manastir, tvrdos, naslovna

Manastir Tvrdoš

Manastir Tvrdoš na putu iz Trebinja…

Zaljubih se u Trebinje, ali je plan puta predvideo posetu manastiru Tvrdoš. Osvrćem se upijajući pogledom Trebinje, a onda predamnom neki isto tako lepi prizori na putu do manastira. Trebišnjica nas prati s leve strane celim putem. Mirna, zelena. Pamtim da sam u osnovnoj školi o njoj učila kao o najvećoj ponornici na Balkanu… na neka još starija vremena podsećaju dolapi.

tvrdos36

Kotrljaju se nošeni rekom i par metara dalje od njih Trebišnjica poprima neverovatnu i čudesnu boju nastalu prirodnim padom vode. Nekada su ovu reku dolapi ukrašavali celim njenim tokom. Sad je tu tek poneki, kao simbol starih vremena. Kamene kuline, zidana ležišta dolapa su trajnija. Kamen Hercegovine.

Manastir Tvrdoš

tvrdos31

Na kršu leži. Zidan na temeljima crkve iz četvrtog veka. Kroz deo staklenog poda mogu se i dalje videti temelji te crkve. Posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, najstariji živi manastir Hercegovine. U periodu izmedju 1630. – 1635. godine, u manastiru se zamonašio Stojan Jovanović i dobio monaško ime Vasilije. Vasilije Ostroški. Manastir više puta razaran i rušen, što od ruke i ćudi ljudske, što od prirode. Obnavljan.

 

Odiše mirom i spokojem, kao da ste na samo par kilometara, tačnije pet, od grada Trebinja ušli u neko drugo vreme.
Manastirski kompleks, okružen vinogradima i kamenim zidovima. Hercegovina.

tvrdos20

Tvrdoš, širom sveta poznat po kvalitetnim vinima koja se ovde proizvode. Od 2006. godine i zvanično Podrumi Manastira Tvrdoš. U zavisnosti od godine i ćudi vremena, godišnje se proizvede oko 350.000 boca vina.

Isprobavamo vina. Vranac, Žilavka i Kaberne.

Opijeni prirodom koja nas okružuje ili već gutljajima vina, enterijerom koji širi blagi miris drveta bačvi.

 

„Vinu je potrebna bačva kao čoveku kuća“

Istina, jer šta bi vino bilo bez ove bačve. Da nije imalo gde kao u njoj da odleži i ispriča istinu.

Videh Manastir Tvrdoš na svom putu u Trebinje. Još utiske sklapam u celinu od lepote Trebinja. Na linku priča o njemu…

Ah, zaljubih se u Trebinje…

“ Nema ljubavi bez lepote; jer je čovek zaljubljen samo u lepotu, bilo stvarnu ili uobraženu, bilo telesnu ili duhovnu. Ljubav je velikodušna, i samo stoga ljudi kažu da je slepa. Ona nikad nije slepa da ne bi videla nečije nedostatke i nekoje prepone; ali je plemenita i duševna, jer ipak sve smatra manjim od ljubavi. “
Jovan Dučić

trebinje1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.