karneval, kotor-02

500 godina Karnevala u Kotoru

grb, grad, kotormontenegro, zastava

 

 

 

 

 

Karnevalska povorka se kreće ulicama podno zidina Kotora, a zabava i slavlje se širi i na trgovima grada Kotora. Ova subota, prva avgustovska leta 2018. godine je bila važna budući da je obeležavala pet stotina godina postojanja karnevala, a 17.-i po redu internacionalni ljetni festival se privodio svome kraju.

karneval, kotor1

 

Blizu trideset karnevalskih grupa iz Italije, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Slovenije i crnogorskih gradova Budve, Tivta, Kotora je prenosilo pozitivne vibracije i karnevalsku atmosferu svojim osmesima, maskama i veštinama… Pojedinci i grupe, mažoretkinje kao najsnažnija asocijacija na Kotor ne samo leti, nego i zimi, budući da se tradicija karnevala kod „običnih“ turista vezuje uglavnom za letnju povorku, ali sam karneval svoju tradiciju duguje prvenstveno zimskom karnevalu koji se održava u februaru.

Svi učesnici, a na ovom karnevalu su učesnici i oni koji sa strane daju podršku povorci su nosili lepu energiju, širili radost i pesmu, maštom vraćali u dane kada smo bili mali i radovali se šarenim kostimima i maskama lako i od srca.

karneval1

Istorija karnevala je neraskidivo vezana sa istorijom Kotora.

Kotorski karneval čuva mitove i legende, da ih otrgne od zaborava, ali i da ispriča po neku novu bajku i za nas starije koji smo nekada bili deca, djeca. Nas koji smo sanjali veseo i razigran svet i koji se ponekad poželimo ponovo vratiti i zaigrati kao da ništa drugo na svetu ili svijetu važno nije.

Istorija karnevala nas vraća 500 godina unazad, a…

kotor, vremeplov

Kotorski vremeplov nas vraća unazad više od dva i po milenijuma. Danas je Kotor grad sa najbolje očuvanim srednjevekovnim centrom, nalazi se na Unesco listi svetske prirodne i kulturne baštine. Srednjevekovni odbrambeni zid se proteže 4,5 km kao štit. Južna, Severna i Glavna vrata na zidu su od posebnog značaja i vrednosti… više o tome pročitajte: u našem prethodnom putopisu iz Bokokotorskog zaliva…

 

Nakon karnevalske povorke, veselje i zabava se nastavlja unutar zidina grada i na trgovima. Senke i zidine kao da produžavaju magiju, maskirani šetači, prolaznici koji igraju u ritmu muzike koja neznano otkuda se čuje.

bay, kotor, macke

Kotorske mačke kao najvažniji domaćini grada, dok pomalo lenjim hodom se kreću kamenim ulicama i pjacetama, prave se važne i samo im oči sjaje u mraku avgustovske noći. Da li ste znali da je Kotor jedan od dva grada u Evropi koji se može pohvaliti muzejem osnovanim u čast ovih divnih umiljatih bića? (Drugi grad je Amsterdam).

 

Kotor… Mi ga obožavamo, iznova mu se vraćamo… nikako da se odlučimo da li nam je lepši danju ili po noći… da li više volimo da gledamo u podnožju put vrhova ili s visoka dokle pogled pruža…

naslovna, kotor

 

 

Idemo na put, u Kotor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.