Idemo Bulevarom Kralja Aleksandra

Pravac Trg Nikole Pašića – Bul. Kralja Aleksandra – Vračar

Gradska skupština

 

 

Stari Dvor 

Na trgu Nikole Pašića, nekada sedište srpskih kraljeva, danas Skupština grada Beograda. Jedna od najlepših realizacija projekta akademske arhitekture Srbije XIX veka. Sagradjena izmedju 1882. i 1884 godine.

 

 

 

Pionirski park

Park u centru Beograda, nekada močvarno zemljište, a danas dom mnogim zaštićenim biljnim vrstama. U neposrednoj blizini parka, stanovao je i velikan književnosti, nobelovac Ivo Andrić, pa je potez do ulice Kralja Milana nazvan Andrićevim vencem. Danas se na adresi Andrićev venac 8, u stanu u kom je g.Andrić živeo nalazi spomen muzej.

 

Skupstina, republike, srbije1

 

Narodna Skupština Republike Srbije

Kamen temeljac položen 1907.godine, gradnja okončana 1936.godine, u vreme dok je zgrada bila Narodna skupština Kraljevine Jugoslavije. Nakon II svetskog rata bila je sedište Jugoslovenske skupštine. 5.juna 2006.godine Srbija je ponovo postala samostalna država i vek od izgradnje ovaj objekat postaje Dom Narodne skupštine Republike Srbije.

 

 

 

Palata Glavne pošte

2013.godine proglašena spomenikom kulture. Impozantno zdanje, jedan od najreprezentativnijih objekata državne institucije.

 

crkva,svetog, marka

 

Crkva Svetog Marka

Arhitektura srpsko-vizantijskog stila, svoj uzor je našla u crkvi manastira Gračanica. u crkvi se čuva vredna zbirka ikona 18.-og i 19-og veka. U južnom delu naosa nalazi se sarkofag sa kostima cara Dušana. Kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena Draga Mašin su sahranjeni u kripti crkve.

 

 

 

 

Tašmajdanski park

Oaza u centru Beograda.

7,5 kilometara Bulevara Kralja Aleksandra će Vas dalje voditi pored zanimljivih arhitektonskih ostvarenja i obrazovnih ustanova, Pravni fakultet, Univerzitetska biblioteka, Zgrada Tehničkih fakulteta, spomenik Nikola Tesla, 
Vukov spomenik levom stranom i brojnim prodavnicama, buticima, kafićima desnom stranom. Ulica je kroz istoriju mnogo puta menjala ime, današnji naziv se lagano odomaćuje, ali skoro da je podjednak broj ljudi koji je i dalje zove Bulevarom Revolucije.

Djeram pijaca

Jedna od najstarijih u gradu, nastala još u vreme turaka. Legenda priča da je u blizini postojao bunar s djermom, pa je prema tome dobila ime pijaca i ceo kraj.

muzej, nikole, tesleVračar

Kad se umorite od bulevara, skrenite na desno u neku od uličica Vračara, izgubite se u malim sokacima koji su zadržali duh starog Beograda, osavremenili se mnogim kafićima u kojima možete uživati, malim intimnim baštama i oazama u krošnjama topola, dovoljno blizu da ste u centru dešavanja, a dovoljno daleko da ste van buke. Napravite besciljni krug i sami ćete prepoznati gde se Vračar zadržao u duši, a gde su ga neki nepromišljeni potezi graditelja prepravili do neprepoznatljivosti. Obidjite Kalenić pijacu.

Uputite se Krunskom ulicom ka Muzeju Nikole Tesle, u zavisnosti od doba može vas povesti još dalje i dalje miris lipe.

 

 

 

hram svetog save1

 

 

 

 

Krug možete zatvoriti i ponovnim obilaskom Hrama Svetog Save, ovaj put u večernjim časovima.

 

 

 

 

 

U neposrednoj blizini Bulevara Kralja Aleksandra:

TRPEZARIJA – Salad Bar
Miročka 6, Beograd

pon – pet: 08:00 – 18:00
sub – ned: ne radi
063 / 52 52 92

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.