Malta, malteško sunce, 7dnevno putovanje, istorija, snovi

Malta u sedam dana, sedam boja, nebrojeno mnogo koraka, vožnji autobusom, trajektima, brodovima, čamcima…

Haj`mo do Lisabona, mogu se još uve naći povoljne avio karte – “meni je to mnogo para trenutno”… “ja nemam vremena”….Hajdemo na ovu turu na Azurnu obalu autobusom, super je ova tura. Jeste da je 6 dana 3 noćenja, ali izdržaćemo nekako – Ja ne mogu, otiču mi noge u autobusu… Stotinu razloga za odgađanje, ne odlazak, nemogućnosti samo jedna za drugom se nižu.

Početak marta meseca, ugrabim nedelju dana odmora, a ništa nisam isplanirala. No way da ću da sedim u Beogradu, ja ako negde ne otputujem ima da pošašavim skroz.

I onda ide otprilike ovako.
Mrle, pošalji me negde 4-5 dana da uživam.
Jel može sedam? Ma nek ide život, može.

malta

Pročitah brzinski jer eto opet nisam krenula na vreme da se pripremam sve što stigoh i uputih se u avanturu pod radnim nazivom Malteško sunce.

Malta – Sliema

Tek što sam stigla, a već odistinski uživam kraj obale. Uz lignje i čašu lokalnog vina zalazak sunca se čini najlepšim delom ovog dana i ovoga grada. Postaje već malo hladno, mada je tek nepunih pola sata pre sunce lepo grejalo.

Svejedno, ne da mi se sedeti u zatvorenom, opija me miris mora tako jak da mi se čini neverovatnim. Meša se sa sladunjavim mirisima jasmina i pomalo oporim, ali najlepšim mirisom narandže koje, kasnije ću otkriti, na Malti osećate na svakom koraku.

Uz samu obalu Viktorijansko šetalište proteže se u dužini od 13 kilometara, uz St Julian Bay, do Spinola Bay i dalje…

Malo dalje od obale, Sliema je užurban i bučan grad, živahan, prepun turista. Najveće urbano područje na Malti, a opet malena, s nebrojeno mnogo ulica i uličica koje se penju uzbrdo i idu naniže ka moru. Šetnja Sliemom vas može iznenaditi, ali je najlepše od svega u njoj se izgubiti, svaka nova uličica će vam ponuditi mnoštvo boja, šarenih karakterističnih malteških prozora.

Krenem uzbrdo od mora, povuče me uličica u nekom drugom pravcu, pomalo se zavrtim u krug i valjda što više blenem na sve strane, što pogled mi luta uvek više na gore ka prozorima i nebu, nekako se opet nađem na liniji mora…

Samo sanjari mira,

Ljubitelji mira

I mirotvorci

Mogu transformisati svet.

Sri Chimnoy

Tvrđava Manoel je sagrađena u 18. veku na ostrvu Manoel u luci Marsamšet. Luka s pogledom na Sliemu i Sent Džulijans.

Malta, Hotel “The Maltese Sun”

Malteško sunce je preuređena pansiona stara više od 100 godina koja predstavlja srce malteškog duha. Novouređen po najvišim standardima, zadržava tradicionalni osećaj luksuznih gradskih kuća u Slijemi. Dočeka me nasmejano osoblje i uživanje može da počne.

Sedam dana doručak na osunčanoj terasi, evo uopšte nisam pametna kako sad da se vratim u radni kaFez.

Prvo jutro
“Where are you from?”
“Belgrade, Serbia…”
“I ja bre isto!” uz veliki osmeh jedna mila Mila me svako jutro dalje nutkala raznoraznim delicijama, a naročito specijalno odabranim kružićima malteškog sira.

Maltežani su se dugo dičili svojom posebnom kulturom proizvodnje sira. Tan-nar je sir koji se pravi kombinacijom od dva izvora, najčešće kravljeg i kozjeg ili ovčijeg i kozjeg. Dodatkom kumina, čestog začina na malteškoj trpezi, dobija zaista poseban ukus. “Naših” ljudi je na Malti puno, gde god se nađete možete popričati na svom jeziku, ili bar onom iz regiona koji se isto tako lako razume.

airmrle 2

Za sve vas, koji biste ovakvo ili neko drugo putovanje preporuka najboljeg travel agenta Airmrle

Marko Mrksic
Avio karte, Hotelski smestaj,

Aranzmani za ceo Svet & Krstarenja
Mobilni +381 64 155 75 03
e-mail:airmrle@yahoo.com

Uživajte u putovanjima!


