ljubljana-slovenija

Ljubljana, Ljubljanica, ljubav i zmajevi

Ljubljana. Posetila sam je s ranog proleća, a kad vraćam sećanja liči mi kao da bila je jesen. Ne znam zašto. Možda zbog stihova. Možda zbog toga što Sloveniju uvek vezujem za zimske sportove, a opet nije bila zima…nego mi se tek činilo kao da bi uskoro trebala početi i da će se uskoro sve zabeleti… Umesto snežnog pokrivača ulice Ljubljane su budile proleće, krenula priroda da pupi. Ljubljana u boji zmaja, sa mnoštvom drveća, lepo uređena i čista.

Dragan Velikić – Srbija, moja dežela

“Nedavno sam u kolumni u NIN-u napisao da je utisak putnika koji iz Srbije stigne u Hrvatsku, kao kada se iz vagona drugog razreda pređe u prvi. Ne preterujem. Govorim o standardu, koji nas u odnosu na našeg suseda sve više razdvaja na štetu Srbije. Za utehu je da smo po mnogo čemu drugom, ipak, u istom vozu.
Međutim, ako mislimo na Sloveniju, pomenuta metafora ne drži vodu. Takav voz ne saobraća na srpskim i hrvatskim prugama. Slovenija i nije voz, već avion.
Prošle nedelje proveo sam tri dana u Ljubljani. Po stepenu uređenosti i funkcionisanja javnih službi ta zemlja je Evropa ne samo za nas i čitav region, nego je Evropa za Evropu. I sasvim je svejedno da li govorimo o gradskom prevozu ili otkupu knjiga za biblioteke. Centrom Ljubljane saobraćaju zeleni kavaliri ‒ automobili na električni pogon koje je pre nekoliko godina uvela gradska vlast kao besplatan servis. Neprestano kruže pešačkom zonom i centrom grada. Dovoljno je mahnuti rukom da bi se zeleni kavalir zaustavio. Koriste ih kako građani, tako i turisti. Dolaze i na telefonski poziv.

Sve vreme boravka upoređivao sam život u glavnom gradu Slovenije sa onim u Beogradu”

France Prešern i Ljubljana

Bila je kći bogatog ljubljanskog trgovca i dugi niz godina inspiracija Prešernovih ljubavnih pesama. Nije mu uzvratila ljubav. A on je nikada nije zaboravio. Njegovo stvaranje je prošlo put od nadanja do patnje. Danas je zagledan u Julijin prozor i tako zauvek će biti. Pesnički genije na svom trgu čuva neprolaznu lepotu u današnjem svetu prolaznosti…

Poet tvoj nov Slovencu vijenac vije:
Ranjena srca glas i tvoje hvale.
I krv svog srca klicama su dale
Mirisne, rosne ruže poezije
Iz kraja nisu, u kom sunce grije:
Cjelovâ žarkih nikad nisu znale
Oko njih mûk i hladne sjene pȁle.
Vihor se ljuti stišao još nije!
I uzdahom i suzom tek se hrani:
Jadna li cvijeća kao ovo moje.
Usud ga mračni posred srca rani.
Lišće je svelo, nestale su boje,
Jasnog ti oka pogled mu ne brani
I buknuti će od ljepote svoje!”

France Prešern – Sonetni venac

S ovog trga vas vodimo dalje kroz Ljubljanu… Pomisao na Ljubljanu mi izmami osmeh na lice. Zato što je blaga i draga, tiha i nežna. Malena, zapravo mislim da nikad nisam bila u glavnom gradu neke države koji je te veličine. I to je ono što me je ozbiljno iznenadilo. Ali je tako skladna i uređena da sam time ostala još više iznenađena.

