A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 61: Francuska (France)

Francuska na putu oko sveta – Putopis iz Francuske možete pogledati i uz muzičku podlogu:

Zaz – Je Veux

Francuska, zvanično Francuska Republika (French Republic), država koju čine kontinentalna Francuska u Zapadnoj Evropi i više prekookeanskih regija i teritorija, koji uključuju Francusku Gvajanu u Južnoj Americi i veći broj ostrva u Atlantiku, Pacifiku i Indijskom Okeanu. Ovde ćemo proći kroz kontinentalni deo Francuske, a prekookeanske teritorije i ostrvo Korziku ćemo obraditi u drugim sekcijama naše stranice.

Francuska je po veličini teritorije na trećem mestu u Evropi, nakon Rusije i Ukrajine, a sa nešto više od 67 miliona stanovnika je četvrta najnaseljenija evropska država.

A reklo bi se da su šampanjac i vino imali velikog udela u istoriji i kulturi Francuske. Dok su vina poznata još iz srednjevekovnog perioda, prvi gazirani šampanjac je proizveden u XVI veku i povezivan je sa specijalnim prilikama, proslavama i kraljevskim zabavama. Navika i običaj ispijanja vina i šampanjca se danas ogleda u velikom broju vinarija, podruma i gostionica, a šarmantne kafe bašte su postale prepoznatljiv brend francuskih ulica.

Sve to je samo delić turističke ponude Francuske, koja je najposećenija svetska država. Rekordnih 89 miliona turista je posetilo Francusku u 2018. godini, ispred Španije sa 83 i SAD-a sa 80 miliona posetilaca.

Romantični gradovi, idilične varoši u unutrašnjosti, čuvene gradjevine, srednjevekovni dvorci i katedrale, alpski predeli, tople vode mediterana, brda Normandije, zasadi vinograda i cvetna polja, kulturne i sportske priredbe, domaća kuhinja, savremene saobraćajnice i infrastruktura uz centralni geografski položaj čine Francusku vodećom turističkom silom na planeti.

Veliki broj manjih i autentičnih naselja koja odišu prepoznatljivim francuskom šarmom je rasporedjen po čitavoj teritoriji:

Kulturno-istorijske gradjevine: 

Pejzaži Francuske:

Sportske aktivnosti i takmičenja:

Nešto iz tradicionalne kuhinje – Escargots de Bourgogne, jedan od najčuvenijih francuskih specijaliteta, posebna vrsta mesnatih puževa spremana sa belim lukom, belim vinom i pečurkama

Toliko iz Francuske, a ako želite da prodjete i kroz prestonicu, Grad Svetlosti i svetski centar mode, kliknite na fotografiju ispod:

Pariz

Jedna od najposećenijih destinacija sveta, grad svetlosti, centar mode i prestonica zemlje vrhunskih vina, pričao je svoju priču vešto i lepo, vodio nas svojim bulevarima i uskim prolazima, brežuljcima, rekom, nudio toliko mnogo lepih stvari za videti i probati da bi nam i dva života verovatno bilo malo. Ne znam ni sama zašto sam se zaljubila u Pariz. I u Parizu. Valjda zato što kad vas lepota okružuje, lako je privoleti joj se i jednostavno uživati u njoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.