Gastronomski putevi Boke Kotorske

TOP 10 RESTORANA I KONOBA U BOKI KOTORSKOJ

Ako Vaša turistička destinacija ovog ili nekog drugog leta bude Crna Gora, odabrani smeštaj u nekom od simpatičnih mesta, kako ovde vole da kažu „ljepotice Jadrana“ Boke Kotorske, a niste poklonik „paradajz turizma“ i ne zadovoljavaju Vas pizze na parče i krofne na plaži, sigurno će vam zatrebati valjana preporuka za neki dobar restoran ili konobu. Iskusna patrola je u par godina unazad „čekirala” više od 50 lokalnih ugostiteljskih objekata i sačinila listu od najboljih deset. Kao i svaki Top 10, i ovaj predstavlja „subjektivni doživljaj objektivne stvarnosti“ sa kojim se svako neće i ne mora složiti, ali naša želja je da vam bar pružimo putokaz na osnovu naših iskustava za snalaženje kroz ovdašnje gastronomske puteve. A bilo je svakakvih iskustava.

 

Predstavićemo Vam TOP10 po našem izboru ,

gde se tradicionalno dobro i kvalitetno jede!

 

1.STARI MLINI
stari, mliniNedaleko (7km) od Kotora, u mestu neobičnog naziva Ljuta nalazi se jedan od najstarijih restorana sa ovog podneblja koji već dugi niz godina (od rekonstrukcije, 70-ih) drži vrhunski kvalitet. Smešten u fantastičnom ambijentu nekadašnjeg starog mlina, u dubokoj krošnji smokava, pored reke ponornice i malih ribnjaka, on predstavlja idilično mesto gde turisti dodju makar da se slikaju i popiju kafu. Sjajna ponuda ribljih i morskih specijaliteta spremljenih na tradicionalni „bokeški“ način prosto uvek mami na ponovni dolazak. Naš favorit je sveža riba (recimo škarpina) pod sačem i legendarna dobrotska torta. Oprez što se tiče cena, jer je ovo mesto papreno skupo, ali vredi svaki cent. Ukoliko ste „plićeg džepa“ svratite ovde bar na kolač.

2. ĆATOVIĆA MLINI
ćatovića, mlini

Kada, nakon prelaska trajekta u Kamenarima, krenete u pravcu Kotora, dočekaće vas, vrlo brzo, mestašce Morinj, a u njemu nešto kao „mladji brat Starih mlina“ – Ćatovića Mlini. Na mestu gde su pre dvesta godina bili vodeni mlini za brašno, sada se nalazi prelepa konoba sa umerenim cenama i širokom lepezom specijaliteta, gde jata pataka i paunovi stvaraju jednu sasvim posebnu atmosferu. Riba, lignje, rakovi, školjke, šta god da smo probali ovde je bilo izuzetno ukusno.

 

 

3. DOBREČ
dobreč

Na pola sata prijatne vožnje brodićem od Herceg Novog nalazi se uvala Dobreč do koje se može stići isključivo morskim putem. Divna plaža, tirkizno čisto, ali i dosta hladnije (zbog izvora morske vode) more, borova šuma i prestižan restoran u kome se vrlo često može sresti sam krem javnog života. Ovde se na „gradelama“ (klasičan roštilj) spremaju vrlo autentični mediteranski speciajliteti tipa morski ježevi, morska jaja ili supa od ajkulinih peraja. Vrlo gastronomski izazovno i inspirativno mesto.

 

 

4. ROSE (FORTE ROSE I ARAGOSTA)
rosePopularno „glumačko naselje“ sa jedva dvadesetak stanovnika do kojeg možete stići putem preko ostrva Luštica ili mnogo lakše, ako ste u Herceg Novom, brodićem za 15-ak minuta. Ova svojevrsna oaza mira i tišine poseduje dva izuzetna restorana koje toplo preporučujemo. Forte Rose se nalazi u sklopu stare tvrdjave i predstavlja ekskluzivan restoran nacionalne kuhinje gde obavezno treba probati sjajan luštički pršut i luštički sir iz ulja, kao i neprevazidjene lignje na žaru. U konobi Aragosta, koja je smeštena uz more, gotovo uvek ćete videti neko poznato TV lice, hrana je perfektna, mušlje na „buzaru“ vas prosto teraju da poližete prste, a sjajne domaće krempite su toliko popularne da ćete morati da ih rezervišete dan ranije.

 

5. LEUT
leutAutentična konoba na šetalištu u Igalu sa prepoznatljivim i upečatljivim ribarskim mrežama, mornarskim čvorovima i starinskim ronilačkim odelima. Ukusni mediteranski specijaliteti se spremaju u kuhinji koja se nalazi u sredini restorana u jednoj staroj barci. I nakon dugo godina ovde je zadržan visok kvalitet i nivo usluge, a jedini problem ovog mesta jeste užasno glasna folk muzika koja u večernjim satima dopire iz susednih lokala što podosta kvari romantičnu atmosferu. Preporuka za crni rižot od sipe, prvoklasnu ribu i lignje na žaru i posetu u terminu za ručak ili kasno popodne.

 

6. MIRIŠTE
mirište

Mirnija uvala, nedaleko od popularnog hercegnovskog izletišta Žanjice u kojoj već neko vreme egzistira odličan istoimeni restoran. Sveža riba i kvalitetno spremljeni ukusni morski plodovi, prelep pogled, čisto more i lepa plaža. Idealan gastronomsko hedonistički doživljaj.

