naslovna, skijatos

Skijatos, Grčka – ostrvo 65 plaža

Skijatos, šta obavezno videti i probati

grcka, zastava

 

 

 

 

 

Sirtaki je igrala, jedna lepa Grkinja, krišom mi se smešila, a tuga je nestala…

Kasni prepodnevni sati, let sa aerodroma Beograd i za nešto više od sat vremena smo doživeli sletanje na jednu od najkraćih i najužih pista Evrope. Mesta za panični strah i ima i nema.

skiathos, pistaPista je evidentno kraća nego uobičajeno, ali je dodatno „problematičnom“ čini optička varka, činjenica da se nalazi na nizbrdici i da deluje još kraća, pa samim tim stvara i osećaj da avion nema načina da se zaustavi pre nego što upadne u more. Dakle, pripremite se da i sami kočite prstima!

Pista je atrakcija ukoliko dolazite na Skijatos avionom, ali je isto tako atrakcija i za sve ostale gomile turista koji stalno dočekuju i ispraćaju avione na skoro pa samoj pisti. Avioni preleću iznad glava turista na tako maloj udaljenosti da nose šešire, marame, naočare, zadižu haljine preko glave. Oduvaju vas kompletno!

 

Skijatos je kao vrh brega obraslog borovom šumom, zelenilom, koji izranja iz plavetnila mora, čistog kao suza!
Deo tog brega na kom smo bili smešteni je Troulos beach, plaža Trulos, jer plaže su ovde delovi grada.

troulos, plaža7

 

Priča o boravku kao jedini logičan redosled ima za početak sred srede, tj. upravo jedne srede u kojoj se odigralo tradicionalno grčko veče.

troulos, taverna, plaža

Taverna na obali, pesak pod nogama, drveni stolovi i stolice, karirani stolnjaci, konobari u crnim pantalonama „na štraftu“ belim košuljama koje su nekada davno bile i uštirkane, a sad upile deo dana provedenog u njima i tragove mrvica peska koje nosi vetar kad dune s obale. Nevešto nameštene, zapravo nakrivo postavljene mašne koje kao da vape da se razvežu u smiraj dana, a nakon celodnevne elegancije na blizu 40 stepeni…

troulos, tavernaTroulos Taverna gaji tradiciju najboljih grčkih večeri, uz folklorna obeležja, muziku i hranu. Još od 1975. godine kada je prvi put organizovano grčko veče, taverna na obali mora nudi poseban doživljaj svake srede, kako turistima željnim originalnih grčkih specijaliteta i atmosfere tako i stanovnicima ovog ostrva. Sirtaki, zeimbekiko, hasapiko… nose živost koja kulminira starim grčim običajem – slomljenim tanjirima na podu kao vidom ispoljavanja dubokih emocija.

Trulos nam se izuzetno dopao, a dopašće se i vama ako ste ljubitelj mirnijih plaža, bez mnogo buke i gungule. Ni velika, ni mala, plaža je idealna za sve uzraste, želje i prohteve. Moji prohtevi podrazumevaju prirodan hlad, budući da mi je ten takav da i na mesečini mogu da izgorim. I tu nas je Trulos obradovao borovom šumom kraj same obale, gde smo provodili po ceo dan. Miris borava, pomešan sa mirisom mora, joda, slike boja zelenih iglica, zlatnog peska i plavog mora su raj za dušu i oči.

Ostrvo dužine desetak i širine oko šest kilometara, 48 km kvadratnih, nudi obilje interesantnih plaža, šljunkovitih i peščanih u južnom delu ostrva i stena isklesanih snagom mora i vetrova na severu. Samo ostrvo je dobro organizovano i pristupačno, u svom južnom delu, razvijenom mrežom puteva i autobuskih linija koji od svoje početne stanice iz grada Skijatosa pa sve do poslednje 26-e stanice, staju na nekoj od plaža, ili na par minuta hoda do njih. Brodska služba povezuje ostrvo s okolnim ostrvima, pre svega grupom ostrva koji zajedno sa Skijatosom čine Grupu ostrva Severnih Sporada – Skopelos, Alonnisos i Skyros, ali i udaljenim mestima i lukama – Euboea, Agios Konstantinos, Volos i Thessaloniki. Brodovima se takodje stiže do udaljenijih plaža na severnoj strani ostrva, a kao jedna od najpopularnijih i najpoznatijih je svakako plaža Lalaria.

lalaria, plaža, grčka

 

Skijatos – Obavezno videti i probati, (ne) obavezno ovim redosledom:

 

skiathos, grad3Skiathos Old town – Skijatos grad. Za sve Vas kojima je provod uveče obavezan, najbolje je da potražite smeštaj u samom gradu, pa da se iz grada do plaža krećete linijama prevoza, a da ste uveče u centru dešavanja, budući da je ovo jedini i „glavni grad“ ostrva, a sve ostalo „samo“ plaže.

