Pariz korak po korak – vikend za početnike

Pariz – kako za jedan produženi vikend obići – predlog za početnike

Posetila sam Pariz prvi put jednog leta, temperatura je prelazila 40-i podeok, jednog proleća kad se sve budilo i ove jeseni… Bilo koje doba godine je pravo doba za Pariz.

Meni ostaje da se nadam da ću opet put Pariza…možda dok pahulje budu provejavale?

“Želela bih da se uvek sećam
Srećnih dana naše ljubavi
Tada je život bio mnogo lepši
I sunce blistavije bilo no danas
Uvelo lišće slaže se po zemlji
A ja te još nisam zaboravila
Uvelo lišće slaže se po zemlji
Ko naša tuga i uspomene
Hladni vetar odnosi ih
Zajedno sve u noć zaborava
A vidiš nisam zaboravila
Pesmu koju si mi pevao
Ta pesma je bila slična nama
I tebi koji si me voleo
I meni koja sam te volela
Živeli smo zajedno
Ti koji si me voleo
I ja koja sam te volela
Ali život razdvaja one
One koji su se mnogo voleli
O sasvim polako i bez šuma
More briše tragove po pesku
Koraka razišlih se ljubavnika.”

Toliko je gradova još uvek na mojoj listi želja da kad pomislim da se u neki grad vratim uvek razmišljam da li bi ipak bolje bilo otići negde drugo! Pa ipak Pariz po treći put, nakon skoro pa deset godina, je ovaj put bio s jednim posebnim razlogom.
Nemam ni teoretske šanse da dostignem 50 god braka, osim ako ne poživim opasno duže od sve do jednog prethodnog rodjaka. Zato je njihova godišnjica zaslužila jedno tako sasvim obično jutro u Parizu uz kroasane i kafu.
Dobro vam jutro…iz Pariza. 50 godina braka je bila prava prilika da je proslavimo u gradu ljubavi, svetlosti, vina, čudesne arhitekture, umetnosti…

Low cost opcija u sopstvenoj režiji. Pa idemo… na put! Paris has been waiting…

Pariz korak po korak

Air Serbia, akcija karata po posebnim cenama. Malo fleksibilnosti s datumima, to je ono što meni uvek nedostaje budući da posao ne mari za povoljne termine. Igrom slučaja, baš taj termin mi je odgovarao, a cenovno smo prošli skoro pa kao low cost opcija Wizz Air-om koju sam mesecima pre istraživala i pratila. Ako ste ispratili moje putovanje u Pariz pre skoro pa desetak godina, onda znate da sam tada išla Wizz Air-om, uz dodatni transport od Beauvais do Pariza. Nekih sat i po – dva, skoro da i nije neka razlika u odnosu na aerodrome Charl de Gol u udaljenosti.
Dakle, avionske karte kupljene približno tri meseca ranije .

RER linija B vozi do Pariza na svakih 6 minuta. Karte uzete na pultu tourist info (ako se ne varam oko eur su skuplje nego da ih uzmete na aparatu). Total 3 karte 38 eur. Tu dobijate i mapu Pariza i uživanje može da počne. Ok, skoro pa odmah.

Ipak ima oko sat vožnje do Pariza. Mi smo se zaputili do metro stanice Les Halles i odatle krenuli odmah u obilazak. Naravno da je ručni prtljag u ovakvim varijantama dobrodošao. Ja sam se već toliko navikla na pakovanje u jedan ranac propisanih dimenzija da mi opcija AirSerbia uz dodatno ručnu torbu dodje kao da imam ogroman kofer.

Pariz, dan prvi

Odlučujemo se za malo dužu šetnju odmah po dolasku u Pariz. Približno 5km do Trijumfalne kapije odakle nam polazi autobus koji vozi do hotela. Lepo sunčano vreme koje nas je dočekalo, dan pred nama vedar i nasmejan za razliku od prognoze koja je pokazivala kišu, kišu i opet kišu nas je opredelio da odmah krenemo u šetnju umesto da prvo idemo do hotela.

