Harkany – Harkanj Banja, lekovita Mađarska

Harkanj Banja – opuštanje uz smrduckanje na barena jaja

Pamtite li gde ste se prvi put poljubili? Moja memorija pamćenja varljiva, ko leto varljivo… Ali zato na pomen Harkanj Banje jednoj prijateljici sam izmamila osmeh na lice i sećanje na prvi poljubac. Od srca se smejala, da ne kažem cepala od smeha dok mi je pričala, a najviše zato što kaže da je bila potpuno zaboravila.

Podsetih je na neke davne dane, na prve treptaje i špijuniranje sestara, kako to samo sestre tinejdžerke znaju uz smejuljenje i zadirkivanje.

Legenda priča o Harki, ćerki stare Nan, veštice koja je živela u podnožju brda Harsani. Nije bilo lepše od nje u celoj zemlji. Mnogima je pamet pomutila svojom lepotom, pa se i sam đavo u nju zaljubio i za ženu je poželeo. Veštica lukava dade mu zadatak koji mora ispuniti ukoliko želi ruku njene kćeri. Da u samo jednoj noći preore kameni obronak. Ukoliko posao ne obavi pre prvog oglašavanja petla u zoru ruku neće dobiti. Đavolskim naporima đavo na posao prionu, prođe skoro cela noć, a njemu je samo još koji minut vremena trebao da posao dovrši. Uvide veštica da će đavo u svojoj nameri uspeti, pa ga prevari. Imitirala je glas petla iako se petlići još uvek nisu probudili. Razljuti se đavo, pa zbog svog neuspeha snažno nogom u zemlju lupi, raspuknu se zemlja, proguta ga, a na tom istom mestu izbio je vreli sumporni izvor.

harkanj

Harkany Banja je skup 18 natkrivenih, poluotvorenih i otvorenih bazena od 30 do 38 stepeni Celzijusa. U zavisnosti od termina u kom posetite banju zavisi i broj bazena koji su u funkciji. Pored bazena, dodatni kozmetički tretmani, kreme, šamponi, penušave kupke, saune i masaže će probuditi svaki delić tela i duše. Ako ste radije za sportske aktivnosti nude se odbojka u vodi, aerobik, zumba, odbojka na plaži, fudbal na pesku, kuglanje, stoni tenis… Upotpunjeno solidnim izborom kafića, restorana…

Ja se nisam u Harkanj banji prvi put poljubila, ali sam po prvi put boravila u banji. Nekako mi je to uvek bilo „za starije“. Ne znam ni otkud ja sad tamo, da li sam to već starija? A da mi je priijalo – jeste. Lekovitost prirode ima snažan uticaj.

Ne samo lekovita voda, već sveukupno okruženje, mikroklima sa 2200 sunčanih sati godišnje vam čak i za jedan kratki boravak mogu beskonačno mnogo prijati.

Korišćenje banje kao zdravstvene ustanove, blizu 800 pacijenata dnevno u rukama je stručnog osoblja koje se bavi primenom savremenih prirodnih metoda lečenja.
Topli izvori u Harkány, jedinstveni su u Europi. Izbijaju iz zemlje s dubine od 50 do 70 metara, na prosečnoj temperaturi od 62 °C. Voda sadrži sumporno jedinjenje koje joj daje specifičan miris. Ima blagotvoran učinak na razna ginekološka oboljenja, uspešno se primenjuje u lečenju steriliteta i psorijaze, kao i u obnavljanju hrskavice zglobova.
.

A ako niste iz bilo kog zdravstvenog problema već iz radoznalosti ili želje za uživanjem došli ovde svakako ćete poboljšati svoj imuni sistem i količinu beta-endorfina, hormona sreće.
Dok malo smrduckate na barena jaja stres nestaje.

Harkany Banja, na 250km udaljenosti od Beograda i 25km udaljenosti od Pečuja. Šta obavezno videti u Pečuju? klik na link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.