Idemo na Kalemegdan

Kalemegdan – Beogradska tvrdjava

Otvorena za javnost. Kalemegdan je primerak jedne od najstarijih očuvanih tvrđava u Evropi, a neki su joj delovi stari čak 600 godina. Nalazi se u najvećem beogradskom parku, Kalemegdanu koji donosi sa sobom svežinu dana, obasjanost suncem i prijatan povetarac, a uveče se pretvara u tajanstveni šum lišća i treptaj svetlosti.. Promenada s koje se vidi Novi Beograd isto tako smenjuje slike kako dan prolazi..Pogled na dve reke na koje je Beograd s pravom ponosan!

 www.beogradskatvrdjava.co.rs/

panorama1

Stambol kapija

(Unutrašnja) na Kalemegdanu – izgradjena oko 1750.godine i nazvana po Istanbulu (Stambolu) jer se nalazila u produžetku Carigradskog druma.

Pobednik

Trijumfalni spomenik, rad vajara Ivana Meštrovića. Jedan od najupečatljivijih simbola Beograda. Premda je pre samog njegovog postavljanja bilo toliko mnogo neslaganja i negodovanja o lokaciji postavljanja, kao da mu je zaista baš samo i jedino tu mesto! Pogled s Kalemegdana ne bi mogao biti isti da Vam društvo ne pravi Pobednik.

pobednik

 

 

Sahat, kula

Sahat kula

Prolaz kapije zasvodjen poluobličastim kamenim svodom, a sa obe strane se nalaze po dve prostorije i niše u orijentalnom stilu. 

 

 

 

 

 

 

Spomenik zahvalnosti Francuskoj 

Kao i Pobednik, rad vajara Ivana Meštrovića. Simbol prijateljstva i saradnje Srbije i Francuske tokom I svetskog rata.

Spomenik, francuskoj

 

Crkva Svete Petke

Podignuta na mestu čudotvornog izvora od strane nepoznatog dobročinitelja otprilike u isto vreme kada su i ostaci Sv.Petke premešteni u Beograd. Voda s izvora po verovanju štiti duh i telo, a Sv.Petka s posebnom pažnjom čuva, štiti i leči žene.

Vojni Muzej

Otvoren za posetioce svakog dana, osim ponedeljka, od 10-17h. Prva muzejska postavka otvorena je 1904, povodom stogodišnjice Prvog srpskog ustanka. www.muzej.mod.gov.rs/

Rimski bunar

Veliki bunar je izgradjen u periodu izmedju 1717 – 1731.godine. Budući da se poreklo bunara zaturilo u predanjima, narodno verovanje mu je pripisalo naziv Rimski bunar verujući da je delo Rimljana, a sagradjen je u vreme austrijske vladavine.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograd 

Ustanova kulture od nacionalnog značaja, na platou gornjeg grada

zavod

Jura Avantura

Dino park na Kalemegdanu – za sve od 3 do 103. www.dinoparkkalemegdan.rs/

Košarkaški tereni

Dva naša najpoznatija sportska društva su dobila najlepši deo Kalemegdana u cilju razvoja sporta. Kalemegdan je još jednom potvrdio da je “pluća” Beograda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.