Idemo ka Hramu Sv.Save

 Pravac Trg Republike – Terazije – Slavija – Hram Sv. Save

spomenik, knezu1Spomenik Knezu Mihailu 

Na Trgu Republike, podignut 1882,godine kao simbol oslobodjenja Srbije od osmanlijske vlasti. Svojevrsni orjentir za sastanke, mesto žargonski poznato kao „kod konja“ upravo zbog tog svog u najmanju ruku opšteprihvaćenog naziva često zna izazvati buru negodovanja onih koji taj naziv smatraju nedostojnim. Kako bilo, naziv se odomaćio i teško da će sva uveravanja pomoći u promeni toga. Teško da ćemo se u neko skorije vreme nalaziti „kod Kneza“, a ne „kod konja“.

 

narodno,pozoriste1

Narodno pozorište

Osnovano 13.jula 1868.godine, 30.oktobra 1869.godine održana prva predstava u novoj zgradi. www.narodnopozoriste.rs

 

 

 

 

 

Palata Albanija

Prvi izgradjeni soliter u Beogradu, 1939.godine. U vreme izgradnje bila je najviša zgrada jugoistočne Evrope. Ime je dobila po istoimenoj kafani „Albanija“, koja se prethodno nalazila na tom mestu. Neugledna i zapuštena kafana, premda je bila omiljeno svratište srušena je, a palata „Albanija“ i dalje ponosno stoji kao najznačajnije ostvarenje jugoslovenske moderne arhitekture.

hotel, moskva2Terazijska česma

Na Terazijama, oblika kamenog stuba približno 8m visine. Otvorena 1860.godine, u čast ponovnog dolaska kneza Miloša na vlast. Unazad već neko duže vreme, pojavljivanjem albuma posvećenog Svetskom prvenstvu u fudbalu, česma postaje stalno mesto okupljanja „menjača“ sličica. Za sve od 7 do 77, ili i više!

Hotel Moskva

Nekadašnja Palata Rosija, boemski centar Beograda. Svečano otvaranje upriličeno 14.januara 1908.godine

 

Beogradjanka1Beograđanka

Sagradjena 1974.godine. Visoka 101 m, 24 sprata. Pamtim njene pokretne stepenice kao deo razdraganog detinjstva, kada se sve, od igle do lokomotive kupovalo u Robnoj kući Beograd. Beskrajni krugovi vožnje stepenicama koje idu same od sebe ličili su na svemirske brodove.

 Njegoševa – Cvetni trg

Volim što ovaj rekonstruisani trg danas krasi g.Pekić, ali mi nedostaje ono što ga je činilo cvetnim trgom, dalo mu dušu, a u medjuvremenu nestalo. Danas je trg gde možete uživati u dobroj kafi i atmosferi.

 

SKC – Studentski kulturni centar

Zgrada projektovana da asocira na srednjevekovni zamak, kroz istoriju je imala različite namene. 1895.godine otvoren je oficirski dom. 1903. u zgradi je organizovan atentat na kralja i kraljicu, poznatiji kao Majski prevrat. Jedno vreme, bila je i Dom Udbe, kao i prvo mesto okupljanja na rokenrol igrankama. 

JDP – Jugoslovensko dramsko pozorište

Osnovano 1947.godine. 17.oktobra 1997.godine je izgorelo do temelja, pa ponovo sagradjeno.

Slavija

Jedna od najprometnijih raskrsnica u gradu. Ima i svoju legendu o „ukletosti“, nizu neuspelih projekata za gradnju moderne robne kuće na Slaviji, jos uvek nije realizovan ni jedan. Od 2017.godine, umesto biste Dimitrija Tucovića, po kome je jedno vreme nosila i naziv, Slaviju krasi muzička fontana. Postala je predmet veličanja njene lepote s jedne strane, ali i predmet razdora s druge strane, budući da je skoro podjednak broj onih koji smatraju da je promašen projekat i da joj mesto svakako nije u okviru saobraćajnog haosa koji na njoj vlada.

Hram Svetog Save 

Najveći pravoslavni hram, gradjen od 1935. godine u nekoliko faza. 

hram, Sv.Save3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.