Naravno da ima raznih putanja, možete odabrati bilo koju, sve su približno iste razdaljine. Mi taj prvi dan samo šetamo, zavirujemo u izloge, divimo se arhitekturi, upijamo atmosferu grada, posmatramo ljude koji se kreću kroz široke bulevare, avenije, kroz uske uličice.
Prva prava pauza uz kroasane i kafu.

Place des Victoires

Nalazi se na ušću šest ulica. Danas je luksuzna četvrt. Kip Luja XIV okružuje prsten gradjevina kako bi se kip kralja trijumfa posebno istakao.

Jardin du Palais Royal 

Istorijski i kulturni spomenik, bivša kraljevska palata okružena prelepim vrtom. Mnoštvo prodavnica, pozorište i restorana vrhunske kuhinje okružuju ove kako ih je francusko ministarstvo kulture nazvalo „izvanredne vrtove“

Palais Garnier

Deo fasade se renovira, pokriven je skelama, pa se samo naslućuje grandioznost ove gradjevine. Arhitektura je naročito inspirisala kasniju gradnju u Parizu. Opera Garnier svoju popularnost duguje najviše romanu Fantom iz Opere, Gastona Lerua. Lavirint stvarnosti i iluzija.

„Niko nikada ne vidi Anđela; ali ga čuju oni kojima je suđeno da ga čuju. Često dolazi kada ga najmanje očekuju, kada su tužni i obeshrabreni.” 
Credits https://youtube.com/@LinhinEurope

Opera ima 1979 sedišta. Bila je najskuplja građevina koju je Francuska država finansirala ikada pre. Luster u centralnom delu auditorijuma je dizajnirao Garnije lično, a bio je inspiracija za pisanje romana kad se jedan njegov deo srušio i usmrtio nekoliko posetilaca.

Galeries Lafayette

Nedaleko od opere se nalazi Galerija Lafayette.

Najpoznatija prodavnica ekskluzivnih robnih marki u Parizu. Ako ste ljubitelj mode uživaćete u ponudi, ako ste ljubitelj arhitekture galerija će vas iznenaditi lepotom pre svega kupole, ako volite Pariz s krova ove galerije možete uživati u pogledu na grad mode, ljubavi, svetlosti…

Pokretnim stepenicama unutar ove robne kuće idete sve do vrha. Usput vas prati blještavilo visoke mode, uglavnom i visokih cena, ali vas na vrhu dočekuje potpuno besplatno uživanje na krovove, mansarde, operu Garnier i njegovo veličanstvo – Ajfelov toranj.

Od Galeries Lafayyete predlažemo ili još malo šetnje bulevarima ili prevozom do Trijumfalne kapije.

Arc de triomphe – Trijumfalna kapija

Druga najveća trijumfalna kapija na svetu. Visoka 51 i široka 45 metara. Pravi osećaj grandioznosti stičete tek u njenom podnožju. 12 avenija se uliva u zvezdasti trg Place de l’ Etoile.

Ako krenete da istražujete hotele po Parizu uglavnom vas svi navode da je samo bitno da budu na liniji metroa. Naravno da bih i ja pozelela pogled s terase na Ajfelov toranj, ali ipak idem nekom drugom linijom, otpora ili razuma, nazovite je kako god, pa svejedno biram sobu bez terase i bez filmskog ili Instagram pogleda.

Za sve vas koji biste se možda odlučili za hotel u kom sam ja boravila prethodni, ali i ovaj put par informacija:

Hotel Premiere Classe pont de Suressnes je autobusom udaljen od početne stanice Port de Mailot 20ak minuta vožnje, linija 244. Na sedmoj stanici silazite, hotel odmah preko ulice.

Od Trijumfalne kapije do stanice Port Mailot udaljenost je 800m. Meni odlična relacija za prošetati, a svakako dalje možete nastaviti i metroom.

