porto, mne159

Porto Montenegro – Ljubav u doba gripa, Crna Gora

Porto Montenegro i ljubav u doba gripa…

Volim more, volim dah Jadrana, dašak vetra u sred zime, ali ponajviše od svega sunce…

Kraj meseca februara, neočekivano sam se našla ponovo u Bokokotorskom zalivu. Tek par dana ranije Bokom je tukla bura, udari vetra su čupali drveće i nosili krovove, bilo je nemoguće boraviti na otvorenom, jer malo šta zna tako se do kostiju uvući kao zima na moru.

Stižem u rano jutro ponedeljka… Bonaca… 

porto, mne194

Smeštaj u Tivtu, mesto dogadjanja Porto Montenegro. Oduvek sam mislila, valjda znajući ceo svoj život za Tivat da je Porto Montenegro samo nešto kao deo grada Tivta. U neko skorije vreme, vidim da se glasno raspravlja oko definicije istog, da se Porto Montenegro zove gradom pored Tivta. Ja opet nešto i dalje vidim ga kao deo Tivta, luksuznu marinu, zapravo je najluksuznija na Jadranu i nautičko naselje. Ne zamerite ako grešim i ako je grad za sebe.

 

Volim Crnu Goru, volim crnogorsko primorje, zapalim govorljivost kad treba stati u odbranu njenih lepota, ali istom takvom srčanošću, pa možda i još više ljutim se na nemar i nehaj sveprisutan. Na sve ono što nedostaje, ili ga ima ali je zanemareno do beskraja, od očekivanja da će samo od sebe se održavati i razvijati. Ne ide to tako. Ljubav je da se čuva, neguje i gaji.

Porto Montenegro je novi sjaj Bokokotorskog zaliva, uglancan i održavan. Lepo i lijepo osmišljen ambijent, skladnost nasledja, tradicije i zahteva klijentele.

porto, mne199Djele nas granice, gradovi… Tu, na granici Tivta i Porta, usidrio se školski brod, jedrenjak Jadran. Prevalio preko 400.000 milja, obišao skoro pa sve luke Evrope. Svoje možda najzanimljivije, a svakako najduže putovanje imao na ruti Dubrovnik-Njujork-Boston-Dubrovnik daleke 1938.godine. Preživeo drugi svetski rat i to pod drugim imenom, italijanska mornarica ga je koristila za svoje potrebe školovanja nazvavši ga Marko Polo. Kraj rata je dočekao u Veneciji, gde je u jednom kanalu služio kao most. Na brod skoro da i nije ličio. Zapušten, opljačkan i bez jarbola. Stari sjaj, ali osavremenjen i usavršen mu je vraćen tek 1949.godine. Danas je ponos Bokokotorskog zaliva, tačno tu malo desno od „Pod Mimozu“.

Kompleks Porto Montenegro se sastoji od 450 vezova za jahte dužine od 12 do 180 metara, stambenih rezidencija, poslovnih prostora, hotela Regent Montenegro sa 5 zvezdica, medjunarodne škole, Jahting kluba, šetališta, restorana, kafića, prodavnica…

Moj odabir:
porto, mne198

 

Jutarnja kafa za uživanje i početak dana u Kafeteriji. Ljubazno i profesionalno osoblje, odličan izbor kafa, pogled na brod Jadran i zaliv. Kafa za poneti kad krenete dalje…

Cedjeni nar – Al Posto Giusto – Nar mi miriše na leto i zdravlje.

Uspela sam i da izgorim na suncu u jedno podne februara meseca. Al’ ja sam od onih što i na mesečini gore, pa ne marim. Friendly osoblje, dašak vetra s mora, odlicna hrana.

 

 

 

regent

 

 

Hotel “Regent Porto Montenegro” – izgradjen u renesansnom venecijanskom stilu. Kao da nosi deo šarma francuske obale u sred Crne Gore. Cene – francuske valjda 🙂

 

 

porto, mne144

 

 

Zbirka pomorskog nasljedja – vredni muzejski eksponati smešteni u zgradi nekada Austrougarske pilane. Na platou ispred muzeja P-8 21 Hero, stara jugoslovenska podmornica.

 

 

porto, mne149

 

 

Porto Montenegro Yacht club – Jahting klub koji oživi negde pred sam početak sezone. Trenutno su njegovi posetioci bili galebovi i ja. Members Only.

 

 

I tako, početak meseca marta je vreme za povratak. Back to reality. Vratilo mi more osmeh i boju na lice, oživelo me i oporavilo dok je još sezona gripa i u Boki i u Beogradu. Ja se osećam novom i preporodjenom. Jedino si mi ti nedostajao.

Da, zaboravih napomenuti, putovanje je u stvari bilo poslovno, trenuci uživanja su samo malo ukradeni u toku napornog dana i celodnevnog rmbanja. Bar polovina Porto Montenegra je u radovima i gradilištu, želji da se sve pripremi pre nego što započne sezona. Odmora, kupanja, plovljenja…

Koleginica i ja, krademo trenutke uživanja i istovremeno umiremo od smeha jer same sebi ličimo na zvezdu FlashDance-a sa šlemovima i u cokulama (premda ovakvim poredjenjem opasno same sebi laskamo). Kad nam se ne da presvlačiti, tj zbaciti zaštitnu opremu, da bi se pomešale s finim, obučenim po poslednjoj modi i namirisanim svetom rivijere, hvatamo zrake sunca na skelama gradilišta. Sjaj i beda Porto Montenegra.

Facebook/ Instagram:

porto, mne157

 

VS

Reality:

porto, mne156

 

Kaže mi dragi  da sam u moru influensera koji se svaki dan javljaju s nekih egzotičnih destinacija najobičnija influenca.

Ljubav u doba gripa. 

porto, mne146

Ništa jahte, avioni, kamioni, al’ opet…. ja bih makar jedan ovakav na jedra!

(meni – laiku, nakon svih ovih jahti i jahtica gde nije mi jasno ni zašto bi neko poželeo čudo od 100 metara

u sred mora, ovaj deluje taman tako skromno koliko bi mi bilo potaman)

… s tobom na kraj sveta…

 

Porto Montenegro i Tivat na putu od Herceg Novog do Ulcinja:

 

Od Herceg Novog do Ulcinja – jadranskom magistralom

 

1 thought on “Porto Montenegro – Ljubav u doba gripa, Crna Gora”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.