Varsava, poland36

Obnovljeni grad – VARŠAVA

Varšava  – Dok hodate tzv.“Kraljevskom rutom“, osvetljenom mnogobrojnim novogodišnjim ukrasima, ni na tren ne možete pomisliti da je pre sedam decenija ovaj deo, a ukupno oko 85%, grada bilo srušeno u borbama za oslobađanje Varšave. A upravo je tako bilo nakon 63 dana koliko je trajala pomenuta bitka. Koristeći fotografije i crteže grada pre rušenja, počela je obnova koja je trajala do 1962. godine. Istorijski centar je potpuno obnovljen, a 80-tih godina dvadesetog veka, on je uvršten na UNESCO listu svetske kulturne baštine. Muzej koji je posvećen ovim događajima, vodi hronološki svakog njenog posetioca kroz ovaj period i uz pomoć fotografija, izložbi ili video snimaka podseća nas na katastrofu ali i dizanje grada koje je započeto odmah nakon oslobođenja.

varsava, poland28

 

 

Pomenuta „Kraljevska ruta“ je dugačka oko 11 kilometara i povezuje tri rezidencije poljskih kraljeva. Ova predivna zona počinje kod Kraljevske palate u Starom gradu na Trgu zamkova, i preko Palate na ostrvu u Lazienki parku, završava se kod Palate Vilanov. Ova ruta čini glavnu turističku arteriju duž koje se nalaze mnogobrojni parkovi, spomenici, crkve, palate i ostale znamenitosti, zbog čega je nezaobilazni deo ukoliko želite da vidite i doživite deo istorije glavnog grada Poljske.

Trgom zamkova dominira 22 metra visoka statua Kralja Sigmunda, koja je podignuta 1644. godine i to je drugi najstariji spomenik u Poljskoj odmah nakon Neptunove fontane u Gdanjsku. Trg zamkova je okružen uskim ulicama, a kad izađete iz jedne od njih nailazite na jedan od najomiljenijih spomenika, kako stanovnika Varšave tako i turista sa svih meridijana, i jedan od gradskih simbola-Sirenu.

Legenda kaže da je nekada davno, princ ove oblasti, dok je tokom lova pio vodu iz reke, ugledao Sirenu. Ona je iz svog luka odapela strelu i poručila princu da krene u smeru kojim je strela otišla. Krećući se ovim putem, princ je naišao na staru brvnaru. U potrazi za hranom, princ je ušao u brvanaru i u njoj je zatekao ženu koja je pored vatre bila sa svoje dve bebe. Bili su to njen sin i njena kćerka, inače blizanci. Žena je dala hranu princu i oni su nakon toga izašli ispred brvnare. Princ je insistirao da žena nazove svog sina „Wars“ a kćerku „Sawa“. Odmah nakon odlaska princa, iz talasa reke pojavila se Sirena i rekla je ženi kako će ovaj predeo izrasti u prelep grad na obalama reke Visle. Taj grad je, naravno, današnja Varšava (Wars-Sawa).

lazienki, park

 

Vraćajući se iz legende, koja se i danas prepričava u narodu, u stvarnost, nalazimo se u Lazienki parku, ispred Palate na ostrvu koja deli jezero na dva dela i povezana je malim mostovima sa ostatkom parka. Ovaj park je idealno mesto ako želite da odete na piknik ili u šetnju i nakratko zaboravite na gradsku gužvu. U parku se često može čuti zvuk ptica koje su svuda naokolo i čine njegov sastavni deo.

 

 

varsava, poland16

 

Kad već pominjemo zvuk, najlepši zvuk iz Poljske dolazi iz dela njihovog najpoznatijeg kompozitora, širom sveta voljenog Frederika Šopena. Pored spomenika i muzeja ovom umetniku, u gradu se nalazi ukupno 15 klupa na mestima koja su povezana sa njegovim životom u Varšavi. Ovo nisu obične klupe već se iz njih može čuti muzika Šopenovih kompozicija. U parku gde se nalazi njegov spomenik, u periodu od maja do septembra, izvode se koncerti koji čuvaju uspomenu na Šopena.

 

Poslednja tačka “Kraljevske rute” je Palata Vilanov. Ona je u 17-tom veku bila rezidencija Kralja Jana III Sobieskog, a danas je, pored crkve u neposrednoj blizini i parka, deo bogate turističke ponude.

Istorija Varšave ne može biti kompletna bez perioda komunizma nakon Drugog svetskog rata. Upravo je u ovom gradu potpisan Ugovor kojim je stvoren „Varšavski pakt“ na istoku, kao odgovor na stvaranje „Severnoatlantskog pakta“ na zapadu. Na obodima starog dela grada nalazi se zgrada visoka 231 metar, koja je sagrađena 50-tih godina prošlog veka. Monumentalna građevina je predstavljala poklon poljskom narodu od strane Staljina i naroda Sovjetskog Saveza. U ovaj simbol „soc-realističke“ arhitekture ugrađeno je oko 40 miliona cigli, a danas je ovo Palata kullture i nauke. Pri vrhu se nalazi prostor sa koga se, kao „na dlanu“, može videti grad i njegova okolina. Tokom perioda komunizma, nastali su i veliki murali slikani na zidovima zgrada i fabrika. Kao nastavak ove tradicije, danas se održavaju festivali na kojima poznati svetski crtači prave svoje murale i tako daju doprinos razvoju ove „ulične umetnosti“.

Obilazak grada ne bi bio potpun bez posete restoranima u kojima se služe neka od jela sa ovog podneblja kao što su pierogi-jastučići od testa punjeni mesom, kupusom ili sirom, placki-palačinke od krompira ili zapiekanki koji su neka vrsta poljske pice. Kada su u pitanju pića, vruće pivo je izazov za svakog.

Kao i ostale moderne metropole, Varšava nudi svakom njenom gostu širok spektar kulturnih, istorijskih, gastronomskih, zabavnih i drugih sadržaja tako da boravak u njoj ostaje u dugom sećanju svima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.