Hotel čist, što je meni najvažnije.

Medijska navala stenica na Pariz me je danima pre putovanja držala pri pomisli da bi možda trebalo odložiti putovanje. Skoro da sam odahnula kad videh metalne krevete budući da sam toliko saveta pročitala da se naročito pažljivo pregledaju drvena uzglavlja u kojima se te iste stenice sakriju, noću izlaze i grizu, zavuku vam se u ranac i doputuju nazad s vama i postanu nepoželjan suvenir. Na svu sreću, samo su mediji dosadni ko stenice. Četiri dana boravka u Parizu, gde smo sve bili i gde sve seli, niti jednu stenicu ne videsmo. Rekla bih da niti jedna nije pošla nazad samnom za Srbiju.

Hotel rezervisan takodje oko tri meseca pre putovanja. Prethodni put smo smestaj bukirali preko Booking.com. Ovaj put, direktno na stranici hotela, uz dodatni popust na loyalty registraciju (klik na link). Ako bih cepidlačila, onda bih rekla da je hotel u Suressnesu,a ne u Parizu. Što se mene tiče, ako od hotela do Trijumfalne kapije stižem za pola sata, ili 40-ak min do bilo koje druge turističke atrakcije, smatraću da sam smeštena u centru 😊

Pariz dan 2

Doručak u hotelu. Nije ekskluzivan, plastični poslužavnici, sokić na točenje, čini mi se da koji god ukus da odaberete sličan je, ali ok. Odlična kafa, topla čokolada ili neki slični napitak, uz tople kroasane i još pet šest vrsta raznoraznih peciva, putera, marmelada, jogurt… po pristojnoj ceni.

Od hotela, ponovo linija 244, do krajnje stanice, pa zatim metro, linija 1 do Charles de Gaulle – Étoile
Odatle šetnja Jelisejskim poljima

jelisejska-polja

Les Champs-Élysées, Pariz

Najlepša avenija na svetu. U mitologiji, Jelisejska polja su blažena polja gde su posle smrti u milju i obilju živeli junaci, heroji, miljenici bogova. U Parizu 100.000 pešaka prodje svaki dan ovom avenijom dužine blizu 2km i širine 70 metara.

Statue du Général Charles de Gaulle

8.januara 1959.godine Charles André Joseph Marie de Gaulle postao je prvi predsednik Pete republike Francuske. Iako je tokom svoje političke karijere bio kontroverzan ostao je upamćen kao pravedni kralj – pravedan i dobar politički vodja.

Grand Palais

Trenutno zatvorena, renovira se

Petit Palais

Muzej likovnih umetnosti, uz besplatan pristup stalnoj postavci

Najlepši most Pariza i jedan od najlepših pogleda na Pariz

Pont Alexandre III

Sva moguća raskoš mosta na jednom mostu. Jedan od najelegantnijih mostova sveta. Sagrađen između 1896 i 1900.godine, simbol osnaženja odnosa Francuske i Rusije. Njegov zakrivljeni luk se spušta duboko u korito reke budući da je uslov za njegovu izgradnju bio da ne zatvara pogled na Jelisejska polja pa je i njegova visina neobična, tek 6 metara.  Ukupno 4 stuba, po 2 na svakoj obali nose bronzane figure koje sputavaju krilatog konja Pegaza.

Simbolizuju četiri aspekta: umetnost, nauku, trgovinu i industriju. Lukove na sredini mosta krase nimfe od kovanog bakra. Uzvodno su Nimfe Sene i pozlaćeni grb Francuske, nizvodno su Nevske nimfe uz pozlaćeni grb Carske Rusije.

