novi, sad, naslovna

Novi Sad, Srbija

Novi Sad – Šta obavezno videti i probati?

zastava, srbija

novi sad, grbIdemo na put u Novi Sad. Tako nam je blizu, a toliko mnogo vremena nam je trebalo da ga stvarno upoznamo. Uvek do sad obilazeći ga samo usput, poslom, u brzom hodu i bez mogućnosti da mu posvetimo punu pažnju. Jesen ove godine, odlučismo stati na put toj nemarnosti i nehaju, dati priliku Srpskoj Atini da nas osvoji pre nego što nastavimo putevima nekih gradova koji su nam dalje i dalje. Po kilometraži i planovima!
I tako bi!

Stalna koškanja dva velegrada, Beograda i Novog Sada, koji se čime može podičiti, a kom gradu čega više nedostaje su dovela do stvaranja stereotipa, koje bismo ukratko mogli podvesti pod „bučan Beograd i Beogradjani“, a „miran i tih Novi Sad i Novosadjani“. Istina je, kao i uvek negde izmedju, stvarnost nosi tragove stereotipa, a u suštini oba grada imaju od svega po malo. U oba grada upoznajemo ljude kakve želimo naći, s kojima nam prija provoditi vreme i družiti se.

Zaustavite Dunav i skazaljke stare…

I kao da je Dunav zaista stao.

novi, sad62

 

Pogled s Petrovaradinske tvrdjave. Novi Sad obasjan suncem, sa svojim mostovima, Dunavom, treperi vazduh dokle pogled seže, kao da hoće da pokaže da je Novi Sad živ, ali tako posebno nežan. Petrovaradinska tvrdjava je gradjena u periodu izmedju 1692. i 1780. godine. Nakon prvog svetskog rata bila je predvidjena za rušenje, a zahvaljujući neizvršenju takve odluke, grad Novi Sad se danas ponosi delom sačuvane istorije kao jednom od najvećih atrakcija grada, mesto sa kog se pruža predivan pogled na ceo grad. Tvrdjava zajedno sa svim svojim obeležjima utvrdjenja, podzemnim prolazima i koridorima je danas osim deo prošlosti i svakodnevnica, uz šetalište, brojne kafiće, uredjene zelene površine. Pa se kao deo obaveznog programa izdvojila i Petrovaradinska krempita, najsladja od svih krempita.

osam, tamburasa” Dones’te mi rujna vina,
hoću priče da se setim.
Baš na ovom divnom mestu,
gde ugledah njene oči.

Zaustavite Dunav i skazaljke stare,
to je pesma moja i pesma moje drage.
Nek’ me uvek prate s’ pesmom rujna vina,
osam tamburaša s Petrovaradina…” 

Novosadske kafane i grad Novi Sad znaju koliko je priča vezano za gospodina, legendu tamburaške muzike. Dane je provodio radeći za Radio Novi Sad, a noći je poklanjao svim poklonicima boemskog života u kafanama Novog Sada i Petrovaradinske tvrdjave. Proputovao ceo svet s osmehom na licu i tamburicom u ruci, a ostao zauvek samo i jedino veran Novom Sadu. Janika Balaž.

 

Obavezno videti i probati, (ne) obavezno ovim redosledom:

 

novi, sad1

Petrovaradin, nekada davno utvrdjeni grad na Dunavu. Legenda priča da je ime Petrovaradin nastalo kao kovanica tri reči iz tri jezika: Petra – na latinskom znači stena, var na madjarskom znači grad, a din na turskom – vera. I tako nastade grad na steni čvrst kao vera.

Petrovaradinska tvrdjava

Kula sa satom na Petrovaradinskoj tvrdjavi. Jedini sat gde velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Da izdaleka se lako može videti koliko je sati.

Muzej i Arhiv Novog Sada

Exit – Od 2001. godine, jednom godišnje tvrdjava je domaćin sada već nadaleko poznatom i značajnom muzičkom festivalu – Exit.

