naslovna, krf

Krf, ostrvo četiri miliona stabala maslina

Krf, Grčka – šta obavezno videti i probati?

grcka, zastava

Budući da smo pripadali verovatno onom jednom postotku gradjana Srbije koji nisu još ni jedno svoje letovanje proveli u Grčkoj, odluka je pala – leto 2015.- pravac Grčka. Mesto? Pa videćemo.

Pa videćemo se svelo na već blagu neurozu kad dva dana pred početak odmora još uvek nemamo ideju gde idemo.

Odluka da lovimo best last minute ponudu u subotu pre podne se pokazala kao blaga tenzija, kartica zabagovala, keša ni u najavi da uplatimo odmah, menjačnice nigde u blizini. Za jedan trenutak je čak jedan malo stariji par koji na šalteru pored pokušava da dobije taj poslednji apartman po last minute ceni bio bliži rezervaciji, nas je krenulo naopako toliko da zaista nismo ličili na nekoga ko je u mogućnosti da realizuje uplatu u skorije vreme. Dobra volja šar(a)mantne dame iz agencije i sredismo sve do kraja nekako… do kraja njihovog radnog vremena! Već u utorak sledi let čarterom i uživanje. Idemo na put – na Krf.

Smaragdno ostrvo

Bujna vegetacija čini ga najzelenijim – smaragdnim ostrvom. Četiri miliona stabala maslina je na Krfu našlo svoj mali raj, stabla se slobodno razvijaju, ne orezuju se i dostižu svoju punu veličinu i moć, kako po izgledu, krošnjama, tako i po kvalitetu maslinovog ulja.

Obala Krfa ima dužinu od 217 km. Ostrvo krije veliki broj divljih, ali još više uredjenih plaža, svaku različitu i specifičnu, peščane, kamene, šljunkovite, stenovite…

Legenda priča da je ostrvo dobilo svoj naziv zahvaljujući nimfi Kerkiri, lepotici u koju se zaljubio bog mora Posejdon, nastanio se s Kerkirom na ostrvu, a plod ljubavi koja se razvila izmedju otete nimfe i boga mora, njihov sin Feakas postade praotac svih Feačana, prvih stanovnika ovog ostrva.

Barbati

Savršeno čisto more. Idealna plaža gde možete naći prirodni hlad i samim tim provesti baš ceo dan na plaži. I to je manje-više bilo sve što se dešava u Barbatima. Nasuprot svim ostalim putovanjima gde u dnevni raspored upisujemo uglavnom približno 20 km pešačenja i obilaženja, ovo je bio pravi odmor zvani lenčarenje. Osim onog dela gde se penjemo ka apartmanu, uzbrdica skoro pa dušu da ispustite. Opet, vredi pogleda na more s terase.

Hiljade zrikavaca u krošnjama drveća svira svoju pesmu ceo dan, savršeno čisto more, jednostavno – nema se tu šta mnogo pričati.

barbati1

 

Grad Krf iliti Kerkira

Svetska kulturna baština Unesco-a.

Harizmatičan i rustičan, grad koji kroz svoju arhitekturu prikazuje različita doba pripadanja i vladavina. Mešaju se uticaji različitih kultura, Vizantije, Venecije, Engleske, Francuske. Posebno se naglašava činjenica da su zidine grada uspele da odbrane grad od Turske invazije, da nikada nije pao pod uticaj turske vlasti.

Legenda priča da je 11.avusta 1716.godine, u trenutku napada nadmoćnije turske flote Sveti Spiridon sa zapaljenom bakljom u ruci digao oluju toliko snažnu da je potopio tursku flotu i odbranio grad, čime je postao večiti zaštitnik ostrva. Njegove mošti se čuvaju u crkvi Sv.Spiridona u starom delu ostrva.

krf, grčka1

 

Najprimetniji je uticaj Venecije, pod čijom vlasti je Krf bio oko četiri veka. Zato danas kad šetate Krfom, budući da je stara arhitektura očuvana i negovana, pomalo imate utisak da se krećete uskim ulicama Italije. Stanovnici Krfa su ljubazni i nasmejani, zainteresovani da saznaju odakle ste, kako vam se dopada njihov grad, da li ste upoznati s njihovom kulturom, istorijom, da li znate šta treba da obidjete, da li vam treba pomoć da to pronadjete. U svakom slučaju vole da pričaju, da se osmehuju, da pruže po neki lagani korak zajedno s vama. Deo njih orijentisan je na turiste u smislu da obogati ponudu za njih.

Ulice grada Krfa – Kerkire su prepune lokala u kojima možete dobiti odličnu kafu, restorana s tradicionalnim grčkim jelima, ali i onim manje tradicionalnim, koji opet više podsećaju na Italiju, poslastičarnica s vrhunskim sladoledima i carskim kolačima. Na svakom koraku ili ćošku je po neka suvenirnica i mnoštvo juvelirnica. Fini filigranski radovi ostavljaju bez daha, ali mene više oduševljava nakit radjen od drveta masline, narukvice, ogrlice u toploj boji drveta, sjaj koji zamišljam potiče od te neke čarobne kapi masline.