Place de la Concorde

Ogroman i najveći trg u Parizu. Početak Jelisejskih polja, koja odatle idu sve do Trijumfalne kapije. Od 1836.godine na sredini trga se nalazi “najstariji spomenik Pariza” – drevni egipatski obelisk. Trg ukrašavaju i dve fontane posvećene rekama i morima…
Danas je trg bio okružen nekim “sportskim selom” pa su mi draže fotografije od pre mnogo godina…

Park, Pariza1

Jardin des Tuileries

Park je izrađen u 16. veku, najstariji i najpoznatiji park Pariza. Nekada davno tu je postojala fabrika pločica. Po njoj je park i ime dobio, zatim palata koju je izgradila kraljica Catherine de Medici, a danas vrt za uživanje na potezu izmedju trga Konkord i muzeja Louvre.

Danas ne nastavljamo ka Luvru, već mostom Pont Royal prelazimo Senu.

Musée d’Orsay, Pariz

jedan od najinteresantnijih muzeja, jedan od najpoznatijih u Parizu. Smešten u neobično interesantnu gradjevinu, čija je prva svrha bila železnička stanica, a spas od rušenja nadjen u odluci gradskih vlasti da zgradu iskoriste za muzej.

Hvatanje i beleženje trenutka…
05.decembra 1926.godine rak pluća je zaustavio srce Claude Monet. 86 slika ovog umetnika čuva se u muzeju Orsaj.

Assemblée nationale – Palais Bourbon

Virtualni obilazak Francuske Nacionalne skupštine na linku

Les Invalides – Palata Invalida 

Zbrinjavanje ratnih veterana, muzej i mauzolej. Ispunjena Napoleonova želja iz testamenta, Napoleonovo telo preneto i sahranjeno na obale Sene.

Idemo dalje kroz parkove, drvorede, uličice, u hodu namirišemo sveže kroasane, bagete i razna druga peciva koja dopiru iz pekara. Uživamo u jeseni, lišće šušti pod nogama, sitna kišica povremeno rominja, ali sunce prkosno se ne da nadvladati. I bez obzira na vetrove Pariza uživamo. Možda je ova simfonija zvukova koja nas okružuje baš zbog njih.

Tour Eiffel – Ajfelov toranj

31.03.1889. godine otvoren je Ajfelov toranj, kao eksponat Svetske izložbe povodom proslave stogodišnjice francuske revolucije.
Apsolutno nema turiste koji nije ovekovečio najpoznatiji i najslikaniji simbol Pariza.
Ovaj put preskačemo turu penjanja na toranj. Neminovno je da ukoliko se na to odlučite odvojite bar sat, ako ne i više na čekanje u redu. Ja sam jednom prilikom bila gore, pa ne ponavljam.

Ono što mogu preporučiti je da svaki drugi vidikovac nudi isto tako uživanje u pogledu, pa još kad pogledom dominira Ajfelov toranj, ne bude vam žao. Za tako nešto preporuka Montparnasse tornja.

27. decembra 1923.godine Gustave Eiffel je umro u Parizu. Gradu kome je ostavio konstrukciju po kojoj je najpoznatiji.

Krstarenje Senom, Pariz

Ukrcajte se na kružno krstarenje rekom koje počinje u podnožju Eiffelovog tornja. Klizite ispod pariških mostova i divite se nizu prekrasnih spomenika duž plovnog puta, kraj Eiffelovog tornja, Notre Damea, Hotela de Ville, Louvre-a, Orsay-a i još mnogo toga.

Karte smo nabavili preko Get your guide. Uzeli smo opciju jednočasovnog krstarenja Senom. U ponudi su i razne druge varijante, pa malo istražite ukoliko vas zanima krstarenje uz palačinke, večeru, piće…Dobijete uputstvo/lokaciju gde se ukrcavate na brod. Naša opcija je važila za odredjeni datum, ali vreme je ono koje vi odaberete, kadgod da dodjete. Brod ima opciju zatvorenog prostora, koji je sav u staklu i gde je fino i toplo ili mogućnost izlaska na palubu, gde malo zna da duva vetar, ali meni nije smetalo. Nauživah se u vožnji i pogledu.

