london, naslovna, zablog

London, Velika Britanija

uk, flag

London, Velika Britanija . Na neka putovanja u životu se ide sam. Sva ostala su najlepša kad smo zajedno. Igrom slučaja ili spletom nekih okolnosti čudnih, ja sam svoj prvi odlazak u Veliku Britaniju planirala sama, sama otišla. Moj dragi me ispratio jednog jutra ranog i hladnog krajem novembra, kroz izmaglicu jutra Beograd mi se gubio iz vida još u staklenom tunelu ka avionu.

Beograd – Luton – Manchester – London – Manchester – Luton – Beograd u nedelju dana.

London od jednog dana.

Toliko premalo da je zaista kao kad bih rekla „bila sam na kafi u Londonu“. Šta sve možete u Londonu za jedan dan?

Paaaa, opet dosta toga, pitanje je samo odakle i kako krećete i kad je vreme povratka. Sve ostalo što uspete da upakujete u „kafu u Londonu“ je novo iskustvo, pamtite dugo i planirate da se tamo nadjete ponovo obavezno.

Uglavnom uvek kad usvojite predrasude, stvarnost se potrudi da ih opovrgne. London me dočekao u sred novembra meseca sunčan, sa tek po nekim oblačkom, ali bez kapi kiše. I tako je bilo baš ceo dan. Dolazak negde oko 10h, autobusom iz Mančestera, nešto preko tri i po sata vožnje…

Victoria Coach Station – London, here I come.

saobracajni, znak

Moj utisak je da svi bez ikakvog obziranja na pešačke prelaze i semafore prelaze ulicu. Na neki začudjujući način to funkcioniše. Možda je to samo neka lična paranoja, logika zdravog razuma bi svaki put bila uzdrmana, budući da vožnjom u kontra smeru po mojoj logici, svi do jednog su opasni vozači! Da ne govorim o tome da sede na pogrešnom mestu, da pogled na prazno mesto gde bi trebao biti vozač traje u mojoj glavi beskonačno dugo dok ne shvatim da u ovom delu sveta je strana na kojoj sede dobra strana, a da je navika nekad se teško odvići!

 

 

Bakingemska, palata

 

Buckingham Palace – Bakingemska Palata i spomenik kraljice Viktorije. Dom za vrhovne državne činovnike, ali i za kraljicu. U 11 časova pre podne u dvorištu palate izvršava se smena garde. Vojni bend prati dešavanja muzikom, onako kako bi ste očekivali da čujete izvodjenje marša, tako vas isto možda može iznenaditi izvodjenje nekog od hitova pop muzike.

 

 

pelikani

 

 

St. James’s Park – Impresivna priroda u samom centru grada. Kraj jeseni i prilično vetrovito vreme od gomile opalog lišća čini pravu baletsku predstavu. Uz samu obalu jezera. Park je stanište pelikana, koji tu žive već više od 400 godina.

 

 

trafalgar, skver

 

Trafalgar square – Trafalgar skver – jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Londona. Čuveni Nelsonov stub, visok 52m, slavi vojskovodju i pobedu u bici kod Trafalgara. Trg s jedne strane uokviruje Nacionalna galerija, impresivna gradjevina muzeja osnovanog 1824.godine. Danas broji preko dve hiljade slika medju kojima se mogu naći i dela Ticijana, Da Vinčija, Velaskeza, Renoara…

 

 

horse, guards

 

Horse Guards Parade at Whitehall – Stražari na konjima, tradicija na ulazu u Kraljevsku palatu.

Downing Street – ulica poznata kao deo gde su smeštene službena rezidencija i kancelarija premijera i kancelara blagajne. Izgradjena je 1680. godine od strane Sir George Downing.

 

 

london, eye

 

London Eye – Milenijumski točak – Panoramska vrteška, visine 135 metara je te godine bila najveća na svetu, a upriličena je u cilju dočeka novog milenijuma.

Na južnoj obali reke Temze. Preko Temze je sagradjeno mnogo mostova, a najpoznatiji svakako je Tower Bridge.

 

 

big, ben

 

 

Houses of Parliament – Vestminsterska Palata sa svojim istočnim tornjem na kom je zvonik Big Ben, najpoznatiji sat na svetu, simbol i zaštitni znak Londona, ali i čitavog Ujedinjenog Kraljevstva.

 

 

 

westminster, abbey

 

 

Westminster Abbey – Vestminsterska Opatija – tradicionalno mesto krunisanja i sahranjivanja vladara Ujedinjenog Kraljevstva. Crkva koja se smatra katedralom, izgradjena pretežno u gotičkom stilu.

 

 

 

Sveukupno – blizu 7km „krug“. Premalo vremena, premalo toga videla. Nema mi druge, nego da planiram ponovni susret s Londonom, a ovaj odlazak računam samo kao da sam skoknula na kafu. Da, kafu. Za čaj bih već bitno morala menjati navike!

Ima svemu ovome već par godina, moj dragi svejedno teško zaboravlja činjenicu da sam bila u zemlji gde „najvažnija sporedna stvar na svetu“ je praktično glavna. Druga činjenica koju ne zaboravlja je da sam obišla stadion “Crvenih djavola” u Mančesteru – Manchester United – Old Trafford. Smatra to svojevrsnom nepravdom, da na dan neke važne utakmice, moraću proveriti koja to beše – sam ja bila tamo, a on pred malim ekranom gledao tu istu utakmicu. Treće – da nisam otišla na stadion Manchester city-ja, kao ni u Londonu na stadion Wembley. Ja skoro pa ne verujem da nam je Wembley uopšte na spisku, toliko mnogo drugih stvari je ostalo za videti u Londonu, al’ evo, kujem planove kako bih ga odvela da vidi taj stadion…i…

… London, kosmopolitski grad, centar odakle se diktiraju pravci mode i muzike, centar političke i finansijske moći, obrazovni, kulturni i turistički centar.  Multietnička sredina kao ni jedan drugi svetski grad. London koji mi se dopao malo zbog užurbanosti, više zbog urbanosti, malo zbog lepog vremena neočekivanog, više zbog ljudi ljubaznih. Grad nosi nezvaničnu titulu svetske kulturne prestonice.

 


Rečnik

Rečnik otvarate i zatvarate klikom na dugme kategorije koja vas zanima. Kompletan rečnik možete preuzeti klikom na link ispod.

 


      

3 thoughts on “London, Velika Britanija”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.