Moj Beograd dušu ima…ruke širi svima

zastava, srbija
beograd, zastava

Moj Beograd dušu ima… Dodjite, posetite Beograd i on će deo svoje duše otvoriti i za Vas. Iskreno verujem da nisam pristrasna kad kažem da je Beograd grad koji voli svakog ko ga poseti. Čak mi se čini da se ljudi koji u njemu žive još malo više obraduju putniku namerniku, još malo značajnije klimnu glavom kao da hoće da kažu „eto vidiš, ima u Beogradu šta da se vidi, odabrali su da obidju naš grad“.

Moj Beograd
Pobednik, Beograd

Verovatno je da taj način razmišljanja potiče iz unazad nekih godina koje su pokušale da Beograd i Srbiju odvoje od sveta, skrenu sa njegovog zacrtanog cilja –  da Beograd je svet. Godinama ogradjen zabranama, sankcionisanjem, nemaštinom, ratovima, napadima, jednom rečju nevoljama, Beograd je lagano propadao, urušavao se, gubio sjaj… i vraćao se nazad. Sebi. I ljudima koji u njemu žive. Da za njih se razvija i napreduje. Pobednik.

Beograd dušu ima, prostire se na ušću dve reke, Save i Dunava i uglavnom i sve ostalo ide u dva koloseka… sportsko rivalstvo, političko opredeljenje, muzika i ko zna šta sve još, što je i za očekivati od jedne raskrsnice istočne i evropske kulture. I to je Beograd. Beograd gde svako nadje svoj kolosek.

reklama

Beograd je glavni i najveći grad Republike Srbije.

Odakle krenuti? A gde ste se smestili ? Možda odatle? Smeštaj ne bi trebao biti problem, ponuda je raznovrsna, svakodnevno se dopunjuje novijim apartmanima s varijantom izdavanja na dan, ali i znatno je poboljšana hotelska ponuda, s tendencijom rasta i dalje.

Knez Mihailova, glavna gradska pešačka zona, pravac Terazije – Kalemegdan,  je nešto što bi Vam moglo biti polazište na više strana. Negde baš na sredini same ulice, duge 800 m nalazi se piramida orijentir, na četiri strane pokazuje:

piramida1

– Nadmorska visina – 116,75 m

– Severna geografska širina tačke na kojoj se nalazi piramida – N 44 49 14

– Istočna geografska dužina tačke na kojoj se nalazi piramida – E 20 27 44

– Ubrzanje sile teže – g=9,8060226 m/s

I na koju god stranu da krenete, nećete pogrešiti!

Pravac KALEMEGDAN – BEOGRADSKA TVRDJAVA

Pravac DORĆOL – ADA CIGANLIJA

Pravac TERAZIJE – SLAVIJA – HRAM SVETOG SAVE

Pravac TERAZIJE – BULEVAR REVOLUCIJE 

uskoro idemo i na Novi Beograd…