naslovna, milano

Milano – Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija

Milano, šta videti i probati?

italy, flag

milano, grb

 

 

 

 

 

Milano. Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija.

Pred svako putovanje se detaljno bavimo istraživanjem utisaka, putopisa, vodiča onih koji su pre nas već posetili destinaciju na koju se spremamo i to zabeležili negde online. Gnjavim(o) sve za koje znamo da su bili, a da ih lično poznajem, da mi kažu kako je bilo. Kao da će mi još jednu dozu adrenalina dati…

Pa tako i za Milano… i onda gle čuda, ne znam šta me snašlo, da li sam uopšte izabrala dobru destinaciju, da li je moguće da ne treba ni da idem…?

Ja sam od onih koji skoro pa nigde ne nalaze zamerku! Da li su u pitanju ove moje naočare koje nosim na putovanja ili šta li je već – ne bih znala.

 

A Milano? Uopšte se neću više osvrtati na bilo šta negativno što sam pročitala ili čula.

Milano je predivan!

Sasvim slučajno smo se tamo našli u nedelji mode. Ne slučajno kao da nismo znali da je Milano domaćin nadaleko poznate modne manifestacije krajem meseca septembra, ali sasvim slučajnim odabirom termina i destinacije.

Ako ste pročitali naš post o putovanju autobusom, onda možda već možete i steći blagi utisak o tome kako se osećamo negde oko podneva kad smo napustili autobus u blizini centra Milana, a krenuli smo iz Beograda dan pre u kasnim popodnevnim časovima. Preživela sam autobus, sad konačno kad znam da smo stigli kao da odmah zaboravljam koliko je trajalo. Ali, da budem iskrena, jedino što bi me sad zaista obradovalo je kakva kupka, kafa koja se pije u bade mantilu, leškarenje u čistoj posteljini… Ni do šetnje mi nije, ni do znamenitosti, ma ni do čega drugog.

Dok tako u sebi razmišljam kroz šljunkovitu stazu prilazimo zidinama zamka Sforza. I tu sam ušla u Milano. I više nije važno ništa drugo nego upoznati Milano. Zaboravljam kupke, kafe, odmaranje…

Milano, eccomi! Italia, ti amo!

Miriše grad na vrhunske parfeme, tragovi lebde u vazduhu kuda prošle su dame koje nose naočit stil na, za moj ukus, pomalo koščatim figurama i nejakim ramenima. Današnja moda manekenskih tela koja kao da lelujaju izmedju predivnih gradjevina Milana. Grada koji za razliku od ostalih delova Italije ne nosi u sebi toliko duh prošlosti koliko sliku grada koji je jednom srušen, ali je uspeo da se obnovi, da mnogo toga novog i modernog iskombinuje s velelepnim gradjevinama gotike i prošlih vremena. I da od toga napravi šarm. Od manekenki koje lepršaju više mi se dopadaju ove prave Italijanke koje vidim, svaka sa savršenom frizurom, a toliko mnogo njih na biciklima. Doterane, neopterećene izgledom, obučene tako svedeno i jednostavno, a toliko elegancije nose u sebi i opet, u dašku parfema trag svežine i zavodljivosti. A Italijani? Pa tu već nema šta da se priča, to jasno je kao dan, njihovi pomalo vrcavi pogledi i osmesi kojima zrače, elegancija koju nose tako nonšalantno da im apsolutno sve dobro stoji i izgleda kao iz najskupljeg izloga galerije Vitorio Emanuele. Planetarno poznati zavodnici ne štede na komplimentima i osmesima. Laskaju i pomalo ulepšaju dan. Onako neobavezno, simpatično i pomalo luckasto, na kratko i površno, ali svejedno iskreno.

na ulicama Milana svaki pokret može delovati kao modni performans…

milano, moda

 

Milano se smejao ovog septembra, bio užurban i više nego obično, uglancan i doteran. I zato bismo svakom preporučili da iskoristi nedelju mode da poseti ovaj grad. Jer grad kao da dodatno zaživi i još malo podigne nos zato što je važan i značajan. A onda možete i vi se malo više praviti važni, jer tu ste.

 

Ako ste radije za let do Milana, na linku ispod je detaljan vodič za low cost let i smeštaj :

Low cost Milano

 

Obavezno videti i probati, (ne) obavezno ovim redosledom:

milano, italija12

 

Castello Sforzesco – Zamak Sforca, zamak muzej, nekada rezidencija milanskih vojvoda, a danas muzej u okviru kog se nalazi 6 muzeja. Jedna od najvećih tvrdjava Evrope, srednjevekovni spomenik. Poslednja skulptura, koju je Mikelandjelo radio sve do poslednjeg dana svog života – Rondanini Pieta čuva se u muzeju ovog zamka.

