dvorac, dunluce

Prolaz divova i dvorac Dunluce

Biciklistička avantura kroz Sjevernu Irsku

Prošlogodišnji duži boravak u Sjevernoj Irskoj, jednoj od četiri države Ujedinjenog Kraljevstva (UK), pružio mi je jedinstvenu priliku da obiđem njenu najposjećeniju turističku atrakciju, jedinstveni i magični dragulj prirode – Prolaz divova ili Giant’s Causeway. Prvi put je to bilo turističko, organizovano putovanje iz Belfasta, a drugi put sam se sam upustio u ciklo-avanturu: od gradića Cookstown-a, gdje sam boravio, pa sve do krajnjeg cilja – Prolaza divova, na sjeveroistočnoj obali Sj. Irske.

giant5Kolege u firmi gdje sam imao praksu mi nisu vjerovale da ću se uputiti na ovaj daleki put…i to biciklom koji sam za dnevne potrebe nabavio za tričavih 15 funti. Whatever, bilo je ludo i nezaboravno: prvog aprila 🙂 prošle godine, u 5 ujutro sam krenuo… uglavnom dužim, lokalnim putevima, da bih izbjegao saobraćaj, kroz sjevernoirska sela, pa onda malo glavnim putevima, pa opet lokalnim sa mnogo ničega…sem beskrajnih livada i krda krava koje su me začuđeno gledale 🙂 (poslije sam čitao kako i nisu baš sasvim bezopasne…). Sa kraćim odmorima i povremenim lutanjima stigao sam naveče u hostel u Portaferry… da bih sutradan napravio ove snimke koje govore više nego svaki moj opis ovog magičnog mjesta.

Ipak, nekoliko riječi: Giant’s Causeway je na popisu prirodne baštine UNESCO-a, a čine ga bezbrojni bazaltni stupovi, nastali usljed vulkanske aktivnosti u neka pra-pradavna vremena. Stepenasta litica od ovih stupova uranja u Irsko more. „Divovsko oko“ ili „divovska čizma“ su neki od naziva, jer podsjećaju na sve što je – divovsko..

dvorac2

 

Legenda kaže da je Prolaz divova izgradio ratnik Finn McCool.

U povratku, obišao sam srednjevijekovni dvorac Dunluce. I pored toga što su to danas samo ruine, ova čarobna građevina na stijeni, uz more ostavlja bez daha …

S razlogom jedna od lokacija Game of Thrones!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.