 

Obavezno videti i probati, (ne)obavezno ovim redosledom:

 

Grad Krf,

glavni i najveći grad ostrva

– Trg Esplanada – najveći trg balkanskog poluostrva, zeleni trg

– Nova tvrdjava  – remek delo vojne arhitekture

– Crkva Sv.Spiridona – izgradjena 1590.godine čuva mošti zaštitnika grada Krfa

– Katedralni hram – posvećen Bogorodici

– Srpska kuća – muzej svedok tragedije i stradanja Srba u Prvom Svetskom ratu

– Arheološki muzej

– Stara tvrdjava  – zaštita grada od neprijatelja i karantin za obolele od zaraznih bolesti

– odaberite neku od još 35 crkava u samom gradu

 

 

Ostrvo Vido – spomen na stradanje, na golgotu preživljenu u povlačenju zbog odbijanja kapitulacije. Spomen kosturnica zemlji Srbiji, koja je tokom Prvog Svetskog rata izgubila gotovo četvrtinu svog stanovništva. Tišina ostrva koje je pružilo večno utočište stradalima u plavoj grobnici. Uz stihove „Plave grobnice“ Milutina Bojića neminovan je ponos probudjen sećanjem na hrabrost vojnika, ali i neizmerna tuga sećanjem na njihovo stradanje.

Plava, grobnica1

 

Plava grobnica - Milutin Bojić

 

Palata Ahilion – nalazi se na oko 10km od grada Krfa. Tokom Prvog svetskog rata bila je srpska bolnica. Ranjeni umirući Ahil pogodjen u petu i Trijumfalni Ahil sa mačem i štitom su samo deo grandioznih skulptura i bista u okviru palate. 

ranjeni, ahil

Vrh Pantokrator – najviša tačka na ostrvu, na 909 m nadmorske visine, gde ukoliko je vedar dan možete sagledati i istočnu i zapadnu obalu ostrva.

Paleokastrica – brežuljci obrasli maslinama i limunom. Hladnija voda kao posledica podzemnih izvora. Miriše na zdravlje i svežinu. Na brdu iznad obale manastir Bogorodice Marije iz 13.veka.

Paleokastrica1

Kassiopi – Mi smo se do Kasiopija uputili varijantom krstarenja brodićem. Uz predivne pejzaže na koje nailazite, stajanje na par manjih divljih plaža je poseban doživljaj. Nestvarno smaragdnozeleno more pruža vrhunsko uživanje. Kasiopi – bele šljunkovite plaže koje zapljuskuje tirkizno more.

krf, grčka2

Pastitsado – govedina i sos sa krompirom i testeninom.

Petrokoritho – suvo crno vino koje se odlično slaže s jelom gore navedenim.

Krfsko maslinovo ulje – najkvalitetnije.

Kumkvat – zlatna pomorandža, kod nas ih nazivaju mini pomorandžama. Prepoznatljiv brend Krfa, ukusan plod citrusnog voća koji se jede zajedno s korom. Od njega se pravi džem i slatko, a liker od ovog voća je deo prepoznatljive ponude Krfa.

 

Plaže

Kamen na severu – šljunak na obalama sredinom ostrva – pesak na jugu

Paleokastrica – brežuljci obrasli maslinama i limunom. Hladnija voda kao posledica podzemnih izvora. Miriše na zdravlje i svežinu.

Glifada – tragovi u pesku ostaju do prvog talasa… Na daleko čuveni zalasci sunca su na ovoj strani ostrva.

Sidari – „Kanal ljubavi“ – Nema tog umetnika koji može isklesati ono što priroda vetrom i vodom uspeva. Vremenom nastao kanal u steni koji prolaskom ispod njega svim zaljubljenima garantuje ljubav iz bajke – do kraja života. Legende i mitovi su deo daleke prošlosti, ali grčki narod ih voli i u sadašnjosti.

Agios Gordios – uvala obrasla maslinjacima i vinogradima. Plaža dobila ime po crkvi koja se nalazi uz samu obalu.

Halikounas – peščana plaža;

Kerassia – duga šljunkovita plaža;

Bataria Kassiopi – plaža sačuvane divlje lepote.

grcka, zastava, put2

Odisej je nakon što su ga ugostili na ovom ostrvu nastavio odavde put Itake… Mi odlazimo nadajući se skorom ponovnom susretu, ostalo je toliko mnogo još na Krfu da vidimo i doživimo, ovaj put je bilo premalo vremena.

 


      

 

https://www.facebook.com/idemonaput.rs/posts/2118968214835417

1 thought on “Krf, ostrvo četiri miliona stabala maslina”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.