 

 

 

 

milano, italija26

 

 

Duomo di Milano – Milanska katedrala – najčuvenija znamenitost Milana, jedna od najvećih katedrala sveta, tačnije peta po veličini, ali još značajniji podatak, najstarija od najvećih – dominira trgom, centar dešavanja grada Milana, okupljanja turista. Penjanjem na krov izbliza možete posmatrati 3400 postavljenih skulptura ili uživati u izvanrednom panoramskom pogledu na trg i Milano.

 

 

 

milano, italija34Galerija Vittorio Emanuele II – Ljubitelje umetnosti, arhitekture i muzike će znatiželja vući ka trgu La Scala, gde se nalazi čuvena Milanska Skala. Galerija Vittorio Emanuele II koja povezuje Trg Duomo i Trg Scala je centar svetskih modnih dizajnera, barova i restorana, ali svojom jedinstvenom arhitekturom i detaljima je i mnogo više od tržnog centra. Ponovo, kao i Duomo medju najvećim katedralama, najstariji tržni centar koji i danas postoji. Postoji verovanje da ukoliko stopalo stavite na simbol bika na podu galerije, tačnije na deo gde bi trebale biti genitalije, tri puta se okrenete oko svoje ose sreća će vas pratiti na svakom koraku. I tu se oko simbola bika pod dobrano izlizao, što od stalne gužve svih onih koji u to pomalo veruju, što od znatiželje svih onih koji samo prodju. Slika bika predstavlja grad Torino, a u galeriji još možete naći simbole ljiljana – Firenca, vučicu – simbol Rima i belu zastavu sa crvenim krstom – simbol Milana.

miano, italija46

 

 

 

Spomenik Leonardu Da Vinčiju – dočekuje vas na samom izlasku iz galerije prema trgu Skala.Oko 1483.godine Leonardo se nastanio u Milanu gde je radio kao inženjer za Ludovika Sforcu, zanemarujući na duži vremenski period posao slikara i skulptora.

 

 

 

milano, italija50

 

 

Teatro alla Scala – Milanska Skala, jedan od najčuvenijih teatara sveta. Vrhunsko uživanje za sve ljubitelje opere i baleta. U okviru teatra se nalazi i muzej Skala, koji kao deo zbirke čuva kostime korišćene u predstavama, delove scenografije i portrete velikih umetnika koji su ovde nastupali.

 

Milano, italija3

Santa Maria delle Grazie – crkva i manastir su deo Unesco-ve svetske baštine. U okviru manastira se nalazi čuvena freska Leonarda da Vinčija – Tajna večera.

Galeria di Brera – jedna od najvećih galerija grada Milana, galerija umetničkih dela velikog formata i dela velikih umetnika, Rafaela, Belinija, Karavadja, Mantegnja…

Park Sempione – Arco della Pace, trijumfalna kapija , Kapija Mira u okviru parka, sagradjena po Napoleonovoj naredbi.

 

navigli, kanalNavigli kanali – dva rečna kanala, Naviglio Grande i Naviglio Parese, zona uzbudljivog noćnog života, zanimljivih restorana i barova.

Aperitivo – kao life style, piće sa prijateljima je neizostavni deo dana stanovnika Italije.

Pancerote – testo oblika krofni punjeno mocarelom, pelatom i raznim dodacima. Ne znam kako, mi smo uspeli da ih i ne probamo. Izgleda da me Milano toliko očarao, da se čak i ne sećam da sam te pancerote vidjala na svakom koraku… Moraću se vratiti da ih probam.

 


 

SAN SIRO ili ĐUZEPE MEACA (Giuseppe Meazza) ?

Isti stadion, dva naziva. Razlika je samo u opredeljenju za koga navijate od dva velika gradska rivala – Milan ili Inter. Navijači Milana više vole da ovaj stadion zovu San Siro, po oblasti grada Milana u kome se nalazi, dok ga navijači Intera poistovećuju sa igračem koji je ostavio dubok trag u ovom klubu, mada je igrao i za druga dva najveća kluba u Italiji – Milanu i Juventusu.

san, siro1

 

Poseta ovom stadionu je jednostavno bila zacrtana. Propustiti priliku, tj. ne posetiti drugi najveći stadion u Evropi (kapacitet oko 83.000 sedišta, veći je samo Camp Nou u Barceloni), bilo bi nedopustivo. Objekat o kome sam do dolaska u Milano samo slušao, gledao ga na slikama, sada je ispred mene. Kao neki ogroman svemirski brod koji se spustio na tlo Milana, bez nekih pratećih objekata u blizini platoa na kome se nalazi.

san, siro, tour1Odlučili smo se za stadionsku turu, koja je veoma lepo osmišljena, niste vezani za vodiča i njegovu priču, već se sami krećete utvrđenim pravcem sa slobodnim zadržavanjem da slikate koliko želite, bez vremenskog ograničenja…