Papadiamanti – pešačka ulica grada Skijatosa, sa tako tipičnim grčim kućicama, žaluzina obojenih u plavo vas vodi sve do obale, prometnog šetališta Pralio i luke u kojoj se neprestano odvija ukrcavanje i iskrcavanje turista s trajekta.

 

Open Air Cinema – otvoreni bioskop, “Mamma mia” na ostrvu na kom su snimani neki od kadrova filma, pored Skopelosa, o kome vam pišemo u sledećem putopisu.

mamma, mia. skiathos

 

 

bourtzi, skiathosBourtzi – malo ostrvo spojeno sa glavnim ostrvom nadomak samog grada Skijatosa. Nekada davno odbrambeni zid koji je štitio luku od napadača, danas ostaci grada koji sećaju na period mletačke vladavine.

Manastir Evangelistria – Najveći manastir na ostrvu

Zamak Kastro – zapravo ostaci onoga što je nekad bilo zamak, lokacija koja pruža zadivljujući panoramski pogled. Srednjevekovni grad na litici iznad mora. Opasan čvrstim i visokim bedemima kako bi se zaštitio od napada razbojnika i pirata. Obavezna izuzetno udobna obuća, nikako papuče, japanke i slično, budući da se naročito vraćanje nizbrdo može pretvoriti u vratolomiju.

 

65 plaža Skijatosa, a neke od njih su:

Xanemos – plaža na kraju aerodromske piste, s lepim pogledom na Skopelos
Stigero, Spartias, Mpougazanou – Na istočnoj strani ostrva, nakon Xanemos plaže
Megali Ammos – bus stop 5, 6 – plaža najbliža gradu Skijatosu.
Vasilias, Mitikas – bus stop 7, 8
Achladies – bus stop 10
Sklithri – bus stop 11 – U samom okruženju plaže se uglavnom nalazi mnogo brodova
Tzaneria – bus stop 12
Kanapitsa – bus stop 12, 13
Kolios – bus stop 14
Vromolimnos – bus stop 13 – jedna od najpopularnijih plaža, puno ljudi
Agia Paraskevi (Platanias) – bus stop 15, 16 – Na oko 8 km od grada Skijatosa, dobila naziv po malenoj crkvi koja se nalazi iznad dela plaže
Troulos – bus stop 19,20,21 – peščana plaža, na kojoj uglavnom nema gužve, osim po pristizanju brodića-ekskurzija. Ime dobila po ostrvu u moru u obliku kupole – Troulos na grčkom jeziku.
Elia Mandraki – bus stop 21 + 1500m šetnje. Od ove plaže pa dalje prema severu kreće „divlja strana Skijatosa“
Limani Xerxes Mandraki – bus stop 21 + 1500m šetnje
Maratha – bus stop 22
Agkistros Mandraki – bus stop 24 – beli pesak, idealna za uživanje na talasima budući da su česti na ovoj plaži, pa samim tim i za surfovanje.
Agia Eleni – bus stop 23 + oko 700m šetnje
Koukounaries – bus stop 24 – u prevodu „borova šišarka“, najpoznatija plaža Skijatosa, smatra se jednom od najlepših plaža ostrva. Borova šuma, po kojoj je plaža i dobila naziv se nalazi u zaledjini skoro cele plaže, a na šumu se nadovezuje jezero Strofilia, močvarno stanište za labudove, patke i čaplje, koji neretko „isplove“ do mora, pa smo ih čak imali prilike videti i na plažu Troulos, udaljenoj nekoliko kilometara.

