golubac, naslovna

Golubac, grad i tvrdjava, Srbija

Golubac – lepa Golubana ga je darivala imenom

Golubački grad i tvrdjava

Prste da poližeš… Prženice s mladim domaćim kajmakom… Hmm…kao da i nije baš pravi početak za nešto što bi trebalo da liči na putopis, ali prosto se ne može odoleti… Uostalom, toliko svetskih putnika kad zadju u ovu našu lepu zemlju napomene upravo to, da se hrani ne može odoleti, pa nam prema tome ne zamerite.

Gurmanluci i zadovoljstva, putovanja i uživanja, sve to dodje na slično…

 

Još pre par minuta sam se lenjo protezala nakon lepog sanjanja. Nekako sporo se kreće dan, a ja još sporije ga pratim. Možda mi zato još malo i više prija. Putovanja me uglavnom vuku da što više “stignem” i prestignem u svakom danu provedenom na putu. Nekad kad konačno zastanem požalim što nisam po nešto i malo sporije pogledavala…

Pa mi se sad ovo lagano budjenje dopalo, ovo polagano kretanje u zoru ka danu predamnom… Tražim samu sebe, tragove moje, u odsjajima tvojih očiju. Smešak na licu izmame kad ih ugledam. Sve onda dobro je.

Dobro jutro. Da li je svitanje ili sunca zalazak. Da li je stvarnost ili san. Uživam u lepoti. Boje.

Legenda priča da je lepa devojka Golubana, ponos grada, očarala lepotom čak i turskog pašu. Paša, surov i ohol, pokleknu pred zaljubljenošću nudeći Golubani sve, tražeći zauzvrat da se uda za njega. Golubana ga odbije i njegova surovost zameni kratkotrajnu zaljubljenost, obruši se na devojku svom snagom.

 

Vezaše je za liticu, dok nije u mukama izdahnula, gledajući u grad koji dobi njeno ime…

golubac, tvrdjava1

Golubana je darivala grad Golubac imenom, tvrdjava od ove godine sredjena poziva turiste da je obidju, istraže. Zidana kamenom na strmoj steni, na samom ulazu u Djerdapsku klisuru, deset kula povezanih bedemima visine i do 25 metara. Tvrdjava srednjeg veka, mistična i magična, priča mi priče u mislima, nižu se, ne samo da zaboravljam na vreme, već se vraćam beskonačno mnogo unazad, u vreme gde se kamenom počelo graditi, gde su stene dobijale svoj oblik i lik. Kao da i u njima nalazim lik. Golubane, radosne, mlade i lepe. Golubane, kao od kamena očvrsle, namučene. U šumu rastinja i zapljuskivanju obale razaznajem smeh, krik i šapat.

 

 

Golubac i Golubačka tvrdjava vas pozivaju, dodjite, napunite se nekom finom energijom. Mir diše u odsjaju sunca na vodenoj površini, senke se blago pomeraju, njišu, ne zna se da li je gužva od rastinja ili su to neki ljudi u gomili. Kroz tišinu se s vremena na vreme prolomi nešto nalik na krik, odbija se od stene dok ponovo ne krene da pada u vodu, pre konačne tišine opet se kao žamor javlja, a zatim sasvim nestane.

Ne može se sa sigurnošću potvrditi kad je nastala i ko je bio njen tvorac. Jedno je sigurno. Ne da se tvrdjava zubu vremena. Večna.

Ostaje upamćena i večna i legenda o vitezu Zaviši, a svedočanstvo je spomen česma. Crni vitez, hrabri i odani poljski junak poginuo u borbi 1428. godine, “Velika bitka za Golubac”.

Golubački grad, gradjen za odbranu, a kako su se osvajači menjali tako je i on pomalo menjao svoj izgled. Jedan od poslednjih gradova u Srbiji oslobodjenih od vladavine Turaka.

 

Pogled s tvrdjave je moćan, ali ono što nam se najviše dopalo je ljuljuškanje na brodiću, pogled na tvrdjavu s vode… Kule i bedemi iz vode izrasli…

 

golubacka, tvrdjava2

 

 

Mi smo uživali u društvu naših domaćina.

Zajedno sa njima smo Vam obezbedili promotivne popuste, javite nam se putem mail-a (idemonaput.rs@gmail.com ) za dalji dogovor ako vam je potreban smeštaj, ukoliko želite samo osveženje ili finu klopu.

 

 

golubac-nana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.