 Super Star Travel Agency

Malta me potpuno iznenadila. Nisam očekivala ni pola od onoga što mi je pružila, nisam ni sanjala da ću je za tako kratko vreme uspeti obići toliko mnogo, toliko mnogo različitih stvari videti, osećati se u potpunosti dobrodošlo i sigurno.

Ako pročitate ili vam kažu da je 3 dana dovoljno za Maltu (ja sam bar i na takve komentare nailazila) nikako se ne bih mogla složiti. Da, Malta je malena zemlja i moguće je u tri dana obići puno toga, ali verujte mi da nudi toliko mnogo za videti da je to premalo.

Jedna od najgušće naseljenih zemalja sveta, 316 km kvadratnih nastanjuje preko 440.000 ljudi. Broj turista koji je godišnje posete premašuje milion.

Grupa ostrva u Sredozemnom moru, na samo 100km od Sicilije i 300 km udaljenosti od Afrike. Zbog svog položaja tokom istorije je bila neprekidno napadana, osvajana, naseljavali su je narodi različitih kultura i usled svega toga je danas jedinstvena mešavina. Kulturno istorijsko nasleđe i prelepa priroda, raznovrsna u svojoj ponudi zaliva, litica, plavetnila, zelenila, čine je jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija.

Na momente nisam bila sigurna da li sam u Italiji, da li me njene peščane siluete podsećaju na Arabiju, da li zbog toga što je puno Britanaca ( Malta se 1964. godine odvojila od Britanije i dobila nezavisnost) ili zato što voze levom stranom mi se činilo da sam u Engleskoj… Na momente nisam bila sigurna ni kojim to pismom pišu, brkaju se slova abecede i neko nalik na ćirilično slovo ć, a tek kako se izgovara, to verovatno ni za tri zivota i to provedena na Malti ne bih shvatila…

Službeni jezici Malte su malteški i engleski. Malteški jezik je najsličniji arapskom jeziku, naročito opciji koja se govori u Tunisu. Osim jednine i množine, imenice imaju i dvojinu.

Šta sam znala o Malti pre polaska… ? Pa i ne baš dovoljno…
Dva dana na Malti… I ja sam potpuno zaljubljena…
Sunčana, vetrovita, u bojama peska i plavetnila… Šarenilo fasada…

Izluđuje me vožnja levom stranom, nikako mozak ne kapira s koje strane će vozilo naići, mašim autobuska stajališta i smerove, ali valjda brzo navići ću se…

Samo da ostanem cela nakon pretrčavanja ulica, autobusi i automobili uvek nailaze iz naopakog pravca, verujte mi. Srećom pa vozači na Malti izgleda potpuno razumeju, propuštaju vas i na sred ulice, van pešačkog prelaza, dok s druge strane voze prilično haotično.

Malta je bučna s jedne strane, s druge šapatom vam se istorija obraća… Malta je suncem okupana, prožeta istorijom i nesvakidašnjom ljubaznošću meštana, ali i svih onih koji su ovde došli.

Krenuh u istraživanje Malte

Valletta, glavni grad…Barokno remek delo

“Grad palata koji su sagradili džentlmeni za džentlmene”
Grad u boji peska i meda, grad koji su nam vitezovi podarili davno, grad opasan bedemima, izgrađen 1565.godine nakon Velike opsade između dve luke. Najmanji glavni grad Evropske unije stavljen je pod zaštitu UNESCO 1980.godine i danas je grad muzej sa svojih 320 spomenika, baroknih palata, vrtova i crkava. Devet ulica se protežu paralelno sa grebenom rta, a dvanaest ulica ih presecaju popreko.

Šta (ne)obavezno videti u Valeti?

Il-Funtana tat-Tritoni – Fontana Tritona

Predstavlja vezu maltežana i mora. Fontana se sastoji od tri bronzane figure mitoloških Tritona koji balansirajući na podlozi od morske trave nose veliki kružni bazen prečnika 5 metara i 3 tone težine. Nalazi se neposredno od ulaza u Valetu i kraj glavnog stajališta autobusa.