Ampelakia Xenia – bus stop 24 + 200m šetnje. Jedan od prvih hotela Skijatosa, sada napušteno zdanje, je izgradjen na ovoj plaži
Megali Banana (Krassa) – bus stop 26 – The Big Banana Beach, plaže nedaleko od popularne plaže Koukounaries. Svojim oblikom, ali i bojom peska zaslužila ime Banana.
Mikri Banana – nastavak The Big Banana Beach, nudistička plaža. Od najbliže (poslednje) 26 bus stanice je udaljena oko 800m
Lalaria – Svakako najpopularnija plaža Skijatosa, kao varijanta izleta, budući da joj se prići može samo i jedino s mora brodićem i samo po odgovarajućem vremenu. Najpoznatija razglednica Skijatosa, pećine i lukovi, beli šljunak i tirkizno more.
Kastro – na oko 12km od grada Skijatosa.
Ligaria Aligaries – brodićem
Kechria – brodićem
Nikotsara Lechouni – kamena plaža, nedirnuta priroda
Megas Gialos – ne toliko poznata, ali prelepa plaža
Koutsouri Diamandi – do nje se dolazi putićem, potpuno očuvana priroda
Rigas, Ntama, Pinaka, Fanaraki – peščane plaže
Krifi Ammos – izložena jakim severnim vetrovima
Agiou Panteleimonos – dostupna jedino s mora
Arkos – na ostrvu nasuprot Skiatosa, do nje se dolazi brodićem
Tsougrias Beaches – nenaseljeno ostrvo, drugog naziva – Rajski vrt. Urbana legenda priča da su Bitlsi svojevremeno želeli da zakupe ostrvo, ali da im to nije bilo omogućeno zbog njihovih dugih kosa, opštinski službenici su ih proglasili nepoželjnima.
Megali Aselinos – oko 13km udaljenosti od grada jedna od najlepših peščanih plaža Skijatosa, zlatni peščani sjaj. Ne postoji linija organizovanog gradskog saobraćaja do ove plaže, do nje možete doći ili brodićem ili kolima.
Mikri Aselinos – oko 16km udaljenosti od grada. Poznata po velikim talasima kad duva severni vetar.

* * *

Ne znam vas, ali mene najsnažnije na mesta koja sam obišla i dogadjaje koji su se odigrali asociraju mirisi. Mirisi bora i mora izmešani na Skijatosu mešaju mi se sa jednim od najjačih utisaka kad izuzmem lepotu prirode ostrva, ljubaznih ljudi i rajskog mira koji nas je dočekao. A to je utisak koji su na mene ostavile tri lepe dame u jednim finim godinama. Ne pitajte me koje su godine, ne umem da ocenim, a ne volim da pitam. Njih tri su od samog čavrljanja baš iza našeg sedišta u avionu, onog čavrljanja gde do vas dopire samo žamor, ali osećate jednu lepu energiju koja kruži oko njih i slabašan kikot srećnih ljudi, pa do pravih malih teatralnih nastupa nanošenja zaštite, nege kože na plaži, pripreme za ulazak u vodu i čitanja knjiga privukle našu pažnju. Upoznali smo ih već prvih dana i saznali da su tri prijateljice koje redovno idu na zajedničke odmore, aktivne u svom izležavanju, ali i planiranju svih izleta koji se nude na destinacijama koje obilaze. Čuli smo od njih puno lepih stvari i o Skijatosu, budući da im ovo nije bio prvi put da borave ovde. Našu ideju odlaska na celodnevni izlet do Skopelosa ↵ su podržale oduševljenjem prenetim na doživljeno neku godinu ranije kada su i one išle na izlet brodom do Skopelosa, ostrva na kome su izmedju ostalog snimani kadrovi filma „Mamma mia“. I sad mi pada na pamet, sad znam! Tačno me podsećaju na tri glavne junakinje filma. Neguju drugarstvo dugi niz godina. Nežne i snažne žene, radosne i kao takve šire radost oko sebe. Podsećaju me na sve snažne žene u mom životu, koje zaslužuju da budu spomenute kao važne. Mamma mia! Važna je ljubav, prijateljstvo i voleti život.

Idemo na put, na Skiathos!

1 thought on “Skijatos, Grčka – ostrvo 65 plaža”

  1. Bas sam se ismijala na ovo ´Moji prohtevi podrazumevaju prirodan hlad, budući da mi je ten takav da i na mesečini mogu da izgorim. ´ Razumijemo se 😀
    Pozurite sa Mamma Mia postom, jedva cekam da procitam!
    U Grckoj nismo nikad mi bili, ali imamo zelju, sada i ideju gdje da idemo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.