Sofija – grad mudrosti, Bugarska

Sofija – za malo mudrosti…

Svadjate li se kad krećete na zajednički odmor?

Kaže statistika, da većina parova vreme koje bi trebalo biti predvidjeno za opuštanje, uživanje i odmor zna da pretvori u vreme tenzija, raščišćavanja nerešenih pitanja, sumiranja briga i ko zna čega sve još što neminovno vodi u raspravu, svadju i pretvara odmor u pakao.
Ja sam spremna za svadju samo kad nigde ne putujem, kad pravim planove, a vidim da od putovanja u najavi nema ništa… I čak mi se čini da nisam ni previše zahtevna, meni je putovanje svako mrdanje. Skoro da ne biram. Auto, autobus, voz, avion…kamion – nema veze, samo da se putuje.

Idemo na put, idemo u Sofiju. Malo nedostajalo da se razvedem 🙂

Posledje pripreme , planovi u glavi. Volim da imam isplanirano šta, gde i kako, pa lako ćemo ako zalutamo ili promenimo planove. Svako putovanje pažljivo pripremam, čitam iskustva drugih, tražim šta je to obavezno za videti, ne propustiti. Pa se nekad kad dodjem na destinaciju držim plana, a u većini slučajeva skrećem s puta, otkrivam grad, vraćam na rutu i tako u krug.

Sofija, relativno blizu Beogradu. Nisam sigurna ni da li da očekujem grad koji je na listi za obavezno videti ili i ne bi bilo neka šteta propustiti ga. Ali svejedno uživam u poslednjim pripremama. Pakujem rančeve za kratak beg iz Beograda, pakujem vodu za usput, novac, telefoni, pasoši. Pasoši?!

– Ne važi ti pasoš.
– Kako ne važi, važi još mesec i po dana.
– Ne važi ti pasoš. Mora da važi minimum još 3 meseca da bi ušao u zemlje Evropske unije.
– Moj pasoš važi, a to šta internet piše su gluposti.

I gotovo, razvodim se 🙂

Nema šta ni da se kreće na put, neće nas pustiti na granici. Raspravu o važenju pasoša do unedogled prekidamo jer se nikako ne razumemo. Nećemo ni da idemo. Hoćemo. Nećemo. Krenemo.
Bogoradam u sebi i kud sam pošla, razmišljam da li na granici da samo produžim dalje, a njega ostavim, tj oni ga ostave jer sigurno ga neće pustiti da predje granicu. Pa nek` čeka. A žao mi, šta će sam na granici. Znači vraćamo se s granice. A što smo onda pošli? Ok, pošli smo da mu dokažem da sam u pravu! 🙂
Prodjosmo granicu k`o da je pasoš izvadio pre mesec dana, a ne da mu još toliko važi. Vadi mi mast i dušu i nos mi zavrće kako je bio u pravu.

Ne kratite sebi život, nemojte se nervirati oko sitnica 🙂 

Sve ono što je obavezno videti i probati u Sofiji!

A Sofija je za pod Obavezno videti!

1 thought on “Sofija – grad mudrosti, Bugarska”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.