 

novi, sad67

 

Dunavska ulica – od Dunavskog parka do ulice Čika Jove Zmaja. Na samom početku ulice se nalazi Gradska biblioteka, a preko puta nje kuća poznata pod nazivom „kod belog lava“, u čijem dvorištu se nalazi najstariji bunar u gradu, iz daleke 1721. godine

Dunavski park – spomenik prirode

 

 

novi, sad73

Vladičanski dvor – jedno od najznačajnijih arhitektonskih zdanja grada. Ispred dvora je spomenik pesniku. Prvi pisac srpske književnosti koji se obratio svojim pesmama deci… Verovatno imajući na umu svoju decu, obraćao se i svoj ostaloj, učeći je životu, lepoti, poštovanju, vaspitanju… Bio Čika Jova Zmaj svima dok su u detinjstvu upijali sve novo i još uvek nepoznato, ostao Čika Jova Zmaj i kada mu se ta ista deca po godinama približiše, jer Jovan Jovanović Zmaj ne stari i večan je. Ponosno prati dešavanja na trgu i u produžetku ulice nazvane po njemu, a kojom je tako često voleo da prošeta.

 

novi, sad74“Ala je lep
ovaj svet,

onde potok,
ovde cvet,
tamo njiva,
ovde sad,
eno Sunce,
evo hlad!
Tamo Dunav,
zlata pun,
onde trava,
ovde žbun,
slavuj pesmom
ljulja lug.
Ja ga slušam
i moj drug.”  Čika Jova Zmaj

 

novi, sad81

Trg Slobode

Rimokatolička crkva Imena Marijinog. Crkva dominira trgom slobode, delom zbog svoje arhitekture neogotskog stila, a najviše tornjem visokim 72 metra i satom na sve četiri strane.

Gradska kuća – svoj uzor našla u gradskoj kući u Gracu

Spomenik Svetozaru Miletiću – najmladji gradonačelnik u istoriji Novog Sada, spomenik je delo Ivana Meštrovića

 

Saborna crkva Svetog Djordja, najveći pravoslavni hram. Na ikonama u crkvi je najviše dela slikara Paje Jovanovića.

Hotel Vojvodina – najstariji novosadski hotel, iz 1854.godine

Srpsko narodno pozorište – osnovano 28.jula 1861. godine, bez prestanka funcioniše sve do danas

Crkva Uspenja presvete Bogorodice, gradjena u baroknom stilu, u neposrednoj blizini SNP-a.

Novosadska sinagoga – natpis nad vratima kaže: ” neka ova kuća bude dom molitava za sve narode”

 

Mostovi – rušeni i ponovo podizani. Tri mosta: Most Slobode, Duga i Žeželjev most.

Ulica Laze Telečkog – centar dnevne šetnje i razgovora uz kaficu ili ručak, uveče centar razonode, kafići, restorani, klubovi u nizu jedan za drugim, nude zabavu za svakoga i svačiji ukus. Laza Telečki, pozorišni glumac i reditelj.

Plaža Štrand, u naselju Liman. Omiljena atrakcija stanovnika Novog Sada, ali i turista. Uredjena plaža je letovalište u sred grada. Tek malo dalje, obala Dunava čuva tužnu istoriju, ljude koji su zimi streljani i bacani pod led od strane madjarskih fašista. U znak sećanja, spomenik na žrtve racija okrenut pogledima ka Petrovaradinskoj tvrdjavi.

 

 

novi, sad64Tiho Noći          Tijo noći, moje sunce spava;
za glavom joj od bisera grana,
a na grani ka da nešto bruji,
to su pali sićani slavuji:
Žice predu od svilena glasa,
otkali joj duvak do pojasa,
pokrili joj i lice i grudi,
da se moje sunce ne probudi.

Jovan Jovanović Zmaj

 

Izleti iz Novog Sada:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.