Moj Beograd dušu ima

zastava, srbija     beograd, zastava

Moj Beograd dušu ima…Dodjite, posetite Beograd i on će deo svoje duše otvoriti i za Vas. Iskreno verujem da nisam pristrasna kad kažem da je Beograd grad koji voli svakog ko ga poseti. Čak mi se čini da se ljudi koji u njemu žive još malo više obraduju putniku namerniku, još malo značajnije klimnu glavom kao da hoće da kažu „eto vidiš, ima u Beogradu šta da se vidi, odabrali su da obidju naš grad“.

Verovatno je da taj način razmišljanja potiče iz unazad nekih godina koje su pokušale da Beograd i Srbiju odvoje od sveta, skrenu sa njegovog zacrtanog cilja –  da Beograd je svet. Godinama ogradjen zabranama, sankcionisanjem, nemaštinom, ratovima, napadima, jednom rečju nevoljama, Beograd je lagano propadao, urušavao se, gubio sjaj… i vraćao se nazad. Rustičniji, ranjiviji, ružniji, lepši.

Beograd dušu ima, prostire se na ušću dve reke, Save i Dunava i uglavnom i sve ostalo ide u dva koloseka…sportsko rivalstvo, politicko opredeljenje, muzika i ko zna šta sve još, što je i za očekivati od jedne raskrsnice istočne i evropske kulture. I to je Beograd. Beograd gde svako nadje svoj kolosek.

Beograd je glavni i najveći grad Republike Srbije.
Odakle krenuti? A gde ste se smestili ? Možda odatle? Smeštaj ne bi trebao biti problem, ponuda je raznovrsna, svakodnevno se dopunjuje novijim apartmanima s varijantom izdavanja na dan, ali i znatno je poboljšana hotelska ponuda, s tendencijom rasta i dalje.

Knez Mihailova, glavna gradska pešačka zona, pravac Terazije – Kalemegdan,  je nešto što bi Vam moglo biti polazište na više strana. Negde baš na sredini same ulice, duge 800m nalazi se piramida orijentir, na četiri strane pokazuje:

piramida1

– Nadmorska visina – 116,75 m

– Severna geografska širina tačke na kojoj se nalazi piramida – N 44° 49` 14“

– Istočna geografska dužina tačke na kojoj se nalazi piramida – E 20° 27` 44“

– Ubrzanje sile teže – g=9,8060226 m/s2

I na koju god stranu da krenete, nećete pogrešiti.

Pravac KALEMEGDAN – BEOGRADSKA TVRDJAVA

Pravac DORĆOL – DORĆOLSKI KEJ – ADA CIGANLIJA

Pravac TRG REPUBLIKE -TERAZIJE – SLAVIJA – HRAM SV. SAVE

Pravac TERAZIJE – BULEVAR REVOLUCIJE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.