Parlament ta’ Malta

Gradska kapija i Španske stepenice vas vode do ove moderne zgrade, izgrađene između 2011.-2015. godine.

Ultramoderni dizajn zgrade je u velikoj suprotnosti sa ostatkom Valete., pa je čak u jednom momentu pretio ovoj prestonici ukidanjem titule Unesco baštine.

Konkatedrala St.John’s

Jedna od najlepših katedrala Evrope, koju godišnje poseti oko pola miliona ljudi. Zadivljujući primer barokne arhitekture, prilično jednostavna spoljašnjost u unutrašnjosti krije bogatstvo ukrasa baroknog dizajna.

Izgradnja je započeta 1573.godine, a završena 1578.godine. Bočne kapele su posvećene Velikim majstorima, a pod od mermernih ploča predstavlja nadgrobne spomenike 400 vitezova. Katedrala je posvećena Jovanu Krstitelju, svecu zaštitniku Malteških vitezova.

U katedrali se nalaze dve Caravaggiove slike. Najveći predstavnik barokne škole vodio je intrigantan život. Bez škole i bez učitelja postao je slikar, vreme provodio u stvaralaštvu, ali i po krčmama, pa i u tučama, optuživan za zločine i ubistva. Teme njegovih realističnih prikaza, najčešće radjenih na tamnim pozadinama, na slikama su kockari, Ciganke, vojnici, mrtva priroda…Njegova dela su takodje intrigantna.

„Usekovanje glave Svetog Jovana“ 

Karavađovo najveće remek delo

Platno veličine 520×360 cm.

Njegova najveća i jedina potpisana slika.

“Pisanje Sv. Jerome” ili drugačije nazivano i Sv.Jerome u svojoj radnoj sobi, iz 1607. ili 1608.godine.

1984.godine slika je bila ukradena iz katedrale i oštećena, platno je bilo izrezano iz okvira. Pronađena je nakon dve godine.

Caravaggio – igru svetlosti i senke doveo je do savršenstva na svojim slikama. Život živeo kao igru dobra i zla, stalno na granici između ljubavi i neobuzdanosti.

Ulica Republike i Trg Republike

Glavna ulica Valete, pešačka zona deli grad na dva dela. Manjim poprečnim ulicama presecate do druge glavne ulice, istovremeno nailazeći na brojne palate, muzeje, crkve, prodavnice, kafiće, spomenike.

Valeta živi punim plućima.

Vetar koji dolazi s mora u ovom pravilnom rasporedu ulica pročišćava vazduh, vijore se zastave, lepršaju kose i suknje, sija sunce u martu mesecu kao da leto je.

Palazzo Ferreira
Danas druga najveća palata grada, sa drvenim balkonima i prozorima u zelenoj boji. Nekada se na ovom mestu proizvodilo viteško oružje.

Trg Republike ili Kraljičin trg


Mermerna statua kraljice Viktorije, iza njenih leđa pod arkadama Ulica stare riznice, nekadašnji naziv.

Na mestu gde se sad nalazi biblioteka se nalazio Konzervatorijum u kom su čuvani zlatnici i poluge iz riznice Reda. Pa odatle potiče i naziv Ulica Stare riznice. Jedna od onih ulica koja vas vraća u prošlost.

U vreme dok je italijanski jezik se najčešće koristio ulica je nazvana Strada dell Eguaglianza.

Ne znam da li se više zaljubljujem u kamen ili u priče koje priča. Na jednoj strani žamor i smeh onih koji ispijaju kafu, na drugoj tiho, bez gužve i gungule.

Biblioteka – Nacionalna biblioteka Malte Izgrađena 1796. godine. Jedna od poslednjih zgrada koju su vitezovi izgradili, a danas jedna od poslednjih zgrada koja ima istu namenu. Čuva istoriju. Čuva vitezove. Knjige. Priče.

Trg Svetog Đorđa, okružen zgradom Glavne straže i Palatom Velikog majstora

The Grand Masters palace – Palata Velikog Majstora
Najpoznatija i najveća palata grada, sagrađena kao palata Velikih majstora Malteških vitezova. Danas jedan deo pripada kancelarijama predsednika Malte, a drugi deo je otvoren za posetioce kao muzej.

