lubeck, libek29

Libek – Nemačka

Libek – Šta obavezno videti i probati u gradu sedam tornjeva?

„Ljubav je, a ne razum, ta koja je jača od smrti.“ T.M.

Kad god i gde god da podjem, tražim i nalazim lepe stvari. Gledam gradove u kojima boravim, a vidim mesta i ljude koji mi nekad i nisu pred očima, nosim s putovanja u sećanje slike koje možda i ne postoje, nekada nisam sigurna ni da li sam tamo gde sam zaista bila upravo ono čega se sećam videla ili to samo filmovi u mojoj glavi se vrte od želje da saznam i vidim. Gradim stvarnost od onoga što vidim i maštanja, šta želim.

Lübeck – Libek, grad sedam tornjeva

Grad u Schlesvig-Holstein-u, severnoj Nemačkoj, jedna od najvećih luka Nemačke. Miriše more u vazduhu. Nekako mi je drugačiji od većine gradova koje sam videla u Nemačkoj. Čaroban, magičan. Srednjovekovni. Uskih ulica. Staro gradsko jezgro, srednjovekovni tornjevi i tvrdjava, a grad moderan i urban. Unesco-va baština i grad nobelovaca.

Tomas Man. Vili Brandt. Ginter Gras.

Trgovački potencijal gradjana Libeka bio je prepoznat i u davnim danima. Zahvaljujući i pomorskim veštinama njegovih stanovnika, trgovina se odvijala i razvijala na tzv. putu soli. Brodovi puni soli bi bili poslati gde je za njima postojala tražnja, a vraćali bi se prepuni bakra, gvoždja i krzna. Danas je prodavnica soli simbol moći Libeka, grada kakav je bio pre nego što je izgubio na svom značaju razvojem drugih luka.  Grad koji je svojevremeno bio najjači centar regije nosi pečat stradanja. Njegove kuće gradjene od opeke podsećaju da je požar nekada davno ga uništio pa se od tada krenulo graditi opekom. Nastradao je i u toku drugog svetskog rata, 1942.godine u vazdušnom napadu, više od 25.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom, Libek je bio prvi nemački grad koji su saveznici bombardovali.

Liči mi na grad iz bajke,

kao i mnogo gradova Nemačke je na neki svoj način tih, a kao da stalno u pozadini neka muzika svira.

Libek u noći punog meseca. Obasjan. Mračan. 

lubeck, libek9

 

Šta obavezno videti i probati, (ne) obavezno ovim redosledom:

lubeck, libek3

 

 

*Holstentorplatz  – čuva zapadni ulaz u stari grad. U grad se nekad moglo ući kroz četiri kapije. Danas su sačuvane samo dve. Holstentor je kapija na zapadnom ulazu.

*Burgtor – kapija brani severni prilaz starom gradu.

 

lubeck, libek11

 

*Dom zu Lübeck, Katedrala – jedan od najstarijih spomenika u gradu. Teško je oštećena u napadu 1942. godine, ali je kasnije obnovljena. U njenoj unutrašnjosti su sačuvana dela kasne gotike i baroka.

*Marienkirche – Gradjena u 13-om i 14-om veku. Izuzetno visok naos, a na 38,5 metara ima najviše svodove na svetu radjene od opeke. U kapeli južne kule se nalaze slomljena, delimično istopljena zvona, koja su pala s tornja u vazdušnom napadu 1942.godine.

*Die Altstadt von Lübeck – Stari grad, najveći istorijski centar u Nemačkoj. Sedam tornjeva nadgleda 100 hektara ulica svedoka istorije.

 

*Figurentheater , Muzej pozorišnih lutaka – privatna kolekcija lutaka, malih pozornica i plakata

*Stadtverwaltung Hansestadt – Gradska skupština – Dvorana koja se pretvarala u sudnicu imala je i dva izlaza, dvoja vrata različitih visina. Nevino optuženi su izlazili visoko podignute glave, a oni čija je krivica dokazana su izlazili na mala vrata. Da bi izašli, morali su se sagnuti.

*Kuća Budenbrokovih – posvećena delima nobelovca Tomasa Mana.

„Život, mladi čoveče, to je žena, ispružena žena, nabreklih grudi i velikog, mekog trbuha između ispupčenih kukova, žena vitkih ruku i bujnih bedara, poluzatvorenih očiju, koja nas na divan, podrugljiv način izaziva i traži da joj se najsvesrdnije predamo, polažući pravo na puni napon naše muškosti koja pred njom pobedi ili propadne – propadne, mladi čoveče, shvatate li šta to znači? To je poraz osećanja pred životom, to je nesposobnost za koju nema milosti, ni sažaljenja, ni uvaženja.“

Tomas Man, Pisac mislilac. Nobelovac rodjen u Libeku, u tradicionalnoj trgovačkoj porodici. 1929.godine je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

 

*Willy-Brandt-Haus – Nobelovac i jedan od omiljenih državnika, naročito bio posvećen tome da premosti podelu izmedju severnog i južnog dela Nemačke i promovisanju ljudskih prava.

*Günter Grass Haus – Muzej otvoren u čast književnika Ginter Grasa, koji je pozne godine svoga života proveo u ovom gradu.

“Svi znaju kako ponekad može biti pogrešno pamćenje. Tačno se sećate određenih fragmenata,

ali čim pokušate da spojite fragmente, za priču, postoji izvesno – ne falsifikovanje, već promena”

 

*Heiligen Geist Hospital, bolnica – jedna od najstarijih društvenih institucija na svetu.

*European Hansemuseum – svedok uspona i pada Hanzeatske lige (medjunarodna konfederacija trgovačkih gradova i cehova) u više od pola milenijuma.

*Schiffergesellschaft – Ceh, udruženje pomoraca u Libeku, osnovan početkom 15-og veka.

lubeck, libek8*An Der Obertrave – Šetalište pored reke Trave

lubeck, libek7

 

*Salzspeicher – niz od šest skladišta soli ili belog zlata kako su ga tada zvali.

*Marcipan – Legenda priča da je u vreme opsade grada, kada u samom gradu nije ostalo ničega sem badema i šećera – nastao marcipan. Recept je ostao tajna do današnjih dana, ali se više od stotinu vrsta ove poslastice može nabaviti u prodavnici čuvenog poslastičara zaslužnog za njegovo stvaranje.

 

 

Auf Wiedersehen, Lübeck…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.