novi, sad62

Zaustavite Dunav i kazaljke stare…

STARI SLANKAMEN – NOVI SAD – SREMSKI KARLOVCI

Idemo na put vas poziva da nam se pridružite zajedno s Putolovcem i putolovcima 03.maja 2021. godine, a do tad saznajte iz naših sad već starih putopisa šta je to što vas čeka (i ko) u Sremskim Karlovcima…

sremski, karlovci, brosura

Dok šetamo Sremskim Karlovcima, nemoguće je oteti se utisku da senka Branka Radičevića nas prati kroz varoš. Kratak pokret rukom do oboda šešira i pozdravi vas, zanjiše štapom, mangupski se okrene na peti svojih uglačanih cipela i nestane u kaldrmi ulica.

Nazdravljamo mu čašom slatkog i jakog crvenog napitka – Bermetom, da mu zahvalimo za to što i dalje priča o ljubavi i životu nas uči. Pozajmljujemo njegova sećanja i osećanja, jer nekada poezijom je lakše reći.

Napiši mi pesmu, molila je…

„Bermet je najbolje piće za muškarca.

Kad ga pije žena.“

Dvaput je ponovio, a i značajno podignuvši obrve naglasio, a mi ga lako zamišljamo i medju gospodom obučenom u svečana odela na brodu Titanik, gde se taj isti bermet služio, kako i njima u slobodnom prevodu na engleski govori isto to. I kako zveckaju kristali na lusterima, ali i u nazdravljanju čaše! Živeli!

Pročitajte više…

Ili…šta je to i ko vas čeka u Novom Sadu…

novi, sad, brosura

Stalna koškanja dva velegrada, Beograda i Novog Sada, koji se čime može podičiti, a kom gradu čega više nedostaje su dovela do stvaranja stereotipa, koje bismo ukratko mogli podvesti pod „bučan Beograd i Beogradjani“, a „miran i tih Novi Sad i Novosadjani“. Istina je, kao i uvek negde izmedju, stvarnost nosi tragove stereotipa, a u suštini oba grada imaju od svega po malo. U oba grada upoznajemo ljude kakve želimo naći, s kojima nam prija provoditi vreme i družiti se.

” Dones’te mi rujna vina,
hoću priče da se setim.
Baš na ovom divnom mestu,
gde ugledah njene oči.

Zaustavite Dunav i skazaljke stare,
to je pesma moja i pesma moje drage.
Nek’ me uvek prate s’ pesmom rujna vina,
osam tamburaša s Petrovaradina…” 

Pročitajte više…

A sigurni smo da će vas Stari Slankamen ugostiti lepo kao i nas…

Za više informacija možete nam se obratiti putem mail-a idemonaput.rs@gmail.com

ili

se obratiti direktno udruženju:

PUTOLOVAC

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.