naslovna, pisa

Piza, Italija

italy, flag pisa, grb

Piza – šta obavezno videti i probati?

Da li ste za Pizu ili Pizzu?
Krećemo ka Pizi u rano jutro nekog dana u martu mesecu. Jutro prohladno, ali sunčano. Tihe ulice još usnulog mesta – Montecatini Terme menjamo za voz do Pize. Neki minut više od sat vremena vožnje kroz već ozelenjene predele Toskane.

Piza kao da još uvek spava, nedelja je, radnje uglavnom ne rade, tek po neka od onih koje se bave prodajom suvenira, restorani i oaze za tako tipične rituale ispijanja kafe… samo stotinak metara od stanice voza dočekuju nas narandžasti plodovi u krošnjama drveća, a u senkama gradjevina koje vuku u prošlost… Piza u bojama sunca i narandži.

pisa9

Prelazimo reku, mutan Arno kao i u Firenzi, ali preslikava šarenoliku arhitekturu zgrada na obali reke, upija njene boje i veseli se… Šetnja u nedeljno prepodne kroz Pizu mi liči kao šetnja kroz neku domaću palanku, opuštajuća tišina i skoro pa sasvim obične ulice… Toliko tihe da se pitam da nismo zalutali u potrazi za čuvenim trgom i još čuvenijim krivim tornjem.

pisa-toranj

Trg čudesa, a ja se čudom čudim šta se dešava. Percepcija zakazuje, krive mi se na fotografijama svi ostali objekti samo toranj nekako ostane da stoji pravo. Svaki novi pokušaj dolazimo na isto, a onda konačno odustajem i nastavljam da uživam u čudima ne pokušavajući da ih zabeležim okom kamere. I zato sad kad treba da izdvojim par fotografija na kojima stvarnost je kakva jeste skoro da ih i ne nalazim.

Da, čitala sam o tome da je toranj kriv, gledala slike, ali tek ovde shvatite veličinu tornja i katedrale i to koliko toranj prkosi gravitaciji. Toliko da vam zaista dodje kao i ama baš svakom turisti da ga poduprete da ne padne… Visina i masivnost vam zasigurno stavljaju do znanja da u toj misiji (podupiranja) nemate šta da tražite, ali ostaje fotografija kao sećanje da ste i vi jedan od onih koji podupire, čupa, grli toranj, smešta ga u kornet i ko zna šta sve još, granica ne postoji ni za inovacije ni za već vidjene ludosti…

Šetnja Pizom od stanice voza do čuvenog trga mi je delovala skoro pa obična prepodnevna šetnja. Valjda od želje da što pre stignem do cilja svakog turiste, do krivog tornja, kao da sam pomalo i zaboravila da upoznam pravu Pizu… A onda, kad smo iza sebe ostavili Trg čudesa – Piazza dei Miracoli i njegove čuvene gradjevine, kad smo shvatili da nam ostaje još dovoljno vremena do polaska za Firencu, onda smo je guštali natenane…

pisa43

 

Piza – Obavezno videti i probati, (ne)obavezno ovim redosledom:

pisa1

 

Pisa central station Želenička stanica u Pizi. Pa dobro, možda i nije baš za pod obavezno videti, al` ne može da škodi. U svakom slučaju, kao početak ako ste vozom došli iz bilo kog drugog dela Toskane ili Italije uopšte, budući da je Piza odlično povezana železničkim saobraćajem s drugim mestima. Vozovi su tačni i česti, gužve nema.

 

pisa7

 

Piazza Vittorio Emanuele II – Kralj kraljevine Italije

 

Chiesa di Santa Maria del Carmine – katolička crkva, predstavnik stila renesanse i baroka, kroz vekove menjala svoj izgled, rekonstruisana više puta, da bi danas zadržala jednostavnu, svedenu fasadu.

 

 

 

pisa47

Piazza dei Cavalieri – Viteški trg, centar političke moći srednjevekovne Pize.

Pallazo della Carovana – gradjena u periodu od 1562–1564.god. Karakteristična fasada je delo Giorgio Vasari-ja, arhitekte i slikara, značajnog kao istoričara umetnosti. U svom radu je iskazivao pristrastnost za sve što potiče iz Firence, a naročito je obožavao i veličao lik i delo Mikelandjela.

pisa13Piazza dei Miracoli – Trg čudesa , poznatiji po tom nazivu nego po nazivu Piazza del Duomo je glavni trg u Pizi, deo Unesco-ve svetske baštine. Srednjevekovne zidine okružuju trg, a na njemu se nalaze:

Krivi toranj u Pizi – Visina tornja je u zavisnosti od pozicije merenja od zemlje do vrha izmedju 55,86m i 56,7m. Stalno naginjanje dovodilo je i do čestih zabrana pristupa. Restauracijom je, nakon 1990.godine kada se toranj maksimalno nakrivio i morao biti zatvoren, zaustavljeno naginjanje. Od 2001.godine je ponovo otvoren za posetioce. Do vrha tornja vas deli 294 stepenika.

