firenca, panorama1

Firenca , ljubav u Toskani, Italija

italy, flag  firenze, flag2

Firenca – Ljubav u Toskani ili Strasti Toskane? Bilo da vas je na putovanje naveo svojim putopisom jedan od naših najznačajnijih pisaca Miloš Crnjanski ili ste od onih koji svoje vreme radije provode pred malim ekranima, pa ste nakon italijanske romanse Alesandra i Aurore poželeli i vi da prošetate predelima Toskane, nebitno je. Toskana nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Bilo da su u pitanju pejzaži tako tipični za Toskanu, bilo da su u pitanju gradjevine, autentična dela antike kojima vreme nije mnogo naudilo, a ako i jeste samo ih je još osnažilo i učinilo zanimljivijima.

Toskana je ljubav, ti i ja. Ti amo, Bella Italia.

Ako je Venecija najbliže što se jedan grad može nazvati karnevalom, onda je Firenca najbliže što jedan grad može biti nazvan galerijom. Sve one galerije u koje možete ući i videti neka od najznačajnijih dela umetnika se savršeno dopunjavaju sa svim onim što grad nudi na otvorenom, na svojim ulicama i trgovima. Idealna za obići pešaka, koncentracija umetnosti u samom centru grada. Grad umetnosti, duh renesanse, bogatstvo istorije i veliko poštovanje za ljude koji su nekada davno hodali ulicama Firence… Grad galerija…

monte, catini, terme1Smeštaj u Montecatini Terme se pokazao kao odlična povoljna varijanta smeštaja. Osim što su nadomak Firenze i dobro povezane s njom, nestvarno su prijatne za boravak, ali o njima u nekom drugom putopisu…

Montecatini Centro – Firenze S.M.N u manje od sat vremena vozom. Karte za vožnju iz aparata, čekiranje na stanici, pre ulaska u voz. Predeli Toskane koji promiču brzinom bržom od one koju bi ste poželeli da ih možete lepo videti i slikati.

 

Stanica Firenze Santa Maria Novella – Istrčavam sa stanice željna Firence. I zatrčavam se, kupujem verovatno najskuplju moguću mapu grada. Ma ne žalim, naivni turista iz straha da ne omaši put. A celih stotinu metara dalje u Tourist info – dele mape. Lošijeg su kvaliteta, tešim se. Tražim Duomo na mapi, a dovoljno je samo da bacim pogled malo dalje i ugledam je gde viri iznad krovova.

 

Firenca – Obavezno videti i probati, (ne) obavezno ovim redosledom:

 

santa, maria, novella1

 

Piazza Santa Maria Novella – Jedan od najlepših trgova Firence. Dominikanska bazilika istog imena kao i trg je glavna atrakcija ovog dela grada. Dok je većina ostalih crkava u Firenci konačni izgled fasade dobila tek vekovima kasnije, ili nikad nije ni završena do kraja, Bazilika Santa Maria Novella se ponosi svojom originalnom fasadom izvedenom još davne 1470.godine. Spoljašnjost bazilike vas u doba renesanse vraća izgledom fasade, a unutrašnjost remek delima umetnosti slikarstva.

 

 

duomo, firenze1

 

Piazza Duomo – Cattedrale di Santa Maria del Fiore – na jednom mestu su krstionica Sv.Ivana, Duomo i zvonik. Bruneleskijeva kupola, kupola izgradjena na osmougaonoj osnovi, čudo arhitekture i smelosti projekta, najčudesnije delo renesanse. Zameram joj samo što me ostavlja bez daha spolja i iznutra, a ne da se uhvatiti okom aparata niotkuda. Ušuškana medju ostala zdanja, nemate joj odakle prići da je celu sagledate, već samo segment po segment.

 

 

porcellino1

 

Porcellino – prasence koje ispunjava želje. Tako bismo ga nazvali od milja, jer milo je, bronzana kopija statue divlje svinje koja je u originalu izradjena u mermeru i čuva se u galeriji Ufici. Protrljana njuškica se već pomalo izlizala, ali i dalje donosi sreću i nemo obećanje da ćete ponovo doći u Firencu.

 

 

 

piazza, della, signoria1

 

Piazza Della Signoria – Još jedan od najlepših trgova. Da, da, znam da se često ponovi ovo jedan od najlepših, ali šta da radim kad ih stvarno sve doživljavam kao jedan od najlepših, jednostavno nije lako izdvojiti najlepši od najlepših. Nekada pre Piazza Vecchio, središte Firentinske Republike, centar političke moći nekada, danas mesto sastajanja Firentinaca, ali i brojnih turista. Trgom dominira Palazzo Vecchio, zajedno sa svojim tornjem, sagradjena u 14-om veku. Dalje se niže prava galerija remek dela arhitekture.