 

 

7. KONOBA KOD JOŠKETA
U mestašcu Stoliv, nedaleko od trajekta u Lepetanima, nalazi se konba kojoj verovatno ni najstalniji gosti ne znaju pravo ime, već je jednostavno, po vlasniku, zovu „kod Jošketa“. Ovde zaboravite na bilo kakve detalje i fancy atmosferu i skoncentrišite se isključivo na hranu. Jede se na neosvetljenim klupicama na molu, mačke vam se motaju oko nogu, ali je zato „klot“ varijanta sveže ribe „na gradele“ fantastična. Meni praktično ne postoji, nego jednostavno dodjete i pitate ljubazne domaćine šta je taj dan u ponudi.

 

8. KONOBA KANTUN

konoba, kantun

 

Od svih kotorskih restorana, Konoba Kantun nam se najviše dopada. Riblji i italijanski specijaliteti (čitaj pizza) su zaista odlični. Kako je Kotor centar noćnog života, može biti previše bučno, ali budite sigurni da ste u „centru zbivanja“.

 

 

9. YACHTING KLUB
yachting, klub

Smešten na hercegnovskom šetalištu, restoran Yachting kluba (pored je i plaža, kafeterija i poslastičarnica) ima standardno dobru ponudu kvalitetno spremljene morske hrane, a jedina naša zamerka se odnosi na veličinu porcije, koja bi mogla biti i malo veća. To se ne odnosi na pizze koje su nas zadovoljile i ukusom i kvantitetom. Slatkiš ovde nemojte propustiti.

yachting, restorani1

yacht2

 

 

 

 

 

10. OLIMPIJA

Pre nekoliko godina kompletno renoviran, restoran Olimpija, u malom mestu Kumboru, 5km od Herceg Novog, odiše ljubaznošću i brigom prema gostima za koju je najviše zaslužan sam vlasnik koji će vas često lično uslužiti. Toplo preporučujemo ogromne roštiljske porcije, a naš favorit je odličan njeguški stek koji predstavlja pravu kalorijsku bombu.

olimpija, restoran2

olimpija, restoran1

 

 

 

 

 

 

amaro, kumborPored navedenih restorana i konoba, koje po nama zaslužuju prvih 10 mesta, preporučujemo i pizzu u Nautilusu (Igalo) i Amaru (Kumbor); standardno dobru ponudu Sport Cafe-a u Herceg Novom; riblju i morsku kuhinju u Admiralu (Herceg Novi); kao i dobre roštilje u Maraski (kod Tafre) u Zelenici i kod bivšeg vaterpoliste Krivokapića u Baošićima.

Kud god da Vas odvedu gastronomski putevi Boke Kotorske, bez obzira na naše preporuke, izbor je (ipak) samo Vaš. Prijatno!

 


Hvala dragom prijatelju Dejanu na podeljenim utiscima!

Mi, dvojac Idemonaput,

uživamo i u roštiljanju na terasi jednog simpatičnog apartmana u Bokokotorskom zalivu, a sa posebnim zadovoljstvom pamtimo kako nas je autor teksta TOP10 ugostio na svojoj terasi i pekao nam palačinke do kasno u jednoj letnjoj noći!

Idemo na put, putevima dobrih zalogaja!

Od Herceg Novog do Ulcinja – jadranskom magistralom

Ne, brže od života! - Jo, më shpejt se jeta! Ne brže od života na putu od Herceg Novog do...
Read More
Od Herceg Novog do Ulcinja – jadranskom magistralom

Podgorica – Crna Gora, moja sjećanja…

Podgorica - Crna Gora, šta obavezno videti i probati. Kasnim uvek negde. Ne na dogovorene sastanke, ne na planirane dogadjaje....
Read More
Podgorica – Crna Gora, moja sjećanja…

Portonovi – najmlađi grad na Jadranu, Crna Gora

Da li je Kumbor predgradje ili grad? Da li je Portonovi novi grad ili deo Kumbora? Zabeležih ove misli neko...
Read More
Portonovi – najmlađi grad na Jadranu, Crna Gora

Ostrog, Crna Gora

Ostrog - Na putu izmedju Nikšića i Podgorice, kao uklesan u steni, na 900m nadmorske visine nalazi se ovaj čudesni...
Read More
Ostrog, Crna Gora

Porto Montenegro – Ljubav u doba gripa, Crna Gora

Porto Montenegro i ljubav u doba gripa... Volim more, volim dah Jadrana, dašak vetra u sred zime, ali ponajviše od...
Read More
Porto Montenegro – Ljubav u doba gripa, Crna Gora

Gastronomski putevi Boke Kotorske

TOP 10 RESTORANA I KONOBA U BOKI KOTORSKOJ Ako Vaša turistička destinacija ovog ili nekog drugog leta bude Crna Gora,...
Read More
Gastronomski putevi Boke Kotorske

Leto u CG…

Junski upisni rok u srednju skolu... kao najjači utisak ostaje mi bezbroj puta ponovljeno pitanje... jel prva želja? I ako...
Read More
Leto u CG…

500 godina Karnevala u Kotoru

          Karnevalska povorka se kreće ulicama podno zidina Kotora, a zabava i slavlje se širi i...
Read More
500 godina Karnevala u Kotoru

Lovćen, moć i ponos – Crna Gora

Njegoš "Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom." Kao da ne umem da Vam kažem kako sam doživela...
Read More
Lovćen, moć i ponos – Crna Gora

Boka Kotorska, nevjesta Jadrana – Crna Gora

Boka Kotorska zaliv – šta obavezno videti? Jedan malo drugačiji kraj leta. Ili ljeta. Leto je već uveliko bilo završeno,...
Read More
Boka Kotorska, nevjesta Jadrana  – Crna Gora

1 thought on “Gastronomski putevi Boke Kotorske”

  1. Pingback: Leto u CG…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.