naslovna, verona, arena

Verona, Italija

italy, flag

Verona – ljubav i romantika

 

malci, verona, kim

Scena na balkonu. Verona. Montecchi i Capulleti. Romeo i Juliet.

Kako samo nedostatak informacija ili vest koja kasno stiže može dovesti do tragedije. Sreća svih nas je da živim u brzom vremenu. Gde vesti putuju s kraja na kraj sveta brzinom munje.

 

Polazak u Veronu je obeležilo sećanje na davno pročitano Šekspirovo delo, na najtragičniju ljubav svih vremena, ali i na njenu snagu da bude prava i večna. Da bude inspiracija milionima zaljubljenih, onih koji vole i onih koji u ljubav veruju.

Ovog mog Romea na putu ka Veroni uhvatila neka sitna dremka, sklapa oči povremeno kao da zaboravlja gde smo pošli. Budim ga da gleda kuda prolazimo. Da posmatra kamenčiće što kotrljaju se pod točkovima i u svemu tome vidi nešto neobično, iako uopšte nije i nikakva čuda ovaj put ne krije. Da priča mi reči nežne i lepe, da budem mu Julija. A njemu spava se i uljuljkava me u naručje da i ja malo ćutim. Posmatram njegov profil pod senkama koje baca sunce što se promoli iza oblaka. Volim ga.

 

Sukob velike ljubavi i malog sveta. Ljubav koja je prevelika da bi mogla biti srećna, može biti samo tragična.I opet, svako od nas veruje da je baš njegova ljubav tako jaka i tako velika da će uspeti da savlada sve prepreke, da je neće tragedija učiniti besmrtnom i večnom već njena snaga i lepota.

 

Šetamo Veronom zagrljeni i zaljubljeni, u njegovim očima čitam da će tako večno biti. Ne znam da li to stvarno piše ili volim da umišljam, ne znam da l’ stvarnost će nas nekada demantovati, ali još uvek, mnogo godina kasnije verujem da ova ljubav nam je data da je negujemo, da posebna je i večna.

Prekratak izlet u Veronu. Nedostaje mi toliko mnogo dana koliko smo sati u njoj sve ukupno proveli. Prekratko, ali volim što smo bili. Prošetali smo samim centrom Verone, ali valjda upravo zato što smo znali koliko malo vremena imamo do polaska dalje priuštili smo pravi italijanski predah, kafa na trgu, uživanje bez žurbe. Sumiramo utiske o ovom lepom gradu, čarobnim trgovima, mostovima, parkovima, ljudima. O turistima i Italijanima. Nasmejanima.

 

Obavezno videti i probati, (ne)obavezno ovim redosledom:

 

Corso Porta – Porta Borsari, kapija lučnog svoda na kraju ulice Corso Porta. Sagradjena u prvom veku. Gradska vrata čija fasada potiče iz 245.godine i na kojima je zabeležen natpis s punim imenom grada: Colonia Verona Augusta.

verona, arena

 

 

Arena di Verona – treći po veličini rimski amfiteatar, kapaciteta ograničenog na 22.000 gledalaca, danas izuzetno dobro očuvana i poznata po izvodjenju operskih predstava.

 

 

 

verona6

 

Piazza Erbe – Najlepši trg Verone, renesansa kao i u toliko mnogo drugih gradova Italije sačuvana u svojoj raskoši. Glavni gradski trg kroz vekove se razvijao i menjao svoju namenu, ali značaj ne. Živopisan i prometan.

Čuvene gradjevine okružuju trg – Palazzo Maffei, Torre del Gardello, Palazzo della Ragione, Domus Nova…

Trg krasi prelepa fontana Madonna di Verona. Njeni ostaci pronadjeni su pod palatom Maffei, a na mesto gde se danas nalazi su je nakon renoviranja postavili članovi porodice dela Skala.

 

 

verona, dante

 

 

 

Piazza dei Signori –Gospodski trg, ali poznat i kao Danteov trg, budući da je Dante proveo dugi niz godina u Veroni kao izgnanik, nakon što je u Firenci bio osudjen na lomaču i doživotno prognan. Spomenik Danteu podignut je 1865.godine u čast 600.godina od njegovog rodjenja.