Pro-katedrala St Paul’s

Toranj visine preko 60m je jedna od glavnih znamenitosti Valete, zajedno sa kupolom bazilike Gospe od Karmela predstavlja čest motiv na razglednicama,

Teatru Manoel – Pozorište Manoel

Jedan od najlepših primera barokne arhitekture, ali I jedno od najstarijih pozorišta Evrope koje i dalje radi punim kapacitetom uz moto, želju i veru da umetnost treba biti dostupna svima i da svi zaslužuju dobru zabavu uz nju.


“ad honestam populi oblectationem”

Porta del Monte

Victoria Gate – Viktorijina kapija
Sagrađena 1885.godine od strane Britanaca, a nazvana po kraljici Viktoriji. Uz novu Gradsku kapiju preostala je još samo ova, sve ostale su uništene.

Malta, Valletta – Upper and Lower Barracca Gardens

Gornji i donji vrtovi Baraka

Obilazim prvo Gornje vrtove. Čekam pucanje iz topova u podne. Negde sam to zamišljala kao veliku paljbu, pa me iznenadilo otkud se brzinski završilo, čula jesam, videla nisam 😊 osim jednog malog dimnog traga. Vrtovi su nastali 1661.godine, danas su javni vrt s mnoštvom klupica, cveća, žbunova. Jedan od najlepših pogleda na luku i Tri grada. Od Gornjih vrtova lift vozi do luke i nazad.

Donji vrtovi – Spomenik Sir Alexander Ball-u u obliku rimskog hrama. Pogled na luku s prelepe vrtne terase.

Spomenik The Siege Bell War Memorial
Napravljen u znak sećanja, oblika okruglog hrama sa zvonom. Više od sedam hiljada ljudi je poginulo tokom II svetskog rata na Malti. U podnožju spomenika figura Neznanog vojnika gleda prema Velikoj luci.

Tvrđava St Elmo

Tokom Velike opsade Malte, Osmanlije su ponovo napale Maltu 1565.godine. Neke od najžešćih borbi vodile su se u okviru ove tvrđave koja je izdržala snažno bombardovanje od strane turskih topova. Tvrđava je izdržala opsadu celih 28 dana. Niti jedan od vitezova koji je branio nije preživeo, a samo je devet maltežana se spasilo preplivavši do tvrđave St Angelo na drugoj strani luke, do grada Vittoriosa, jednog od Tri grada. Danas se u okviru tvrđave nalazi Nacionalni ratni muzej.

Tri Grada – Cospicua, Senglea i Vittoriosa

Vitezovi Malteškog reda izgradili su ova tri grada, koja su i danas svedok istorije sa brojnim zgradama iz 16.veka.
Vittoriosa , tj Birgu je bila prestonica Malte sve do 1565.godine. Njena arhitektura je ostala gotovo netaknuta, a tvrđava Sant Angelo i danas svedoči o vojnoj važnosti ovog grada tokom istorije.

Lavirintom ulica i mostova možete preći iz jednog grada u drugi. Karakteristične žute fasade i ovde su prisutne, šarene terase i prozori. Nebo plavo, a sunce sija svom snagom. Puno ljudi na ulicama, a opet mi se nekako činilo tiho, skoro kao da sam se vratila kroz vreme, gde nema novotarija modernog doba, telefona i zvukova, već samo jedna stara priča o tri grada.

Možda što sam se i uputila na same odbrambene zidove prema moru, činilo mi se da bih i nekog Malteškog viteza mogla sresti… Svud unaokolo je neka tajanstvenost i istorija.

I bilo bi tu sad još stotinu podataka navesti za pod (ne)obavezno videti, ali toga je u samoj Valeti i Tri grada toliko mnogo, da je osim ovih “najvažnijih” mozda bolje se malo prepustiti, lutati, posmatrati… Svakako, na koju god stranu krenete i okrenete se dočekaće vas Valeta – misteriozna, vremešna, moderna, sunčana, otvorena uz dobrodošlicu za svakoga.

Najveća predsnost Malte za jednog turistu, ili kako je sad modernije reći putnika je upravo njena malenkost i mogućnost da je za kratko vreme istražite i prokrstarite njom uzduž i popreko. Ja sam videla skoro većinu mesta i stvari koje sam planirala, ali mi je ostalo nekoliko koje iz raznoraznih razloga nisam. Kao i uvek, vodim se mišlju da je dobro po nesto ostaviti za sledeći put.

