naslovna, mančester

Mančester, England, England -Velika Britanija

uk, flag

Mančester, šta obavezno videti i probati?

Manchester, England, England, across the Atlantic sea…

Klod Bukovski u filmu “Kosa” se na samom početku filma susreće s hipicima u Central Parku grada Njujorka. S nerazumevanjem posmatra njihov način života, nenaviknut na ono što vidi sebi dopušta da se promeni, da prihvati i ono što tek nekoliko dana ranije verovatno mu i ne bi palo na pamet da može da prihvati. Doživljava potpunu transformaciju mišljenja, malo zbog toga što je pustio sebe da prihvati, a delom zbog ljubavi koja se rodila. Kakve veze ima s Mančesterom? Nema. Ali pesmu iz filma vezujem za taj grad u kom sam se isto tako srela sa nečim novim, drugačijim. Mančester, koji je igrom slučaja bio destinacija na koju sam otputovala. Grad koji bi verovatno većini bio tek neka sledeća opcija nakon Londona. Ja sam iz Mančestera napravila samo jednodnevni izlet do Londona. Nadam se nekom ponovnom putovanju do Londona, ali Mančester sam imala prilike da upoznam toliko mnogo da sam ga zavolela, da prepoznajem sve ono što nudi drugačije od grada većeg, značajnijeg i popularnijeg.

19.vek je zlatno doba grada Mančestera. U to doba je doživeo svoj procvat i razvoj, prvenstveno zahvaljujući razvoju tekstilne industrije. Predionice pamuka kao najvažniji segment tekstilne industrije su uslovile razvoj grada koji je početkom osamnaestog veka imao 10.000 stanovnika u urbanu sredinu kroz formu nazvanu konurbacija. Sredinom 19-og veka grad je imao oko 300.000 stanovnika, a već u prvoj deceniji 20-og veka 2.350.000 stanovnika.

Industrijska revolucija i začetak kapitalizma su deo slavne istorije Mančestera. Fridrih Engels, nemački sociolog i filozof, protivnik kapitalizma, onako kako vas nekad život natera je deo svog života proveo radeći u fabrici u Mančesteru. Njegov britki um i inteligencija su se teško mirili s takvim radom i takvim „pasjim životom“, pa je tu svoju životnu fazu iskoristio kao način da bliže ispita negativan uticaj kapitalizma na čoveka.

Mančesterska muzička scena je takodje deo revolucionarnog stava i želje da se promeni svet. Tome duguje i svoj kultni status. Kultura i muzika su preporodile Mančester krajem dvadesetog veka, kada je sunovrat nakon industrijske revolucije, a uzrokovan ratovima s početka veka pretio da ga uništi.

Danas, njegova dva najznačajnija obeležja su postala dva fudbalska kluba: Manchester United i Manchester City. Toliko, da i meni kao predstavniku ženske populacije, apsolutno, ali apsolutno nezainteresovanom za bilo šta što se tiče fudbala, nije bilo mrsko poći na turu po stadionu i verovali ili ne odgledati i utakmicu. Moj dragi, koji na ovaj put nije bio u prilici da podje sa mnom, doživljava taj moj čin kao svojevrsnu nepravdu svemira, kosmosa, života. A opet, teško bi mi oprostio da to nisam učinila. Pa se tešio rečima „ko zna zašto je to dobro…“ dok sam ga pozdravljala s tribina Old Trafford-a, a on me tražio medju masom glava i ruku koje mašu na malom ekranu.

mancester, united11

Mančester je dovoljno veliki grad da bi bio značajna destinacija u listi destinacija koje treba obići, ali ne toliko veliki da bi ste se mogli osetiti kao da tu ne pripadate ili da ste samo turista. Dovoljno je šarenolik i otvoren da apsolutno nije važno ko ste, šta ste, odakle ste… Mancunian (Mankunijan) je demonim grada Mančestera. Može se odnositi na bilo šta što je u vezi s Mančesterom, a naročito na ljude iz Mančestera i njihov dijalekt. Mankunijan-si vole svoj grad i to s ponosom uvek ističu.

Hladan novembar u Mančesteru, ne znam gde bih se pre zagrnula, koju jaknu obukla, kiša koja pada skoro pa stalno, tek po neki sunčan dan, a dame po Mančesteru kao da ne mare! Hodaju u baletankama, bez čarapa, hodaju u majicama bez rukava, u lepršavim haljinama kao kad prvo prolećno sunce i nas ovde ogreje pa mislimo kako baš toplo je. Čudim se čudom njima, ja ako se ne „upašem“ stići će me kletva „otić`e ti bubrezi…“ Vidim u neko zadnje vreme da je ta „moda“ i ovde zavladala, tek neke nazuvice se obuvaju, a sneg samo što nije zavejao… Hladno mi i kad vidim samo… Vreme u Mančesteru – pa nekako šućmurasto. Mada me grad obradovao i sa dva-tri dana sunca, ostao mi je u sećanju kao kišan, neka sitna kiša koja sipi onako stalno i iznova, taman kad pomisliš da je prestala, eto je opet.

