A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 85: Jamajka (Jamaica)

Jamajka – Jednom kada posetite Jamajku, znaćete

Predlažemo da reportažu iz Jamajke pogledate uz muzičku podlogu:

Jamajka – država na istoimenom ostrvu, trećem po veličini u Karibima, nastanjena sa oko 2,9 miliona stanovnika. Poznata je po ležernosti stanovništva, vedrom duhu, reggae muzici, Bob Marley-ju, Rastafarijancima…

Životni moto Jamajčana, kao i apsolutno najčešći izraz u svakodnevnom govoru je NEMA PROBLEMA. A zašto bi ih i bilo pored toliko Sunca, lepih plaža i čuvene tirkizne boje Kariba…
Jamajčani ne vole previše da komplikuju stvari, tako da je i državni turistički logo prilično jednostavan i direktan – Jednom kada posetite Jamajku, znaćete.

Kao i većina karipskih država, Jamajka obiluje belim peščanim plažama. Može se pohvaliti i stenovitim liticama, prelepim rekama (čak 126) i vodopadima, kao i mnoštvu mineralnih izvora, laguna, prirodnih bazena i pećina. Središnjim delom ostrva dominira brdsko-planinski predeo obrastao tropskom prašumom, što je uz prethodno navedeno učinilo Jamajku državom sa veoma raznovrsnom i kompletnom turističkom ponudom.

Pored tri medjunarodna aerodroma, značajnu ulogu u prilivu turista imaju dve velike luke koje primaju više kruzera istovremeno, Ocho Rios i Montego Bay, kao i nekoliko manjih luka i marina.

Plaže i prirodne atrakcije su po ostrvu rasporedjene prilično ravnomerno, ali bi se Negril na zapadnoj obali mogao izdvojiti kao glavno letovalište sa nešto većim brojem plaža i smeštajnih kapaciteta, samim tim i nešto većim brojem posetilaca.

Evo našeg izbora za 12 najlepših plaže Jamajke:

Upravo na ovim plažama se nalaze kultni i svetski poznati barovi za koje se vezuje nastanak i razvoj reggae muzike i kulture:

Smeštajni kapaciteti i hotelska infr nude širok izbor objekata, od jednostavnijih, pa sve do onih ultra-luksuznih, spomenućemo neke:

Obala, osim plaža, obiluje i liticama, zalivima i uvalama, kao i drugim vrstama prirodnih kupališta, pre svega pitomim i pristupačnim vodopadima i slapovima, izdvajamo:

Čak i da niste ljubitelj izležavanja na plažama i brčkanja, naći ćete dovoljno drugih aktivnosti da upotpune vaše putovanje na Jamajku:

Raznovrsni dogadjaji tokom godine i bogata muzička scena, neki od muzičkih festivala:

Zanimljivosti o Jamajci za koje možda niste znali:

OBELEŽJA I OBIČAJI:

MOTIVI IZ SVAKODNEVNICE:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.