Preporučujem vam kupovinu Talinja card, kao i instalaciju aplikacije. Kartica koja je validna 7 dana od momenta aktivacije za neograničeni broj dnevnih i noćnih vožnji košta 25 eur.

Važi za ostrvo Malta i Gozo.

Saznajte više na linku Tallinja card

Krećem za Rabat. Na aplikaciji vidim da autobus stiže za nekih 5 minuta na stanicu. Naravno da sam otisla na pogrešnu stanicu, tj onu za pogrešan pravac. Meni i dalje nema logike pravac iz kog će se autobus pojaviti za pravac u kom želim da idem. Sledeći autobus – za sat vremena.

Nema mi druge, odlazim do obale i pijem kafu dok uživam u suncu Slieme i vetru koji dolazi s mora noseći mirise i pojačavajući njihov intenzitet.
Sanjam da živim na moru.

Mdina i Rabat

Na nesto više od sat vremena vožnje od Slieme. U rimsko doba područje Mdine i Rabata bilo je glavni grad Malte pod nazivom Melita.

Mdina – Silent City – Tihi grad

To je kao putovanje u prošlost. Mdina je bila glavni grad Malte. Otkad je ulogu prestonice preuzela Valeta, Mdina se lagano smanjivala. Danas je jedan od najlepših primera drevnog grada opasanog zidinama. Njeno srednjovekovno ime, a ime joj se često menjalo tokom istorije u zavisnosti od vladara, je mozda i najbolje opisuje: Citta Notabile.

Prepuna je muzeja, crkava i mnoštvom arhitekture koja izaziva divljenje. Uskim uličicama možete prošetati i uživati u osećaju da je prošlost ovde sadašnjost.

 • Glavna vrata
 • Pallazo Vilhena – Palata Velikog Majstora i Naionalni istorijski muzej
 • Mdina Dungeons – Muzej tamnica
 • Katedrala Svetog Pavla
 • Katedralni muzej
 • Palazzo de Piro – Muzej alata, zanata i tradicije
 • Palazzo Falson – Normanska kuća
 • Mdina Ditch Garden

Howard Gardens danas razdvaja Mdinu od Rabata. Ovde možete iznajmiti Il Karozzin (taxi na konjsku vuču), tradicionalni malteški način prevoza od antike pa sve do pojave automobila.

Rabat
Doslovno prevedeno Rabat znači predgrađe. I ako predgrađe može biti veće od grada, onda Rabat stvarno jeste.

 • Rimska vila Rabata
 • Katakombe Svetog Pavla
 • Župna crkva
 • Muzej Wignacourt

Dingli Cliffs

Litice Dingli predstavljaju najvišu tačku na oko 253 m nadmorske visine s predivnim pogledom na Sredozemno more, a kao i na svim ostalim lokacijama na Malti, zapitaćete se u kojoj ste zemlji. Vrlo lako bi vas ovaj deo Malte mogao podsetiti na Irsku.

Sunce lagano zalazi, krećem nazad ka Sliemi. Kroz prozor autobusa u letu uhvatim pogledom crkvu u Mosti. Nemam snage da još jednom izađem iz autobusa, a mozda najviše zato što sam sigurna da ću se opet pitati u kom smeru da se vratim, lutati, omašiti 😊 Neka ostane nesto za sledeći put. Rotonda Mosta, najveća i najpoznatija crkva Malte. Tokom II svetskog rata, bomba je pala na ovu crkvu i probila kupolu. S obzirom da je u toku bila misa i tri stotine ljudi u unutrašnjost crkve, pravo je čudo da niko nije nastradao.

Maltežani ovaj događaj upravo tako protumačiše i nazvaše – čudo!

Malta u bojama

Čak i kućice za pse su u bojama

😊 Isfar Malta
Žuta. Kao Sunce. Koje na Malti sija u proseku 300 dana godišnje

Zastava Malte ima dva jednaka polja , belo i crveno. U belom delu se nalazi krst kralja Georgea. Legenda priča da je za boje zastave zaslužan Roger I od Sicilije, nakon normanskog osvajanja Sicilije, njegove trupe su se iskrcale na Maltu. Meštani Malte su mu ponudili svoju pomoć u borbi, a on je otkinuo parče svoje crveno bele zastave i dao im je kako bi se borili kao pod svojom zastavom. Tako legenda priča, ali verovatnije je da je poreklo boja još iz davnijih vremena, dok je još Mdina bila prestonica i da svoje boje duguje Malteškim vitezovima čija je zastava bio beli krst na crvenoj podlozi.