Jardins du Trocadéro

Po meni s ove pozicije najlepši pogled na Ajfelov toranj, ukoliko naravno izuzmemo krstarenje Senom. Prekrasni vrtovi, jezerca i fontane vas okružuju dok ulični prodavci nude fotografije s balonima u obliku srca. Ipak je Pariz za ljubav.

Po povratku uveče u hotel tata i ja se odlučujemo da produžimo dan u pubu odmah preko puta hotela. Mama samo zakoluta očima uz reči “Alen Delon da me tamo čeka nema šanse da ponovo izadjem”

Celodnevno razgledanje umori pomalo, naročito ako ste dogurali do 50-e godine braka, jer to svakako podrazumeva da imate i nešto više godina. Pa joj ne zameramo.

Preporuka za Au Bureau Suresnes

Pariz dan 3

Linija 244 ponovo, do krajnje stanice, zatim metro linija 1 do Charles de Gaulle – Étoile, zatim metro linija 2 do Pigalle

Montmartre, Pariz

Inspiracija za umetnike i boeme širom sveta. Mone, Renoar, Pikaso, Van Gog, Dali, Bodler, Zola… su hodali stazama i stepenicama kojima sam privilegovana bila da koračam i pokušam da shvatim samo deo lepote koju su oni videli…

Dana 03.decembra 1919. godine, jedan od najznačajnijih impresionista, za života večiti svetski putnik u potrazi za inspiracijom i srećom, a ponajviše zarad svoje umetnosti, napustio je nesavršeni svet. Koji je slikao kao takav i ulepšavao ga onako kako je on lepotu doživljavao.

Dance at Le Moulin de la Galette (Bal du moulin de la Galette) je jedno od najznačajnijih dela Pierre-Auguste Renoir. Proslava sreće i blagostanja –

Ples kod Le Moulin de la Galette…

Mesto gde su stvarali geniji umetnosti… Šetajte ulicama i uličicama, pratiće vas interesantna arhitektura, pod nogama kaldrma, mnoštvo ljudi, slika i slikara, kafea i restorana. Ne možete zalutati, orjentir vam je Sacré Coeur

Sacré Coeur

Sveto srce. Bazilika koja je svoje uzore našla u crkvama Svete Sofije u Istanbulu i crkvi Svetog Marka u Veneciji. Posle Ajfelovog tornja to je druga najviša tačka u Parizu. Sa 130 metara nadmorske visine ima jedan od najlepših panoramskih pogleda na prestonicu. Montmartre ili “Brdo mučenika” je odabrano zbog povezanosti s ranohrišćanskom crkvom. Po predanju, to je bilo mesto gde su Rimljani posekli glavu sveca Pariza, Svetog Denisa Pariskog. Njegova grobnica je postala mesto bazilike Sen Deni, tradicionalnog počivališta francuskih kraljeva do Francuske revolucije.

Pigalle – Moulin Rouge

Mulen ruž – Crvena vetrenjača. Noćni klub i kabare, na daleko poznat kao zabava rezervisana samo za odrasle.

Muzičke predstave kulminiraju uz ples kan-kan, konzervativno društvo i moralisti nepoželjni, reputacija provokativnog plesa potiče delom zbog plesnih kostima, delom zbog podizanja atmosfere nakon svakog nastupa.

Idemo dalje

Metro linija 12 od Pigalle do trga Concorde. Kraća šetnja i vreme je za magiju Luvra.

Louvre, Pariz

Luvr, 16 kilometara galerija. Najveći muzej umetnosti na svetu.

Preporuka kupovine ulaznica online na linku

Uz kupovinu online ulaznica imate pravo prvenstva prolaza. Mi smo igrom slučaja naleteli na jednu od osoba iz obezbedjenja, bila je nesnosna gužva na glavnom ulazu kroz staklenu piramidu, čini mi se da je već i neka zbrka bila. Taj nas je ljubazni gospodin zajedno s još jednom manjom grupom turista koji su kao i mi imali pregršt pitanja i zapitkivanja sproveo do nekog od sporednih ulaza u muzej i eto nas za nepunih desetak minuta od kipa Luja XIV do pogleda na piramidu iznutra.

