naslovna, skopelos

Skopelos, jedna od najlepših destinacija mediterana

Skopelos, Grčka

grcka, zastava

 

 

 

 

 

Mamma mia… I believe in angels…

skoeplos, zeleni, rajNajzelenije ostrvo Grčke, brda izrasla iz mora prekrivena borovim šumama i maslinjacima. Još davna praistorijska vremena pamte prve stanovnike ovog ostrva. Sadašnjost – ostrvo je jedna od najinteresantnijih i najlepših destinacija mediterana, interesantna kako zbog svoje lepote prirode, plavetnila neba i mora boje tirkiza, tako zbog 360 crkava koje se na njemu nalaze. Legenda priča da postojanje ovolikog broja crkava ostrvo duguje čestim napadima pirata. Piratski kodeks je podrazumevao da se crkve ne napadaju, pa su stanovnici ovog ostrva kako bi imali gde da se sakriju pri napadima gradili sve više i više crkava. Danas većina nije otvorena i u njih se ne može ući “običnim danima” već se otvaraju praznicima. Praznik grada Skopelosa je i svako venčanje. Ako se odlučite da svoju ljubav krunišete ceremonijom venčanja u nekoj od crkava, budite sigurni da će Vam skoro svi stanovnici grada doći na veselje i čestitanje, bez poziva.

 

skopelos,35Već i samo uplovljavanje na Skopelos ostavlja utisak pravog raja, vidik tako tipičan za većinu grčkih ostrva, kao uostalom i cele Grčke. Nestvarne boje mora i neba preslikane na žaluzinama prozora i vrata, kuća belih kao sneg.

Nestvarno ljubazni ljudi, nestvarno dobra muzika, masline i vino.

Legenda priča da je ostrvo Skopelos osnovao Stafilos, sin Dionisov. Da li zbog toga ili što vino je pravo dobro, ovo ostrvo je poznato i kao „mesto gde se radja vino“…

 

U putopisu o Skijatosu↵  smo već napomenuli da je Skopelos deo Grupe ostrva Severnih Sporada – Skopelos, Alonnisos, Skyros i Skiathos.

 

Obavezno videti i probati, (ne) obavezno ovim redosledom:

 

skopelos, hora

Skopelos – Hora – najveće naselje i glavni grad ostrva. Različit od drugih gradova ovog dela grčke zbog svojih krovova od crvenog crepa. Od ukupno 320 crkava na ostrvu, čak 123 su u ovom gradu. Penjanje uskim uličicama grada otvara predivne horizonte i poglede ka ostrvima Evija i Alonisos. Grad obiluje tipičnim grčkim tavernama koje mame izvanrednim mirisima i ukusima.

 

 

Plaže:

Panarmos – najpopularnija plaža, prekrivena šljunkom i širokom ponudom restorana, taverni, kafića na obali.
Adrina – Legenda priča da svoje ime duguje čuvenoj ženi gusaru Adrini, čiji je pokušaj osvajanja Skopelosa propao, a ona u svojoj nemoći potopila piratski brod kako blago ne bi dospelo u ruke ljudi koji su je porazili. Za blagom se i danas traga…

Stafilos – plaža najbliža samom gradu Skopelosu, najpopularnije kupalište, kristalno čiste vode i finog peska sivkaste boje.

Velanio beach – nudistička plaža, do koje se dolazi pešakom stazom u nastavku Stafilos plaže

Kastani beach – plaža na kojoj je takodje sniman film „Mamma mia“, kristalno čisto more, zaledje plaže u borovima koji se spuštaju sve do mora.

skopelos, millia

 

 

Milia – jedna od najlepših plaža ostrva, od belih oblutaka i tirkiznog prozirnog mora. Jedan od najlepših zalazaka sunca možete doživeti u ovom delu ostrva…

 

 

 

Mamma Mia 

U novije vreme, Skopelos sve veću popularnost duguje kadrovima filma „Mamma Mia“ koji su snimani na ovom čudesnom ostrvu. Ljubavna priča izmedju već pomalo vremešnog Pirs-a i Meril, procvetale u zrelim godinama, više od dvadeset godina kasnije sa snagom i energijom zaljubljene devojke kakva je bila kad se ljubav rodila, stihovima popularne grupe ABBA, rajskim prizorima prirode vas začarava, daje energiju, širi ljubav i optimizam.

mammamia, crkva

 

Tamo gde je ljubav i počela, nastavila se nakon mnogo dugih godina i završila kako drugačije nego Happy End-om. Meryl Streep je stepenicama trčala do crkve Sv.Jovana, pozicionirane visoko na steni, litici nad morem. Turisti u podne lagano zahuktavaju dah sa svakim novim stepenikom uklesanim u stenu, na pola puta kao staju da slikaju neverovatne prizore, a većina samo krije nedostatak kondicije i razmišljanje da l’ da ustanem il’ da odustanem… I nastavljamo dalje, do vrha.

skopelos, crkva2

 

Simpatična, malena u dimenzijama, crkva je, ako se to za crkvu može reći postala popularna, tako da je sve više onih koji upravo ovde žele da svoju ljubav ozvaniče za večnost.

Možda zato što, iako pomalo vremešan, Brosnan je predstavnik one izumrle vrsta frajera koja u svojoj srži i jeste „frajer“, gospodin i džentlmen. A Meril Streep je pokazala radost, strast, sreću i sačuvala u sebi ljubav večnu, a toliko mnogo nas i vas traga upravo za njom…

Volite!

 

 

skopelos, net, mammamia

Idemo na put, na Skopelos, gde se vino radja, gde se ljubav čuva, gde cveta čudesni cvet…

If you see the wonder of a fairy tale
You can take the future even if you fail…

skopelos, cvet

I have a dream…

 

 

 

      

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.