Duomo della Santa Maria Assunta – katedrala sa baptisterijumom, srednjevekovna katedrala romanskog stila. Legenda priča da je Galileo Galilej (inače rodjen u Pizi), zasnovao svoju teoriju o kretanju klatna posmatrajući luster koji je visio sa svoda glavnog broda katedrale.

Battisterio di San Giovanni – Krstionica Sv.Ivana – najveća krstionica u Italiji, prelaz iz romaničkog u gotički arhitektonski stil. Unutrašnjost je jednostavna i akustična.

Camposanto Monumentale – monumentalno groblje na severnoj strani trga. Legenda priča da je groblje sagradjeno u delu prostora na kojem se nalazi brodski tovar zemlje s Golgote koju je iz Jerusalima doneo nadbiskup Pize.

Trg iznenadjuje veličinom, ali i belinom objekata,

koji iako iz različitih vremenskih perioda savršeno se dopunjavaju i uklapaju.

Orto e museo Botanico – Botanička bašta pod okriljem Univerziteta

Santa Maria della Spina – omanja crkva bele fasade na samoj obali reke Arno.

 

La Bella Italia…

Uvek nedostaje vremena kad je obilazimo… Toskana u srcu ostaje kao poseban deo Italije.

Nadamo se vratiti joj se uskoro…

 


STADIO ROMEO ANCONETANI


 

Idemo na put, u Toskanu!

 

      

 

A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 84: Italija (Italy)

Italija - Jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na planeti. Predlažemo da reportažu o Italiji pogledate uz muzičku podlogu: https://www.youtube.com/watch?v=7PFu08MxTHo...
Read More
A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 84: Italija (Italy)

Između Alpi i Mediterana Bolcano, Južni Tirol

Jedan od najboljih način da osmislite svoje vikende je putovanje i obilazak barem onih predjela i gradova koji su vam...
Read More
Između Alpi i Mediterana Bolcano, Južni Tirol

A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 74: Vatikan (Holy See)

Zvanično, naziv države je Sveta Stolica (engl: Holy See, latin: La Sancta Sede), dok je Vatikan glavni grad i opšte...
Read More
A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 74: Vatikan (Holy See)

Milano – iz ugla nekoga koga više zanima stadion…

Danas se na San Siro stadionu igra gradski derbi Inter - Milan. Jedno od mojih poslednjih putovanja pre ove lude...
Read More
Milano – iz ugla nekoga koga više zanima stadion…

Milano za početnike, low cost opcija

Low cost Milano Naš prvi odlazak u Milano bio je u aranžmanu agencije autobusom. Ako na linku Putovanje autobusom pročitate...
Read More
Milano za početnike, low cost opcija

Bolonja, Italija

Bolonja - šta obavezno videti i probati?             Šta radije birate za ovu jesen, studije...
Read More
Bolonja, Italija

Milano – Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija

Milano, šta videti i probati?           Milano. Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija. Pred svako putovanje se...
Read More
Milano – Moda. Ljubav. Fudbal. Posao. Italija

Montekatini Terme, neodoljivi šarm Italije

Montekatini Terme - šta obavezno videti i probati             Miris mora u vazduhu i trag...
Read More
Montekatini Terme, neodoljivi šarm Italije

Piza, Italija

  Piza - šta obavezno videti i probati? Da li ste za Pizu ili Pizzu? Krećemo ka Pizi u rano...
Read More
Piza, Italija

Verona, Italija

Verona - ljubav i romantika   Scena na balkonu. Verona. Montecchi i Capulleti. Romeo i Juliet. Kako samo nedostatak informacija...
Read More
Verona, Italija

 


Rečnik

Rečnik otvarate i zatvarate klikom na dugme kategorije koja vas zanima. Kompletan rečnik možete preuzeti klikom na link ispod.

 

Preuzmite rečnik

      

 

https://www.facebook.com/idemonaput.rs/posts/2096449790420593

1 thought on “Piza, Italija”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.