  1. godine Bernini je u Pariz pozvan s poštovanjem prema njegovom radu. Bio je pozvan kako bi projektovao novu istočnu fasadu za Louvre. Napravio je ukupno četiri dizajna, ali nijedan nije bio prihvaćen. Nekako u to vreme počelo je opadanje uticaja italijanskih arhitekata na francusku arhitekturu. Ostaje nam samo da se pitamo kako bi Pariz danas izgledao da nije bilo tako.
    Bernini se nakon neuspeha s projektom vratio u Rim, ali je svejedno po narudžbi uradio konjanički kip kralja Luja XIV, isklesao ga iz jednog jedinog bloka mramora iz Carrare. Završen je oko 1677., međutim, stigao je u Francusku tek 1684., gde je trebao biti postavljen unutar dvorca Versaj. Premda je potvrdi da se kip izradi prethodila izrada glinenih modela, pa se tek nakon odobrenja pristupilo konačnoj izradi po pristizanju kipa kralj nije bio zadovoljan kranjim rezultatom.

Postojala je mogućnost da kip u potpunosti uništi, ali je “pokazao milost” i dozvolio da se na njemu izvrše prepravke. Konjanička statua je promenjena u rimskog mitološkog ratnika. Replika kipa konjanika koju je Bernini izradio nalazi se danas ispred Luvra.

Nema prave informacije o tome koliko bi vremena trebalo da odvojite za muzej. Sve je premalo. Umetnička dela obuhvataju različite kulture i istorijska razdoblja. Dani vam trebaju da obidjete bar veći deo svega. Ukoliko biste svakom eksponatu posvetili 30 sekundi i danonoćno obilazili muzej potrajalo bi 100 dana..

Mona Liza – najvrednije delo Leonarda da Vinčija. Da, naravno da je morate videte, ali da li ćete stvarno uspeti da je vidite ostaje pod znakom pitanja. Ogromna gužva, guranje i gurkanje da joj se približite…

Miloska Venera

8.aprila 1820.god otkrivena je Miloska Venera na grčkom ostrvu Milos. Odatle je odneta u Luvr. Kad je pominju kažu da plače i pati za svojim ostrvom… i čeka povratak. Veruje se da predstavlja Afroditu, boginju lepote i ljubavi.

Ajfelov toranj noću

Kad u predvečerje krenu da se pale svetla na tornju, otimaju se uzdasi s usana kao da tek sad je struja prvi put upotrebljena u javnoj rasveti. Pa se sve to pretvori u smeh, onako od srca, od neke sreće jednostavne. Kao mala priprema za doček Nove godine dešava se svaki dan.

Pariz dan 4

Odjavljujemo se iz hotela, ali imamo ceo dan pred sobom.
Sad već znate, linija 244, zatim metro 1 do stanice Hotel de Ville. Odatle kratka šetnja do Le Centre Pompidou

Le Centre Pompidou

Centar Žorž Pompidu obrnuta arhitektura, instalacije vidljive spolja, fasada unutra. Dokaz da i sve ono što je naopačke i naglavačke nalazi svoje mesto pod suncem.

Ne smeta nam ni kiša, uporna je celo jutro. Ali Pariz se voli i tad, kiša mu daje neobičnu draž.
Nastavljamo ka katedrali Notre Dame

“Pariz, posmatran s tornjeva Notre Damea u svežoj zori letnjeg jutra prijatan je i veličanstven prizor; a Pariz tog razdoblja morao je biti izrazito takav.”
― Victor Hugo

Notre Dame pre

Simbol starog Pariza. Dve stotine godina izgradnje. Dugi redovi, veličanstvena igra svetlosti u unutrašnjosti i pogled s vrha. Remek delo gotičke arhitekture, ako i niste pre obilaska čitali „Zvonar bogorodične crkve“, nakon obilaska ćete sigurno poželeti… Ljubav nije toliko moćna da bi mogla prevazići sve životne prepreke, ali ljubav ne uzmiče ni pred smrću.