Neptunova fontana – na žalost smo samo deo naslućivali iza gradjevinskih skela s obzirom da je fontana bila u fazi renoviranja. Kao i za Koloseum u Rimu, pitam se gde su baš sad našli da je renoviraju, ali uzdam se u ono prase bronzane njuškice da ću se ponovo naći u Firenci, da će me fontana dočekati u punom sjaju!

 

 

loggia, dei, lanzi1

 

 

Loggia dei Lanzi – Loggia della Signoria, galerija skulptura antičke i renesansne umetnosti na otvorenom. Krase je široki lukovi otvoreni ka ulici. U produžetku ove svojevrsne galerije na otvorenom nastavlja se Galerija Ufici.

 

 

 

galleria, uffizi1

 

Galeria degli Uffizi – jedan od najvažnijih, najposećenijih i najvećih muzeja umetnosti kako Italije, tako i na svetskom nivou. Zbirka radova neprocenjive vrednosti, naročito iz doba renesanse. Većina kolekcije galerije Ufici je nekada pripadala porodici Mediči. Izmedju dva krila muzeja prolazom se dolazi do mutne reke Arno. Mutna, 1966.godine je potopila deo grada i uništila veliki deo kolekcije galerije Ufici.

 

 

ponte, vecchio1

 

Ponte Vecchio i Corridoio Vasariano – Stari most iznad reke Arno. Jedini most koji tokom II svetskog rata nacisti nisu bombardovali. Most datira iz 14-og veka, a danas je ulica-most dom zlatara i draguljara.

Mutna voda reke teče ispod mosta, gledam ljude koji sede kraj obale reke i uživaju. Kao da ta takva reka čini most još živopisnijim.

 

 

palata, piti1

Palata Pitti – Legenda priča da je bankar Luca Pitti poželeo palatu koja bi zasenila palatu Medičijevih, ali projekat nije bio ni blizu veličini i luksuzu Palazzo Medici. Razočarani bankar je napustio svet i pre završetka izgradnje palate, a porodica Mediči je kupila zdanje i nastavila izgradnju. Danas je palata mesto okupljanja, značajna zbog svoje arhitekture jednostavnih i strogih linija.

Giardino di Boboli – Boboli Park, jedinstvo skulptura i prirode, drvoreda i fontana koji se nadovezuje na palatu Pitti.

 

 

 

palazzo, medici1

 

Palazzo Riccardi Medici – palata najznačajnije firentinske porodice, koja je svojim bogatstvom, stečenim na trgovini vunom i tekstilom, kasnije izvršila ogroman uticaj na procvat umetnosti, na razvoj humanizma i renesanse.

www.museumsinflorence.com/musei/medici_riccardi_palace.html

 

 

 

 

piazza, san, marco1

 

 

Piazza San Marco – jedan od tako tipičnih gradskih trgova Toskane, sa crkvom, statuom u centru trga – spomenik generala Manfreda Fanti, golubovima, klupicama za odmor i brojnim kafićima. Bučan i prometan gradski trg.

 

 

david1

 

 

Galleria Academia –Na Piazza della Signoria, pre nego što skrenete desno u galeriju Ufici, levo vas dočekuje replika Michelangelo-ovog Davida. Ali, original se nalazi malo dalje, u Galleria Academia. Ako planirate da vidite original, obavezno unapred rezervišite karte online, to je jedini način da ne izgubite pola dana u čekanju u redu.

www.galleriaaccademiafirenze.beniculturali.it/

 

 

basilica, santa, croce2

 

 

Piazza di Santa Croce – Basilica di Santa Croce – šesnaest kapela ukrašenih freskama Giotta i njegovih učenika. Večni dom za mnoge značajne ljude Italije – Michelangelo, Machiavelli, Galileo, Ugo Foscolo, Guglielmo Marconi, Leon Battista Alberti, Gioacchino Rossini su samo neki od njih koji našli su svoj mir ovde.

 

Sve ovo i još mnogo malih sitnih doživljaja i lepih mesta smo upakovali u dva dana pešačenja, obilaženja i uživanja u Firenci. Nikada ni jedan grad nije toliko mnogo mi ličio na umetnost, ali onako kako je ja volim, klasičnu. I baš sve je nekako prefinjeno i skladno. Gradjevine i ljudi. Grad ceo.

Ostaje nam nešto malo više od dva sata do dogovorenog polaska nazad. Spisak svega onoga što smo isplanirali još u Beogradu da moramo videti u Firenci smo negde zagubili. Prebiram po glavi da setim se šta smo to propustili. Za jedno mesto sam sigurna da ga nismo videli, ali nisam sigurna da li imamo dovoljno vremena da do tamo odemo. Pada odluka u poslednjim trenucima – da se ubrzanim korakom uputimo ka Piazzalle Michelangelo. Na pola brda, na pola od nekih ko zna koliko stotina stepenika pitam se šta nam sad ovo treba, pa baš smo radije mogli piti kafu i uživati u nekoj bašti kafića. Duša u nosu se isto tako buni. Na vrhu, na vidikovcu shvatate – vredelo je. Predivan pogled na Firencu, Duomo dominira panoramom dok sunce na drugoj strani zalazi, nestajući u mutnoj vodi reke Arno. Još jedna kopija Davida, kao da lupa poslednji pečat u našem pasošu na putu kroz Firencu.