 

Mančester – Obavezno videti i probati

(ne)obavezno ovim redosledom:

People`s History Museum – Lako ćete se upoznati s tim šta je to tako posebno i drugačije u Mančesteru, šta ovo mesto i njegove stanovnike čini posebnim budući da istražuje poslednjih 200 godina postojanja grada, njegovu istoriju sve do današnjih dana, uz naročitu posvećenost demokratiji i borbi za ravnopravnost. Ulaz je besplatan, poželjno je ostaviti simboličnu donaciju na izlasku ukoliko ste uživali.

John Rylands Library – viktorijanska gotička arhitektura, zgrada koja je pre nalik zamku, a ne biblioteci. Unutar zdanja je prijatan kafe i prodavnica suvenira.

 

 

Manchester Town Hall – na trgu Albert Square, gradska kuća poznata kao predstavnik neo-gotičke arhitekture. Trg je mesto okupljanja za više značajnih dogadjaja, a svakako jedan od najpoznatijih i najposećenijih je Manchester Christmas Market – Božićni sajam. Trg ispunjen žamorom prolaznika i posetilaca u društvu Deda Mraza, novogodišnjih ukrasa i svakakvih djakonija mami do kasnih večernjih sati na druženje.

 

 

 

Manchester Art Gallery – Viktorijanska zgrada u centru grada u kojoj se nalazi više od 25.000 primeraka likovnih dela, dekorativnih predmeta, nameštaja i kostima.

Chinatown – Najveća kineska četvrt u Evropi, brojni restorani, kafići, poslovni prostori i pekare. Bogato dekorisana ulazna kapija Vam poželi dobrodošlicu. Naročito drugačija i posebna u vreme proslave Kineske Nove godine.

the, old, wellington

 

 

The Old Wellington – Najstarija zgrada ove vrste u Mančesteru. Izgradjena 1552.godine.

 

 

 

 

Manchester Cathedral – zadivljujuća gotička arhitektura. Srednjevekovna crkva je tokom viktorijanskog perioda obnovljena i proširena, a poslednju obnovu je imala u novije vreme, nakon bombaškog napada u 20-om veku. U centru za posetioce možete dobiti više informacija o istoriji katedrale i pogledati drevni spomenik – viseći most.

 

 

Chetham’s library – najstarija biblioteka engleskog govornog područja, potiče iz 1422.godine, stare knjige i sobe u tamnom drvetu.

lovri1

 

 

Salford i Trafford – napuštena pristaništa pretvorena u centar nadomak centra grada.

Lovri, Imperial War Museum North, MediaCiti UK, Granada TV, Old Trafford Stadium i Lancashire Counti Cricket Club.

 

mosi, museum, industry

 

 

Muzej nauke i industrije – MOSI – Kroz istoriju vas upoznaje sa značajem koji je Mančester imao u industrijskoj revoluciji.

 

 

 

beetham, tower

 

 

Beetham Tower –najviša zgrada Mančestera, 47 spratova solitera, jednog od najtanjih na svetu, razmerom visine i širine u odnosu 1:10.

 

 

 

 

castlefield

 

Plovidba kanalima -1894 godine pušten kanal u dužini od 58 km, u to vreme najduži svetski rečni kanal.

Castlefield – Urbani park. Datira iz rimskog doba, jedno od prvih naselja, veliki značaj u razvoju Mančestera kroz istoriju.

 

 

 

Hacienda – jedan od najpoznatijih noćnih klubova 80-ih i početka 90-ih, koji se vezuje za značaj porasta acid house i rejv muzike. Noćni klub je u medjuvremenu srušen, a njegova lokacija je iskorišćena za gradnju stanova.

Gay Village – Manchester Pride Festival se održava u srcu centra grada, četvorodnevni dogadjaj koji proslavlja LGBT život.

Heaton park – najveći urbani park u Evropi, brojni golf i teniski tereni, životinjska farma, observatorija i još mnogo raznih sadržaja.

football, museum

 

National Football Museum – must see za sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu. Na jednom mestu se nalazi sve, od prvih početaka i kompletne istorije fudbala, pa sve do toga kakav je uticaj medija na ovu igru.