Ljubljana – Šta (ne) obavezno videti i probati

Ljubljana-Presernov trg

Prešernov trg i Tromostovje


Prešern nadgleda tri mosta koja čine jedan. Najznačajniji slovenački arhitekta, Plečnik- čije se ime najčešće vezuje za arhitekturu Ljubljane, koja je bila i njegov rodni grad, načinio je Tromostovje time što je dodao dva pešačka mosta postojećem koji je bio predviđen za vozila. Danas je ceo ovaj deo Ljubljane pešačka zona.

Franjevacka crkva iz 17.veka na Presernovom trgu naziva se još i Crkvom Marijinog vavedenja. Izgrađena u periodu između 1646. i 1660. godine. Nežnom crvenom bojom razgaljuje Prešernov trg.

Boginja Ekvorna na obali Ljubljanice. Boginja koja je snažno povezana s vodom i kao voda nosi sa sobom snagu života, njegovu magiju.
Boginja Ljubljane i Barja, skulptura Frančišeka Smerdua “Ležeča z vencem”

“Ležeča z vencem”

Zmajski most


4 zmaja na 4 ugla. Simboli moći, hrabrosti i veličine!
Postoji mnoštvo legendi vezanih za zmajeve inače, najčešće se priče pričaju vezujući ih za negativne pojave. Ja punog srca se žestim i stajem u odbranu zmajeva od besmislenih priča i strahova. Sećate li se dana detinjstva kad se igrala igra Uhvati zmaja za rep?

Jedna od legendi vezanih za ovaj most kaže da je jedna od četiri statue zmaj kojeg je Jason ubio sa svojim Argonautima.
Druga pak pripoveda da kada devica bude prelazila most zmajevi će mahati repom.
…a nije legenda, već istina, da još uvek nijedan od njih nije mahnuo repom…

Metelkova mesto – deo modernog centra, umetnička četvrt grada, centar underground muzike, pozorišta, aktivan preko dana u barovima, ali I bogat noćnim životom smešten u starim vojničkim barakama.

Trubarjeva cesta , vodi od Prešernovog trga prema Zmajskom mostu. Restorani, trgovinske radnje, kafići, grafiti, obala Ljubljanice…

Mesarski most – među najmlađim mostovima Ljubljane. Nisam ljubitelj ovih okačenih katanaca, ali eto i Ljubljana zaključala ljubavne priče na svom mostu.

Ljubljana, Stari grad – Ljubljanski dvorac

Do dvorca građenog u 11. veku sam se popela uspinjačom, a očarana i začarana magijom vratila se u grad na krilima zmaja…

Ljubljanski dvorac nudi najlepši pogled na Ljubljanu

Uhvatim sebe kako se smejem, proleće je, a neka radost me obuhvatila i na licu mi se ocrtava. Shvatim da mislim na zmajeve dok s vrha simbola grada, ovog srednjevekovnog dvorca posmatram Ljubljanu.

Tivoli Park – lepo uređen park u gradskom jezgru. Danas se tu organizuju i izložbe, pa osim piknika na travi, bavljenja sportom (a čini mi se da nema stanovnika Ljubljane koji se istim ne bavi) možete uživati u bogatoj prirodi uz dašak umetnosti.

Slovenci su jedna od najuspešnijih sportskih nacija. Ja se rado prisećam uzbuđenja u iščekivanju novogodišnje čarolije i skokova na Planici. “Velikanka” je doživela neslavan kraj, srušila se pod teretom veštačkog snega. Simbol Titovog vremena, simbol Jugoslavije za sportiste širom sveta, a nakon raspada Jugoslavije simbol Slovenije survala se u ponor.

A šta obavezno probati?

Kranjska klobasa – Kranjska kobasica


Legenda priča da joj je austrijski car Franjo Josip nakon što je oduševio svoja nepca njenim ukusom na proputovanju kroz Kranjsku pokrajinu dao naziv. Nije legenda već istina kaže da ne postoji loša Kranjska kobasica. Pravi se od najkvalitetnijeg mesa.

1 thought on “Ljubljana, Ljubljanica, ljubav i zmajevi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.