Arivederci Firenze…

firenze, panorama2

      


Firenca – Stadio Artemio Franchi

Poput svih velikih italijanskih gradova i Firenca ima svoj fudbalski hram – Stadio Artemio Franchi (Artemio Franki). Na njemu svoje mečeve igra fudbalski tim, ponos ovog grada – Fiorentina. Stadion je kapaciteta oko 43.000 mesta. Smešten je u blizini veoma prometne železničke stanice. Ljubičasta boja je boja dresova Fiorentine, pa je ta boja koja preovladava i na stadionu. Stadion nema turu obilaska, pa smo se morali zadovoljiti samo mnoštvom slika ispred stadiona. Odmah prekoputa glavne tribine nalazi se velika klupska prodavnica suvenira gde možete kupiti sve suvenire koji vam padnu na pamet u ljubičastim bojama. Šal “La Fiorentina” je jedan od suvenira koji nosimo iz ovog prelepog grada.

Stadion je bio domaćin velikih fudbalskih mečeva. Ljude sa ovih naših prostora treba podsetiti da se baš na ovom stadionu odigrao antologijski meč sa svetskog prvenstva 1990. između Jugoslavije i Argentine (Jugoslavija je bila na korak od polufinala, Argentina je pobedila na penale, čuveni Maradona je promašio penal…).

Na stadionu se održavaju i koncerti. Od poznatijih svetskih zvezda gostovali su Madonna, David Bowie, Bruce Springsteen…

 

 

Posetite “Stadio Comunale Artemio Franchi” !

Idemo na put, u Toskanu!

 

      

 

A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 84: Italija (Italy)

Italija - Jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na planeti. Predlažemo da reportažu o Italiji pogledate uz muzičku podlogu: https://www.youtube.com/watch?v=7PFu08MxTHo...
Read More
A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 84: Italija (Italy)

Između Alpi i Mediterana Bolcano, Južni Tirol

Jedan od najboljih način da osmislite svoje vikende je putovanje i obilazak barem onih predjela i gradova koji su vam...
Read More
Između Alpi i Mediterana Bolcano, Južni Tirol

A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 74: Vatikan (Holy See)

Zvanično, naziv države je Sveta Stolica (engl: Holy See, latin: La Sancta Sede), dok je Vatikan glavni grad i opšte...
Read More
A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 74: Vatikan (Holy See)

Milano – iz ugla nekoga koga više zanima stadion…

Danas se na San Siro stadionu igra gradski derbi Inter - Milan. Jedno od mojih poslednjih putovanja pre ove lude...
Read More
Milano – iz ugla nekoga koga više zanima stadion…

Milano za početnike, low cost opcija

Low cost Milano Naš prvi odlazak u Milano bio je u aranžmanu agencije autobusom. Ako na linku Putovanje autobusom pročitate...
Read More
Milano za početnike, low cost opcija

Bolonja, Italija

Bolonja - šta obavezno videti i probati?             Šta radije birate za ovu jesen, studije...
Read More
Bolonja, Italija

Milano – Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija

Milano, šta videti i probati?           Milano. Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija. Pred svako putovanje se...
Read More
Milano – Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija

Montekatini Terme, neodoljivi šarm Italije

Montekatini Terme - šta obavezno videti i probati             Miris mora u vazduhu i trag...
Read More
Montekatini Terme, neodoljivi šarm Italije

Piza, Italija

  Piza - šta obavezno videti i probati? Da li ste za Pizu ili Pizzu? Krećemo ka Pizi u rano...
Read More
Piza, Italija

Verona, Italija

Verona - ljubav i romantika   Scena na balkonu. Verona. Montecchi i Capulleti. Romeo i Juliet. Kako samo nedostatak informacija...
Read More
Verona, Italija

 


Rečnik

Rečnik otvarate i zatvarate klikom na dugme kategorije koja vas zanima. Kompletan rečnik možete preuzeti klikom na link ispod.

 

Preuzmite rečnik

 

4 thoughts on “Firenca , ljubav u Toskani, Italija”

 1. Divno ste opisali Firencu! I zaista, Firenca je kao da ste usetali u enciklopediju. 🙂
  Jeste li imali priliku da se popenjete na kupolu Duomo i vidite nezaboravan pogled na cijelu Firencu? Ako niste, obavezno to uradite iduci put, necete ostati ravnodusni.
  Veliki pozdrav za vas i samo nastavite tako!

  1. Hvala Vam puno na podršci i lepim rečima 🙂
   Pogled s vrha kupole smo ovaj put izostavili. Ali u tome i jeste čar putovanja, ostaviti nešto i za sledeći put!

 2. Pingback: Drezden, Nemačka
 3. Pingback: Putovanja i fudbal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.