Crvena boja je simbol žrtve koju je malteški narod podneo za odbranu svoje vere, a bela je mir, ljubav, svetlost i optimizam. Baš sve ono što danas odlikuje Maltu. Malta u bojama – crvena

Crvene telefonske govornice, prepoznatljiv simbol Velike Britanije, ali i Malte. Danas su samo ukras i uspomena

Malta je kao jedna velika stena. Njene obale se strmoglave niz litice, plaže su stenovite, kuće su kamene, zidovi žuti kameni su toliko svuda uokolo da vam često nedostaje zelenilo. Ali zelenila ima. Negde samo u tragovima, malenim maslinjacima, negde u zelenilu prošaranom žutim cvetovima, negde u čitavom poljima koja se pojavljuju pre obrušavanja litica…
Malta u bojama – Aħdar – Zelena Malta

Għadira Bay – Mellieha

Najveća peščana plaza Malte. Ako biste u sred leta tražili mirnu plažu da se opustite i uživate, ovu biste morali zaobići.

Zato je u ovo jedno jutro marta meseca bila skoro pa samo moja. Nisam bila pripremljena za kupanje, uostalom voda koja ipak nije prešla dvadeseti stepen me ni malo ne mami. Ali sam zato zavrnula nogavice i tapkala po mekanom pesku i šljapkala po plitkoj vodi.

Kažu da ako samo stavite prst u more, povezani ste s celim svetom. Da, tako lako je. A tek ako se u tom istom moru zavrtite od radosti – sve je moguće.

Nedaleko odavde, na tek nesto više od kilometra udaljenosti vraćam se u svoje dečije godine. Bezbrižne i nasmejane.

Popey Village – Popajevo selo

Mornar Popaj, nepopravljivi pravednik i njegova voljena Oliva. S vremena na vreme sreću malo kvari Badža… Nastali prema “morskim pričama” jednog pravog mornara – Frank “Rocky” Fiegel je bio inspiracija za nastanak stripa, a zatim i 230 kratkih crtaća i nekoliko dužih animiranih filmova.

Oliva #onceinalife time


Osmehnu mi se ovaj zgodni Popaj poreklom iz Maroka, uze me za ruku i ja bih Oliva na kratko. Misliću o dijeti sutra. Danas sam ko malo d(ij)ete.

Golden Bay

Najpopularnija plaža ovog ostrva. Svoj naziv duguje tome što se u njenoj neposrednoj blizini otkrilo zlato, mada slobodno može svoj naziv dugovati i zlatnoj boji peska. Izrazito čista voda. Početak marta meseca, a skoro da bi se već moglo reći da je gužva na plaži. I kupači su tu.

Izlet turističkim brodom do ostrva Gozo i Comino

Il-Belt Victoria

Kao da nije dovoljna leva strana kojom se vozi i to ćirilično ć koje se pojavljuje u nazivima, sad i Viktorija se među starosedeocima zove Rabat, a u Rabatu sam bila pre neki dan i to nije ovaj grad. Nezvanična prestonica ostrva Gozo.

Viktorija nije veliki grad, vrlo je jednostavna za snaći se i pristupačna za šetnju ulicama i uličicama, skrivenim malim trgovima i velikim Trgom nezavisnosti gde možete uživati u nekom od brojnih kafića-restorana, a nedaleko odatle prošetati sokacima koji nude brojne zanatske radnjice, rukotvorine napravljene kao nakit, ukras ili souvenir.

Najvažniji deo koji morate obići je Citadela u okviru koje se nalazi i Katedrala Uspenja Gospodnjeg. Nekadašnje sedište verskog i vojnog zivota na Gozu, hiljade i hiljade godina istorije utkane su u ovo prelepo zdanje drevne tvrđave.