 

 

 

verona, julija

 

Julijina kuća – verovanje da je ovo Julijina kuća, kuća porodice Kapuleti, danas je pretvorena u muzej. Pod Julijinim balkonom se nalazi statua Julije od bronze. Postoji verovanje da protrljana desna dojka statue donosi sreću u ljubavi onima koji zamisle ljubavnu želju i tu istu želju napišu na papir i ostave na zidu Julijine kuće. Da li je ovo zaista Julijina kuća i balkon na koji se Romeo penjao kako bi joj izjavio ljubav teško je potvrditi, ali hiljade turista koji svakodnevno obilaze ovu lokaciju kao i da ne mare za verodostojnost.

 

 

Katedrala Duomo – Prvobitno izgradjena katedrala je uništena u zemljotresu 1117. godine. Nakon zemljotresa počeo je rad na objektu koji danas imamo priliku da vidimo i završen je 1138. godine. Katedrala prikazuje niz arhitektonskih stilova iz različitih perioda. U okviru katedrale nalazi se jedna od najstarijih biblioteka Evrope.

Bazilika San Zeno Maggiore – romanička crkva iz 5.veka sa tornjem crkve koji je visok 72m. Legenda priča da su se u ovoj crkvi tajno venčali Romeo i Julija.

verona, castel

 

Castel Vecchio – Zamak-palata koji je danas Muzej umetnosti.

I nema druge, nego još jednom pročitati Šekspirovo delo koje je obeležilo ovaj grad. Priča o tragičnoj ljubavi je jedna od najlepših ikada ispričanih ljubavnih priča. Može Vam vratiti veru u ljubav, ako je vera se izgubila ili je poljuljana. A svakako će Vas navesti da isplanirate obilazak Verone, gde romantika nije nestala i zasigurno uskoro neće.
Ti amo… Bella Italia…

 

 

Idemo na put, u Veronu!

 

      

 

A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 84: Italija (Italy)

Italija - Jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na planeti. Predlažemo da reportažu o Italiji pogledate uz muzičku podlogu: https://www.youtube.com/watch?v=7PFu08MxTHo...
Read More
A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 84: Italija (Italy)

Između Alpi i Mediterana Bolcano, Južni Tirol

Jedan od najboljih način da osmislite svoje vikende je putovanje i obilazak barem onih predjela i gradova koji su vam...
Read More
Između Alpi i Mediterana Bolcano, Južni Tirol

A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 74: Vatikan (Holy See)

Zvanično, naziv države je Sveta Stolica (engl: Holy See, latin: La Sancta Sede), dok je Vatikan glavni grad i opšte...
Read More
A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 74: Vatikan (Holy See)

Milano – iz ugla nekoga koga više zanima stadion…

Danas se na San Siro stadionu igra gradski derbi Inter - Milan. Jedno od mojih poslednjih putovanja pre ove lude...
Read More
Milano – iz ugla nekoga koga više zanima stadion…

Milano za početnike, low cost opcija

Low cost Milano Naš prvi odlazak u Milano bio je u aranžmanu agencije autobusom. Ako na linku Putovanje autobusom pročitate...
Read More
Milano za početnike, low cost opcija

Bolonja, Italija

Bolonja - šta obavezno videti i probati?             Šta radije birate za ovu jesen, studije...
Read More
Bolonja, Italija

Milano – Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija

Milano, šta videti i probati?           Milano. Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija. Pred svako putovanje se...
Read More
Milano – Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija

Montekatini Terme, neodoljivi šarm Italije

Montekatini Terme - šta obavezno videti i probati             Miris mora u vazduhu i trag...
Read More
Montekatini Terme, neodoljivi šarm Italije

Piza, Italija

  Piza - šta obavezno videti i probati? Da li ste za Pizu ili Pizzu? Krećemo ka Pizi u rano...
Read More
Piza, Italija

Verona, Italija

Verona - ljubav i romantika   Scena na balkonu. Verona. Montecchi i Capulleti. Romeo i Juliet. Kako samo nedostatak informacija...
Read More
Verona, Italija

Rečnik

Rečnik otvarate i zatvarate klikom na dugme kategorije koja vas zanima. Kompletan rečnik možete preuzeti klikom na link ispod.

 

Preuzmite rečnik

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.