Praznik mimoze

Cvet koji cveta u zimskim uslovima, od februara do marta. Otporna je na niske temperature do -7 stepeni, ali je ipak treba sačuvati od hladnih vetrova.

Mimoza je simbol žene, slobode i nežnih osećanja. Predstavlja poštovanje od strane onog koji je poklanja, a postoji verovanje da donosi sreću u poslu, ali i ljubavi. A ako Vam je pokloni Vaš partner u ljubavi, znajte da nosi poruku vernosti.

U čast cveta mimoze osnovan je festival Praznik mimoze još davne 1969.godine od strane Turističkog saveza Boke Kotorske i Skupštine opštine Herceg Novi.

Otvaranje karnevala upriliči se defileom mažoretkinja. Šarena i vesela povorka od Igala do Herceg Novog defiluje u pratnji muzike, trombonjera, meštana i gostiju uz šarene, jednostavne ili raskošne maske. Najpoznatija manifestacija je Fešta od mimoze, ribe i vina. Sad već po tradiciji, svake prve nedelje u mesecu februaru, služi se riba i vino uz defile mažoretkinja i muziku duž naselja hercegnovske rivijere – Kumbor, Djenovići i Baošići.

Manifestacije se dalje nastavljaju maskenbalom, izložbom cveća, otvorenom ulicom, dečijom povorkom, feštom na Škveru, dečijim maskenbalom praćene bogatim muzičkim programom.

U gradskoj luci Škver se održava Sudjenje karnevalu – sud za sve loše što se dogodilo gradu Herceg Novi. Spaljivanjem karnevala – odgovornog za sve nedaće zatvara se Praznik mimoze.

Miris mimoze me podseća na sunce, nosi sa sobom svežinu mirisa Jadrana i slatki miris sreće, veselja i prirode. Mimoza kao da nagoveštava da smo veći deo zime i hladnih dana prebrodili. Kao da najavljuje budjenje prirode uskoro. Proleće.