L-Għar ta’ Calipsso – Pećina Kalipso

Mitologija okružuje Gozo. Vekovima je bio označen kao prebivalište nimfe Kalipso, ćerke titana, Atlasa, koja je držana na ostrvu zbog svoje podrške ocu u borbi između Titana i Olimpijaca . Pa otuda potiče veza Malte i Odiseja. Nakon što je njegov brod nakon jake oluje nastradao i nasukao se na ovom ostrvu, Kalipso ga je sedam godina držala zatvorenog na ostrvu, uz sve svoje čari zavodnice nudeći mu besmrtnost. Neko je vreme svojim čarima čaroliju stvarala, ali je kod Odiseja ipak pobedila druga želja – da se vrati svojoj Penelopi.

Verovatno nikada prava istina o ostrvu Ogygia i tome da li je to u stvari ostrvo Gozo neće biti saznata. Ali magija ovog ostrva legendu pretvara u stvarnost. Šta zna želja šta je nemoguće.

Najlepša laguna Malte / Bejn il-Kmiemen Plava laguna Blue lagoon

Tirkizni raj, beli pesak i čarobna boja mora.
Na ostrvu Comino, nekada davno sklonište gusara. Legenda priča da su svoje blago skrivali u ovdašnjim pećinama i da ga zasigurno i dalje mora biti u nekim. Ostrvo naseljeno još u rimsko doba, a danas na njemu zvanično samo 4 stanovnika. I nebrojeno mnogo turista.

Mrtvi ananasi leže na sve strane. Posledica instagramskih foto, pa ne odoleh ni ja. Računam možda mi se malo prašta reciklirajuća opcija za par fotografija

A na linku možete videti jednu mnogo bolju fotografiju ananasa i Blue Lagoon, kao i saznati iz pera naših prijatelja 8 razloga zašto nikako ne treba posetiti Maltu

Marsaxlokk – Ribarsko selo

prvo mesto gde su se Feničani iskrcali na Malti u 9. veku pre nove ere. U prevodu jugoistočna luka. Uz samu obalu, nedeljom se održava tradicionalna pijaca ribe, koja se ostalim danima pretvara u pijacu suvenira. Veliki broj restorana kraj same obale, ali od svega najzanimljiviji i najatraktivniji šareni tradicionalni malteški brodići – luzzu.

Čamci su jarko obojeni u nijanse žute, crvene, zelene i plave, a pramac je obično zašiljen s parom očiju. Nazivaju se Horusovim ili Ozirisovim okom . Kažu da štite ribare dok su na moru. Većinu ribe koja se ulovi na Malti ulove ribari ovog sela.

 • Najbolje vreme za posetiti Maltu je u period između oktobra i maja meseca. Tada je vreme najprijatnije, temperature ne dostižu vrtoglavih 40 i više stepeni, a naročito što hlada baš i nema
 • Probajte pastizzi, najpoznatiju brzu hranu
 • Vozi se levom stranom
 • Nabavite Talinja card, nedeljna turistička karta nudi vam neograničen broj vožnji.
 • Mahnite vozaču da vam stane, u suprotnom se može desiti da uopšte ne stane. Isto se može desiti i da je procena vozača da je autobus pun i da nema mesta za nove putnike. Ni u tom slučaju neće stati na stanici, osim ukoliko neko ne izlazi. U autobusu, signalizirajte na vreme vaš izlazak pritiskom na dugme.
 • Hop on hop off bus je verovatno dobra opcija na Malti, naročito ako ste za nju izdvojili ipak samo 3-4 dana
 • Voda iz slavine je za piće, ali svejedno većina pije flaširanu vodu s obzirom da je voda iz slavine prerađena morska voda, pa kažu da ima specifičan ukus. Meni je pitka, mada sam ipak kupovala flaširanu

Malta je poznata po jedinstvenim ukusima likera…


Bajtra -liker od opuncije, Rummiena – nar, Harruba- rogač, Limuncell…

Ostao mi deo srca na Malti. Zaljubih se u more, sunce, vetar. Omađijala me istorija sveprisutna, ljudi, osmesi. Vratiću se.

2 thoughts on “Malta, malteško sunce, 7dnevno putovanje, istorija, snovi”

 1. Divota, lepota! Tačno zamišljam to gubljenje i traženje😁Karavadjo, slani vetar, stvarno ne mogu da zamislim da ovu divotu neko preleti za 3 dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.