blagaj, naslovna

Blagaj- vrelo Bune i Tekija, Bosna i Hercegovina

Blagaj…iz Mostara ka Blagaju. Videh par puta pre na fotografijama tu magiju prirode. Pa s nestrpljenjem čekam da je vidim i uživo…

Šta obavezno videti i probati u Blagaju?

blagaj, izvor, bune98


Jedna od legendi priča da je u jedan davni sumrak kroz blagajsku čaršiju projahao starac bijele brade, na bijelom konju. Projaha u zelenoj odori sa sarukom na glavi. I nestade. Nadodje Buna u medjuvremenu i mrak pade. I nikad ga više ne nadjoše. Pa mu na tome mestu podigoše turbe i tekiju.

Spojili se priroda, vrelo Bune i Tekija da ostave bez reči svakoga ko ovo mesto poseti. Bez potrebe da se mnogo priča o Blagaju. Dodjite da oslušnete zvuk prirode, vode, izvora.  Blagaj je mesto za molitvu i meditaciju, vekovima.

blagaj, izvor, bune95

Visoko iznad glava nam se uzdigle stene i kr(a)š. Hercegovina. Tu, gde izvire Buna je ulaz u pećinu. Onaj mrak gde je nestao starac bijele brade. Sedam na užaren i usijan kamen u podnožju stepenica. Premda s Bune dolazi osveženje u vidu nekoliko stepeni rashladjenijeg vazduha vrelo je. Julski dan. Šta krije pećina razmišljam. Nalazim mir u sebi i drago mi je da sam ovde došla sama. Osluškujem šum vode i kad ptice prhnu krilima u dodiru s njom. Tražeći lepotu i ljubav u svemu razmišljam o još jednoj ispričanoj legendi. O zmaju. Nedostaje mi taj zmaj u pećini. Nekako je pusta pećina bez njega i ući u nju a da ga nema. Stradao od ruke Saliha, a zbog djevojke. Derviši sagradiše tekiju na mestu gde je zmaja pobedio. 

Ostali tragovi stena koje je zmaj svojim repom u izvor bacao. Ognjena duša i vatreno srce.

Divlja priroda ili divljaštvo nad prirodom? Šta će odneti pobedu u ovom današnjem svetu? Ljuti me i rastuži kad vidim nemar ili još gore neodgovorno ponašanje prema prirodi. Kad čovek svesno ili nesvesno uništava tu prirodnu lepotu u svojoj nemoći da je sagleda ili nezainteresovanosti da se okrene oko sebe. Kad netragom nestaju darovi prirode.

Blagaj. Čuva se blago prirode. Jedan od najlepših i najvećih izvora Evrope.  Blago se osmehujem od topline ovog mesta, od misli i ispunjenosti putovanjem.

urmasica

Napuštam ovo mesto setno, pridružujem se za povratak grupi s kojom sam došla, a još su mi misli na izvoru ostale. Šarena ciklama košulja vodiča Miće, kao cvijeće na mostiću na Blagaju razvedrava raspoloženje. On nam nudi urmašice, trenutno ne jede, na dijeti je. Koliko od jutros već se primeti da je stesao liniju opasno 🙂 Srećem dragu Natašu, Ruskinju koja živi u Trebinju i koju sam upoznala na putu za Trebinje i manastir Tvrdoš. Koliko danas prodjoh kroz tri zemlje različite, a u svakoj novih prijatelja i starih sećanja… Smejemo se u društvu prepunom stranaca. Ima ih iz Australije, Engleske, Rusije, Norveške, pa čak i Novog Zelanda. Onih čija ovo zemlja nikad nije bila, a opet joj se dive videći pravu ljepotu. Mića, vozač Dejan i ja se razumemo na „našem“ jeziku i pokušavamo da prenesemo zafrkanciju i na ostatak ekipe. Neki nas bledo gledaju, neki se bleskasto osmehuju. Jedan još uvek briše tragove slatke urmašice s brkova. Mića na dijeti, priča nam priče, legende, ali i recepte o urmašicama dok prolazimo najvećim poljem Hercegovine, Popovim poljem. Paradoks Bosne i Hercegovine, na desetak kilometara udaljenosti od mora, najplodnije tlo regiona je pusto i nenaseljeno. Priroda slika neverovatne pejzaže, al` ostaje tuga zbog napuštenosti… U ratu linija razdvajanja, nije joj lako vratiti život.

Bio je ovo jedan lep dan, jedna lepa priča, jedno lepo sećanje i uživanje u lepoti prirode i dobrom društvu.

Blagaj – šta (ne)obavezno videti i probati:

  • na 310 metara nadmorske visine iznad vrela – Herceg Stjepan grad. Čiju je ćerku Milicu Salih spasio
  • Tekija – islamska sakralna gradjevina, sagradjena u XV veku
  • Velagića kuća
  • Oslušnite
  • Probajte ribu u hladu stabala, a tik uz reku
  • Zasladite se urmašicama i sevdah kafom

Blagaj, na 10-ak kilometara udaljenosti od Mostara, a koliko je tek Mostar nostalgije probudio saznajte na linku:

M O S T A R

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.