Old Trafford – Stadion Manchester United-a

Etihad Stadium – Stadion Manchester City-ja

 

Fudbalska utakmica uživo – može to biti i povoljnija varijanta karte, pa makar bio u pitanju i neki od lokalnih, drugo-trećeligaš (Bolton, Wigan, Altrincham, Oldham…)

Vožnja double-deck autobusom sa odličnim pogledom

Chill Factore – ledena dvorana, najveća zatvorena skijaška staza.

Curry Mile – naziv za deo Wilmslow Road, potekao od brojnih restorana, kioska brze hrane, kebab restorana specijalizovanih za kuhinju Južne Azije i Bliskog Istoka. U dužini od pola milje se nalazi blizu 70 ovakvih ugostiteljskih objekata.

Bar koji vode lokalni pivari – sveže pivo natočeno direktno iz rezervoara.

Burry Market – od igle do lokomotive Google maps Virtual tour

Fish & Chips – pržena riba i slani zalogaji krompira su se prvi put pojavili 1860. godine. Najčešći izbor hrane za poneti

Mančesterski tart – filovan džemom od maline i kremom, odozgo ukrasen kokosom i maraskino trešnjom. Trešnja na kokosu, nešto kao višnja na šlagu! Originalno i zanimljivo, interesantno i lepo. Posebno. Kao i Mančester.

      


Stadion OLD TRAFFORD

Glory, Glory, Man United!

Dakle, kad je u pitanju deo putopisa o stadionima, ja to vrlo rado prepustam svojoj jačoj polovini, tj. ovom meni dragom biću zbog kog uopšte i trošimo deo dragocenog kratkog vremena provedenog u Parizu, Rimu, Milanu, ili bilo kojoj drugoj destinaciji obilazeći hramove fudbala. Napomenula sam već jednom, za mene je to zaista čisto „trošenje“ vremena, ali svakako evo stigosmo do neke tačke kad mi više i nije baš toliko dosadno sve to posmatrati. Uspeo je da prenese deo svog entuzijazma i impresija na mene, pa eto, da se opet ponovim – skoro da i ja počinjem da primećujem razliku izmedju dva stadiona.
A na ovom svom solo putovanju do Mančestera, više zbog njega, a malo i zbog toga što je to ovde skoro pa neminovno – stigoh i do stadiona Manchester United-a – Old Trafford. Fudbalski stadion čije je drugo ime „Teatar snova“ je zaista grandiozna pozornica na kojoj se snovi ispunjavaju. Ispunili su se klubu Manchester United, ali ispunili su se i jednom čoveku koji je potekao iz ovih naših krajeva, a ostavio trag u engleskom fudbalu i klubu crvenih djavola toliko veliki da te godine kad sam ja bila u Mančesteru ste se mogli osetiti važnim i posebnim što ste iz Srbije, baš kao i Nemanja Vidić. Navijački šal za mene lično pre može biti samo modni detalj, ali šal suvenir iz Mančestera za mog dragog, njegovo oduševljenje kao da je to najbolji poklon ikada, još par suvenira iz prodavnice na stadionu veličine omanjeg tržnog centra – neprocenjivo. Oprostićete mi tu kosmičku nepravdu da sam uopšte prisustvovala nečemu tako važnom kao što je fudbalska utakmica na Old Trafford-u i obišla turu stadiona gde praktično i vi dobijete tretman vrhunske sportske zvezde. I to bi bilo ono što vam ja o ovome želim reći, ako bih još koju reč pisala čini mi se kao da bih skrnavila nečije snove i doživljaje. Radije neka vam fotografije ispričaju priču do kraja.

p.s. Zahvaljujem se domaćinu u Mančesteru na više slika koje su ovde priložene… 

 

 

 


ETIHAD STADIUM

Manchester City

Još jedno mi ovaj moj ljubitelj fudbala zamera, da nisam otišla do stadiona Etihad Stadium. Zahvaljujući dobroj volji domaćina u Mančesteru, u galeriji se nalazi par slika s jedne od utakmica ovog ljutog rivala Manchester United-a. Gradski derbi Crvenih djavola protiv The Citizens-a (gradjana u plavoj boji) je uvek poseban dogadjaj. Velika većina navijača uglavnom navija za United, ali je veliki i broj navijača City-ja.

 

 

 


Rečnik

Rečnik otvarate i zatvarate klikom na dugme kategorije koja vas zanima. Kompletan rečnik možete preuzeti klikom na link ispod.

 


      

2 thoughts on “Mančester, England, England -Velika Britanija”

  1. Pingback: Putovanja i fudbal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.