Idemo na Adu Ciganliju

Kapetan Mišino zdanje 

Nakon završetka izgradnje, kapetan Miša je poklonio gradjevinu svojoj otadžbini u obrazovne svrhe. U to vreme je bila najviša zgrada u gradu, a svakako i jedna od najraskošnijih. Svojom arhitekturom povela je Beograd u pravcu prave evropske prestonice, a ne male varošice.

Jedan od najlepših tekstova koje smo pročitali, ne bi smo imali šta više dodati: Kapetan Mišino zdanje

 

Studentski trg

Najstariji trg Beograda danas je okružen s nekoliko fakulteta. Omiljeno mesto za druženje kako studenata, tako i ostalih gradjana u okviru Univerzitetskog parka.

Bajrakli džamija

Džamije i mesdžije su postojale u impozantnom broju u vreme vladavine Turske Beogradom. Broj koji se približavao brojci od tri stotine objekata, sveden je na ovaj jedan očuvan i aktivan objekat islamske verske arhitekture.

Beo Zoo Vrt 

Vrt Dobre Nade – radi 365 dana u godini. Otvoren 1936.godine

 

Kula Nebojša

U donjem gradu, na ulazu u nekadašnje Dunavsko pristanište. Ne boji se neprijatelja, neosvojiva, pa odatle i njen naziv. Nastala oko 1460. godine kao odbrana od napada Turaka. Kada su turci ipak uspeli da je osvoje 1521.godine, nedugo posle su je pretvorili u tamnicu, čime je postala mračni simbol Beograda. U njoj je pogubljen i veliki grčki rodoljub Riga od Fere.

Dorćolski kej 

Šetnja ili vožnja bicikla duž reke.

Uz Dunav, preko Save, stazom možete doći sve do Ade Ciganlije – more Beograda. Usput ćete prošetati i promenadom Savamala – Belgrade Water Front, Beograd na rekama na malo drugačiji način.

brankov, most1    Ada Ciganlija

 

Ada Ciganlija

Rečno ostrvo, veštački pregradjeno u poluostrvo. Postala je more Beograda na samo 4 km udaljenosti od centra grada i sportski rekreativni centar. Uredjene biciklističke i pešačke staze, uredjene plaže i kvalitet vode za kupanje privlače veliki broj ljudi. Leti se brojke kreću do stotinu hiljada ljudi dnevno, vikendom čak i do tri stotine hiljada ljudi. Jezero je pogodno za sportove na vodi, pa je često domaćin sportskih prvenstava u veslanju i kajaku. U večernjim časovima, Ada se pretvara u jedno od mesta za odličan provod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.