Poseta svlačionicama je ostavila malo zbunjujući utisak, jer svlačionica Milana je odisala bogatstvom, tapacirane kožne “fotelje”, moderno opremljena, jednostavno srce Vam zaigra i osetite pripadnost ovom klubu, dok je svlačionica Intera mnogo “jednostavnija”, nema tih “fotelja” već običnih drvenih klupa, koje viđate kad odete sa društvom na rekreativnu varijantu sporta u neki od sportskih centara u Vašem gradu. Tu i tamo po neka fotografija na zidovima koja prikazuje slavnu istoriju ovog kluba, ali ipak daleko od modernih svlačionica koje zamišljate u 21.veku… Daleko i od svlačionice Milana koja se nalazi na samo par koraka…

meridian, bet1Kada napustite svlačionice, krećete dugim hodnikom ka izlazu na teren… E, tu počinje prava emocija… Mnogo redova ovog teksta bi bilo iskorišćeno kada bi nabrajali samo deo fudbalskih velikana i zvezda koji su tim istim hodnikom izlazili na teren i igrali nezaboravne mečeve… Ipak, bio bi greh ne navesti bar neke od njih, makar iz ne tako davne prošlosti… Maldini, Barezi, Donadoni, Gulit, Rajkard, Van Basten, Savićević, Ronaldo, Inzagi, Pirlo, Ševčenko, Ronaldinjo… svi navedeni su izlazili na teren ovog stadiona u crveno-crnim dresovima Milana, dok su u plavo-crnim dresovima Intera trag svog fudbalskog umeća na ovom ostadionu ostavili Bergomi, Krespo, Adriano, Di Bjađo, Figo, Mateus, Klinsman, Breme, Materaci, Stanković, Paljuka, Ronaldo, Toldo, Snajder, Zenga…

san, siro2

 

A onda… Izlazak na teren! Bura emocija kao da je pao gol! Naša preporuka: Napravite video snimak tog izlaska na teren… par stepenika i onda ste na travi ovog fudbalskog hrama! Na sredini terena, pokraj aut-linije! Krug oko sopstvene ose, a oko Vas grandiozne tribine koje primaju oko 83.000 ljudi!! Morate imati taj snimak! A onda više desetina snimaka, jer sve je impresivno na ovom stadionu. Ne žalite da potrošite sat, skoro i puna dva sata na ovom stadionu, slikajte, sedite gde poželite, samo gledajte, uživajte, pamtite…

San Siro, Đuzepe Meaca, vidimo se ponovo!

Ni po koju cenu ne propustite posetu ovom fudbalskom hramu!

meridian, bet2

 

 

https://www.idemonaput.rs/milano-za-pocetnike/

A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 84: Italija (Italy)

Italija - Jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na planeti. Predlažemo da reportažu o Italiji pogledate uz muzičku podlogu: https://www.youtube.com/watch?v=7PFu08MxTHo...
Read More
A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 84: Italija (Italy)

Između Alpi i Mediterana Bolcano, Južni Tirol

Jedan od najboljih način da osmislite svoje vikende je putovanje i obilazak barem onih predjela i gradova koji su vam...
Read More
Između Alpi i Mediterana Bolcano, Južni Tirol

A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 74: Vatikan (Holy See)

Zvanično, naziv države je Sveta Stolica (engl: Holy See, latin: La Sancta Sede), dok je Vatikan glavni grad i opšte...
Read More
A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 74: Vatikan (Holy See)

Milano – iz ugla nekoga koga više zanima stadion…

Danas se na San Siro stadionu igra gradski derbi Inter - Milan. Jedno od mojih poslednjih putovanja pre ove lude...
Read More
Milano – iz ugla nekoga koga više zanima stadion…

Milano za početnike, low cost opcija

Low cost Milano Naš prvi odlazak u Milano bio je u aranžmanu agencije autobusom. Ako na linku Putovanje autobusom pročitate...
Read More
Milano za početnike, low cost opcija

Bolonja, Italija

Bolonja - šta obavezno videti i probati?             Šta radije birate za ovu jesen, studije...
Read More
Bolonja, Italija

Milano – Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija

Milano, šta videti i probati?           Milano. Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija. Pred svako putovanje se...
Read More
Milano – Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija

Montekatini Terme, neodoljivi šarm Italije

Montekatini Terme - šta obavezno videti i probati             Miris mora u vazduhu i trag...
Read More
Montekatini Terme, neodoljivi šarm Italije

Piza, Italija

  Piza - šta obavezno videti i probati? Da li ste za Pizu ili Pizzu? Krećemo ka Pizi u rano...
Read More
Piza, Italija

Verona, Italija

Verona - ljubav i romantika   Scena na balkonu. Verona. Montecchi i Capulleti. Romeo i Juliet. Kako samo nedostatak informacija...
Read More
Verona, Italija

2 thoughts on “Milano – Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.