Stadion “RAJKO MITIĆ”

STADION „RAJKO MITIĆ“ crvena, zvezda2

 

„Marakana“ – Rio de Janeiro, Brazil ! „Marakana“ – Beograd, Srbija !

Drage dame, ako već morate na stadion, znam, Vaš izbor je Rio ! Ali, svaki muškarac kome je crveno-bela boja na srcu, izabraće beogradsku Marakanu.

Stadion Fudbalskog kluba Crvena zvezda, od Decembra 2014-e godine nosi naziv „Rajko Mitić“, po čuvenom fudbaleru ovog kluba, 50-ih godina prošlog veka. U njegovu čast danas ispred zapadne tribine stadiona nalazi se spomenik. Crvena zvezda je u svojoj istoriji proglasila 6 „Zvezdinih zvezda“, odnosno igrače koji su punili tribine našeg najvećeg fudbalskog stadiona i ne samo njega. Pored Rajka Mitića, navijači su se divili fudbalskim čarolijama Dragoslava Šekularca, Dragana Džajića, Vladimira Petrovića Pižona, Dragana Stojkovića Piksija i posebnu čast da bude u tom društvu „Zvezdinih zvezda“ ima „Generacija 1991“ koja je donela našoj zemlji najznačajniji klupski fudbalski trofej – pehar pobednika Kupa šampiona (današnja Liga šampiona).

meridian, bet1Stadion Crvene zvezde je građen od 1960. do 1963. Imao je zvanični kapacitet 95.000 ljudi (na severnoj i južnoj tribini nije bilo stolica). Nezvanični rekord stadiona po broju posetilaca postavljen je 23. Aprila 1975-e godine na utakmici polufinala Kupa Pobednika Kupova između Crvene zvezde i mađarskog Ferencvaroša. Procena je da je tada na stadionu bilo čak 110.000 ljudi. Ipak, utakmica koja je će uvek biti sinonim za ovaj stadion je veče kada se „nebo otvorilo“ (komentar Milojka Pantića tokom prenosa) i kada je Crvena zvezda na pohodu ka osvajanju titule prvaka Evrope u polufinalu eliminisala čuveni Bajern iz Minhena (24.April 1991.)

Od kraja 20.veka kapacitet je sveden na današnjih 55.600 sedišta, nakon naredbe UEFA (Evropska fudbalska unija), da sve tribine moraju imati postavljene stolice.

 

Posetite beogradsku Marakanu ! … I brazilsku !

Muzej FK “Crvena Zvezda”

meridian, bet2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.