Bledsko jezero

Bledsko jezero i Bled – grad vila i vilenjaka

Bledsko jezero – bajkoviti predeli. Možete svakog trena očekivati da vas iznenadi neki od vila i vilenjaka koji tu žive. Legenda priča da ih je na jedinom ostrvu u Sloveniji naselila staroslovenska boginja Živa

France Prešerna: „Ne postoji u Kranjskoj lepši kraj, ko s okolinom ovaj, što liči na raj.”

Bledsko jezero – legenda i bajka

Legenda priča o plesu planinskih vila. Bosonoge vile, bujnih kosa su plesale oko kamena na jednom brdu u dolini. Pod njihovim nogama meka trava je ko tepih bila, ali im stalni ulasci zalutalih ovčica kvariše igru.

Ovce su pasle travu i ostavljale grubu podlogu. Vlasnici ovaca se nisu obazirali na to i na vilinske molbe da prostor ograde pa se jednom zgodi i nezgoda. Najmlađa među vilama je slomila nogu dok je plesala, vile se razljutiše i pozvaše izvore da dolinu potope. Nastade jezero umesto doline, a brdo ostade poviše kako bi vile svoju igru i dalje nastavile.

Legenda priča da je u 16.veku na ostrvu u Bledskom jezeru živela mlada žena u ljubavi, a da je njen muž stradao od ruke razbojnika. Razbojnici su njegovo telo bacili u jezero. Skrhana tugom, a zauvek u ljubavi, žena je odlučila da svo svoje bogatstvo da za izradu zvona koje bi bilo postavljeno u crkvi na ostrvu.

Kažu da jedna nevolja retko ide sama. Jaka iznenadna oluja zadesila je čamac koji je zvono prevozio i ono je kao i telo njenog ljubljenog završilo na dnu jezera. Priča se da ako pažljivo oslušnete u mirnoj noći možete čuti zvuk zvona sa dna jezera…

Mnogo godina kasnije, kada je saznao za priču o tragičnoj ljubavi, ali i nesrećnom kraju zvona, papa je odlučio da daruje zvono crkvi Gospe od ostrva, crkvi posvećenoj Devici Mariji. Danas je to zvono takozvano zvono želja. Imajte na umu da je dozvoljena samo jedna želja…


Imam jednu želju…

Bledski zamak – jedna od najstarijih tvrđava Slovenije

Kako su legende često prenošene usmenim putem, a ne nastale zapisima istina, jedna druga legenda kaže da priča o zvonu je priča o okrutnom i surovom upravniku dvorca, koji je ugnjetavao stanovnike Bleda.

A mlada žena u ljubavi u stvari njegova žena, koja je te iste okrutne činove podržavala i isto tako nikako nije bila omiljena među stanovnicima Bleda. Mada i ova legenda kaže da je upravnik dvorca, Hartman Kreigh, nastradao od razbojnika postoji sumnja da je stanovnicima dozlogrdilo njegovo ponašanje pa da su uzeli pravdu u svoje ruke.

Pletne – drveni brodići koji voze do ostrva u jezeru gde se nalazi crkva s tornjem. Brodići svoj naziv duguju prethodnoj verziji krova koji je bio ispleten od pruća. Danas šareni platneni krovovi upotpunjuju lepotu smaragdnog jezera.

Do crkve i tornja vas vodi 99 stepenika. Danas su popularna venčanja u ovoj crkvi, a tradicija nalaže da mladoženja prenese mladu uz svih 99 stepenika.

Bledsko jezero i Bledska kremšnita

Njeno veličanstvo, Bledska krempita ili Bledska kremšnita! Nastala je 1953.godine u hotelu Park. U istom hotelu sada se godišnje napravi 500.000 krempita. Sveukupno, do sad je premašena brojka od 13 miliona spravljenih (i pojedenih) šnita koje su uvek i obavezno 7x7cm.

Ako bismo ih sve poredjali redom stigle bi sve do Rima, pa čak i dalje…
Da li ste ih probali?

Bledsko jezero i narcisi

bledsko jezero

Legenda priča o Narcisu, lepom mladiću imunom na ljubav koju su mu mlade dame u njega zaljubljene darivale. One su od očaja život gubile, a on nijednoj ljubav uzvraćao nije. Kazniše ga bogovi, njegovu sliku mu u jezeru pokazaše, a on se tada u sebe zaljubi. Ne uzvrati mu lik iz vode ljubav, a on u očaju svenu. Nastade cvet narcisa od njega. I mada legenda ne kaže da je to bilo na obali ovog jezera, toliko je mnogo narcisa bilo da mi je lako da poverujem da se to upravo ovde dogodilo. Ili su svi ovi narcisi neuzvraćene ljubavi koje su probale lepotu na ovom mestu naći?

“Lutao sam usamljen kao oblak, koji lebdi visoko nad dolinama i brdima, kad ugledao sam mnoštvo narcisa, pored jezera, pod drvećem, kako se vijori na povetarcu.
Nepregledni kao zvezde na mlečnom putu, rasprostirali su se u dugom nizu, čitavom ivicom zaliva: deset hiljada obuhvatio sam pogledom, zabacivali su glave u živahnom plesu.
I talasi do njih plesali su, ali oni su ih nadmašili svojom radošću. Pesnik nije mogao da ne bude srećan u tako čilom društvu. Gledao sam – i gledao – ali malo mislio kakvo zadovoljstvo mi taj prizor donosi.

Često, kada na krevetu ležim, letargičan ili zamišljen, oni iskrsnu u mom duhu, što je draž samoće. Onda mi se srce ispuni zadovoljstvom i igra zajedno sa narcisima….”

William Wordsworth

1 thought on “Bledsko jezero i Bled – grad vila i vilenjaka”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.