naslovna, vinarija, andjelic

Noćas si moje vino… Trebinje…

vinarija, andjelic39

Trebinje, grad sunca, platana, vina…

Dok prilazimo, s puta deluje kao da gori zemlja koja se ceo dan suncu davala. Dok zalazi, sunce obasjava kamen. Gori sve. Suncem okupan i vinski podrum porodice Anđelić. U ovom podrumu više od jednog veka nastaje šest vrsta vina: Žilavka Anđelić, Vranac Anđelić, Lira, Žirado, Tribun i Mičevac barrique.

Noćas si moje vino, moje vino…

 

Nalazim ljubav u vinu, boji mi usne u boju ljubavi… pretače reči preko usana lako. Neizgovorene, kazuju se. Vrti mi se u glavi od vina, od tebe, od želje, užitka i snova. Osećam ukus na usnama, a ne znam da li sanjam da to je ukus tvojih usana ili je ukus vina taj.

Vinarija Andjelić

Opih se sinoć od lepote, od nežnosti grada koji se preslikava u reci svojoj, planinama okružen kao čuvarima. Opih se od mekog izgovora i zvuka r(ij)eči našeg jezika koga je uz gutljaje vina pričala jedna Nataša, poznavalac, ali i ljubitelj vina… Natašu slušam dok priča o tradiciji vina i našim domaćinima, a čujem sve ono što i ne znam, već samo mislim da slutim. Da je iz Rusije došla u Trebinje i da je zbog ljubavi tu ostala. Ne pitam je, ako i nije tako zašto da ne sanjarim i maštarim da ljubav je svuda okolo. Ako je tako, nadam se da mi neće zameriti što otkrivam možda malo njenih snova ovako javno. U njenom glasu ostao trag naglaska i izgovora koji zvuči tako meko i opet opijajuće. Deli nam osmehe zajedno s Mikom, našom domaćicom ove večeri. Dopunjavaju nam priče o vinima i legendama, toplo se osmehuju i nekom blagosti i mirom deluju, a snagom i voljom žene ostvaruju.

Jabuke
Vino žirado – suvo bijelo vino. Snažan voćni miris koji asocira na jabuke. Na šetnju kroz drvored, voćnjake. Da dohvatiš mi ko zvezde baš onu koja je gore najviše. I da onda poskočim od radosti zato što je ta baš ona najzrelija, zlatno žuta. Skini mi jabuku s neba.

Elegancija
Žilavka – suvo bijelo vino. Lepršavo vino, kao moja haljina što leprša dok te držim za ruku. Miriše na voće, jako aromatično. Vino. Kažeš i ja. S karakterom, snažno i dobro.

Temperament
Vino Tribun – suvo crveno vino. Vranac obogaćen snagom, punoćom i temperamentom. Arome tamnog sitnog voća protkane samo tankom niti, belinom bibera. Višnja na vrhu.

Vranac
Crveno vino. Jedinstvenog ukusa i karaktera. Kažem – kao ti. Prepisujem s boce vina: ” Za one najrijedje čiju žeđ nikad neće utoliti voda…”

Ružičasta
Vino Lira – ružičasto vino izražene voćne arome. Posmatram svet kroz ružičaste naočare. Uz ovo vino boje su još izraženije. Sve je još ružičastije i nežnije.

Plemenitost
Mičevac Barrique – crveno vino. Nastalo mešanjem više sorti crnog groždja. Mešam san i javu.

 

 

vinarija, andjelic24Do kasno u noć, nakon zaljubljivanja u Trebinje, su nas gostili… Na ulazu samom miriše na lepo, na vino i bačve… za stolom na pršut i sir…
Da li slučajno ili je nekako to vino prizvalo namerno, uz neke stare i neke nove prijatelje opismo se vinima i ukusima.

Kažu legende ali i stvarne priče, da vino se pije najbolje i najlepše uz pravu muziku. Onu koja budi, onu koja vas navede da se vrtite na petama i njišete iz bokova, koja tera da zatvorite oči i sanjate snove i javu. Pojača vino ukuse ali i osećaje.

 

Čaša vina kad je pijete uz muziku, ali sami, zna nositi sa sobom setu i neku tugu.
Čaša vina uz prijatelje je osmeh na licu, žamor razgovora.

Čini mi se da vino najbolje pristaje ženama. One ga znalački vole i piju. Vino dobro pristaje i pravim džentlmenima. Onima koji znaju voleti ženu i uživati u vinu i razgovorima. Muzici i prijateljima. Ostajanjima i putovanjima.

Noćas si moje vino… 

https://youtu.be/VqpuH-eE6JE

 

“Zakon pijenja je kao i zakon ljubavi: bilo kada, bilo gdje, bilo kako.

Ali kao u ljubavi i u piću su važne sve okolnosti. Po prirodi vina treba odabrati godišnje doba i deo dana.

Postoji vino za lenčarenje, zavodljivo vino, pripovedajuće vino, tragično vino…”

Bela Hamvaš

Nestalo sunce s horizonta, obgrlio mrak podrum i vinariju, čineći je tajanstvenom i čuvanom tajnom. Sakrila tama pogled na ostatke srednjovekovnog grada Mičevca, hercegovačku Gračanicu, planinu Leotar , Trebišnjicu i …

⇒ Šta obavezno videti i probati u Trebinju

Vino se pije najbolje i najlepše uz muziku…

Noćas si moje vino…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.