hemingvej, kuba, naslovna1

Hemingvej i Kuba, obostrana ljubav

Hemingvej

„Nikada ne idi na putovanje sa nekim koga ne voliš…“ 

Putovanja su uvek neko traganje, retko kad bežanje. Tražeći u životu inspiraciju, uzbudjenje, avanturu ili smisao, putujemo.

Dvojac Idemonaput je svoju zajedničku priču putovanja započeo ne tako davne (ili baš davne) 2006. godine na Kubi. Igrom slučaja baš tamo.

Danas, 02.jula u tišini i s poštovanjem se setimo nekog tako posebnog, čiji duh još luta ulicama Havane, tačnije njenim starim delom, La Habana Vieja. Ernest Hemingvej. Nemirnog duha, uvek u potrazi i istraživanju, pokretu, 02.jula 1961. godine je u nemanju snage da živi kako želi budući da ga je zdravlje napuštalo odlučio da oduzme sebi život.

ambos, mundos, hemingvej

Na Kubi je živeo dug niz godina, smatrajući Havanu svojim gradom. Sobu hotela „Ambos mundos“, koja je danas pretvorena u muzej i gde su zadržane njegove originalne stvari, pa čak i neki rukopisi, zamenio je imanjem udaljenim 20-ak kilometara od centra Havane, danas Hemingvejeva marina.

Voleo je Kubu, njen narod i njegov slobodan i veseo duh. A Kuba mu je uzvraćala tu ljubav. I još uvek čuva sećanje na njega. Na Papu, kako su ga zvali. Legenda priča da je Hemingvej upoznavajući Kubu i sva njena mesta došao do mesta Kohimar, gde je upoznao lokalnog ribara koji mu je poslužio kao inspiracija za delo „Starac i more“. U pokušaju da mu se oduže za to koliko ih je voleo kao narod i to koliko je voleo njihovu zemlju, podigli su mu spomenik, a ono što bi Hemingveju verovatno bilo još draže, njegovu voljenu Pilar – jahtu koja je verovatno bila njegova jedina prava ljubav, su takodje sačuvali od zaborava.

Dva najpoznatija bara u koje je Hemingvej zalazio i koja su postala kultna mesta Havane za ispijanje koktela:

floridita, hemingvej

 

Floridita – u kojoj se pije Daiquiri.

El Bodeguita Del Medio – u kojoj se pije Mohito.

Veliki pisac i putnik. Žedan života. U traganju za srećom i smislenošću.

 

„Mladost imamo da bismo činili gluposti,
A starost da bismo žalili za tim glupostima…“

E.H.

 

Šta obavezno videti i probati u Havani: 

Havana, Kuba – senke, sreća, tuga

 

 

1 thought on “Hemingvej i Kuba, obostrana ljubav”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.