Notre Dame posle

Požar se dogodio 15. aprila 2019. godine. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Radovi na obnovi i dalje traju. Planira se završetak pre početka olimpijade 2024.godine u Parizu.

“Ljubav je poput stabla: raste sama od sebe, ukorenjuje se duboko u naše biće i nastavlja cvetati nad srcem u ruševinama. Neobjašnjiva činjenica je da što je više slepa, to je upornija. Nikad nije jača nego kad je potpuno nerazumna.”
― Victor Hugo

Macarons – stotinu ukusa, biram ovaj put u tri boje za nas troje, da razvesele kišni dan.

Latinska četvrt, Pariz

Ime potiče iz srednjeg veka, tada su studenti Sorbone se naseljavali u blizini, a koristili su latinski kao studentski jezik.

Place de Saint Michel

Fontana sa zmajem. Središnji kip fontane trebao je prikazivati Napoleona, ali su se njegovi protivnici žestoko pobunili pa je odlučeno da će kip biti slika svetog Mihaela Arhanđela, s dva zmaja koji izlivaju vodu u fontanu i figurama četiri klasičnih kardinalnih vrlina . razboritosti , pravednosti, hrabrosti i umerenosti.

Brojni kafići i restorani u Latinskoj četvti pozivaju na predah uz pristojne cene. Uvek i od svakog ćete dobiti preporuku ove četvrti za prijatan obrok.

Danton je uz Robespierrea bio jedna od glavnih figura Francuske revolucije.

“Odvažnost, još odvažnosti, uvek više odvažnosti!” povikao je 1792. kako bi mobilisao Francuze u ratu. Bio je vodeća figura revolucije, medjutim pao je u nemilost i završio na giljotini.

Panteon 

Nekada je bila crkva s ogromnom kupolom, a danas odaje počast francuskim herojima. Tu su sahranjeni Voltaire, Victor Hugo, Antoine de Saint-Exupery…

La Sorbonne
Sorbona – najpoznatiji i najveći univerzitet u Francuskoj, jedan od najuglednijih u svetu.
Tata je želeo da ispuni svoju želju i upiše se, nego mu rekoše da je malo zakasnio. Ili poranio. Već je bio kraj oktobra meseca.

Jardin du Luxembourg, Pariz

Jedna od najlepših zelenih oaza Pariza, Luksemburški vrt.

Marija de Mediči je bila udata za francuskog kralja Henry IV. Rodjena je u palati Pitti, živela okružena vrtovima Boboli, pa je poželela da svoj život u Parizu uredi tako da je podseća na Firencu. Bašta je danas u vlasništvu Senata, a poznata je po travnjacima, šetalištima, drvoredima, cvetnim lejama…

Fontana Mediči je nestvarno lepa i slikovita, Palata Luxembourg i Petit Luxembourg dobile su ime po brdu na kom se nalaze – Mons Lucotitius. Tokom Francuske revolucije palata je postala zatvor, a tokom II svetskog rata korišćena je kao kasarna. Danas je prostor za predah i uživanje. Mi smo posebno uživali u bojama jeseni. U vrtu se nalazi mnoštvo fontana i spomenika, pa tako i minijaturni Kip slobode kojeg je napravio Frederic Bartholdy, autor originalnog Kipa slobode u New Yorku.

Vreme za povratak.
Ne umem ni ovaj put da se oprostim od Pariza kako treba, već mi nedostaje, nikad ga dosta. Vratiću se.

“Ljubav je jedina logika koju poznajem, a voleti jedini glagol koji znam menjati po svim vremenima”
Edith Piaf

Pariz pre desetak godina… na linku

Pariz nije nedostižaan, niti skup, samo ako se usudite… Dragi mama i tata, želim vam bar još 25 godina braka i bar još jedanput Pariz…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.