kremlj, naslovna

Sve čari Kremlja – vodič za obilazak

Kako najbolje organizovati obilazak Kremlja?

U vezi obilaska Kremlja, mnogi turisti, a i turističke agencije ne znaju vrlo važnu informaciju, a to je da je Kremlj zatvoren za turiste četvrtkom. Dakle, ukoliko želite da dok ste u Moskvi obidjete Kremlj, prvo što morate pri planiranju puta da uradite jeste da pogledate kalendar. U programu naše agencije, obilazak Kremlja je bio planiran baš za četvrtak. Odmah smo znale da će agencija ili korigovati program po Moskvi ili neće ni da organizuje fakultativu za Kremlj, te smo zato sve same organizovale. Srećom po ostale putnike, agencija je izrotirala program po Moskvi i omogućila im obilazak Kremlja. Agencija im je ponudila fakultativu obilaska Oružane palate i crkava uz pratnju lokalnog vodiča na srpskom jeziku za 55 evra. Mi smo sprovodile naš, solo, program. Dakle, sredu smo iskoristile za obilazak Kremlja. Karte nismo kupovale preko neta, mada ćete na mnogim forumima pročitati da se to preporučuje. No, važno je da znate da i kada se kupe karte preko neta, karte moraju fizički da se preuzmu u Turističkom informativnom centru, tako da nema neke uštede vremena, osim garancije da ćete ući tog dana kada želite. Plašile smo se kakve će nas gužve za kupovinu karata dočekati, kao i to da li ćemo uspeti da nadjemo karte za taj dan, ali, baš smo imale sreće. Sve je bilo završeno za 20-tak minuta.

Turistički informativni centar u Aleksandrovskom parku radi od 9 – 17 časova, a kapije Kremlja se otvaraju od 10 časova. Kako bi osigurali svoje mesto za ulazak, ako niste karte rezervisali preko neta, najbolje je da odete ujutru, kada se otvori prodaja karata. U Turističkom centru, postoje ekrani sa informacijama o broju preostalih karata za taj dan i slobodne satnice za obilazak. Mi smo i tu imale sreće, jer iako smo došli neki minut pre 10 časova i dalje su prodavali karte za ulazak u 10 h, tako da nismo gubile vreme.

mapa,kremlja

 

Za obilazak Kremlja se prodaju tri ulaznice – ulaznica za Oružanu palatu, Dijamantski fundus/fond i crkve koje se nalaze unutar kompleksa. Svaka ulaznica se posebno kupuje i svaka ima naznačeno vreme ulaska. Prodavci karata su nam pričali da naznačeno vreme i nije tako bitno. Medjutim, za ulazak u Dijamantski fundus i nije bilo tako. Cene ulaznica kada smo mi bile iznosile su po 500 rubalja za obilazak Dijamantskog fundusa/fonda i crkava i 700 rubalja za obilazak Oružane palate. Sve zajedno 1700 rubalja, što je u momentu kada smo mi bile iznosilo oko 25 evra ukupno. Po našem planu, odlučile smo da prvo obidjemo Oružanu palatu, Dijamanski fundus, pa crkve. Iako se Dijamantski fundus nalazi unutar zgrade Oružane palate, on zvanično ne spada u kompleks muzeja Kremlja, no bez obzira na to, karte za obilazak Dijamantskog fundusa možete kupiti i u Turističkom informativnom centru, ali i unutar same Oružane palate. Baš zato što zvanično ne spada u kompleks muzeja Kremlja i na internetu je jako teško doći do informacija o fundusu, cenama karte, mestu za kupovinu karata i načinu obilaska.

Još jedna preporuka za obilazak Kremlja je da udjete na kapiju Borovitskaya. Najveći broj turista se zaleti na kapiju Troitskaya, pa su tamo gužve bile ogromne. Mnogo bolja varijanta je da se obilazak planira od kapije Borovitskaya, jer je i ulaz u Oružanu palatu i Dijamantski fundus odmah po prolasku ove kapije. Svakako ćete morati doći do nje, sa bilo kog ulaza ušli u kompleks Kremlja. Na ulazu u Kremlj se prolazi kroz skener i kontrolišu se torbe. Obezbedjenje je prijatno i ljubazno.

Kada udjete u Oružanu palatu, u garderobi ostavljate sve svoje stvari (torbe, jakne i sl.) i sa sobom nosite samo karte i broj koji dobijate u garderobi. Čuvanje stvari se ne naplaćuje. Naravno, za slučaj potrebe, postoji i toalet, koji se takodje ne naplaćuje.

oruzana, palataOružana palata nije veliki muzej i može se obići za oko 45 minuta. U Oružanoj palati izloženi su radovi vrhunskih kremaljskih majstora i to pištolji, puške, mačevi, sablje, oklopi, srebrno i zlatno posudje, odevni predmeti, konjska oprema i kočije, crkvene relikvije (koji su prikupljeni od ruske crkve prilikom Oktobarske revolucije), paradni plašt Petra Velikog, odeća Katarine II, carski prestoli Ivana Groznog i Borisa Godunova, čak i par Faberžeovih jaja… Iskreno, nakon obilaska smo bile malo razočarane. Očekivale smo ekskluzivnije eksponate, izložene u većem broju kao i monumentalniji i fascinantniji enterijer, veći broj izložbenih soba.

No, to razočarenje, brzo je otišlo u zaborav posle obilaska Dijamantskog fundusa! Čak smo tu malo i zakasnile, vodeći se informacijom koju su nam dali na biletarnici  da vreme ulaska i ne mora strogo da se poštuje, ali su nam progledali kroz prste i otvorili vrata. Zbog prirode predmeta koje se izlažu, specifičan je način ulaska i izlaska. Tu treba strogo ispoštovati vreme naznačeno na karti za ulazak, jer se čeka formiranje cele grupe, kako bi se otvorila vrata sef prostorija. Ispred vrata stoji jako bogato opremljeno obezbedjenje i pripadnik specijalnih snaga. Ulazi cela grupa od po 20 – 30 ljudi. Kada se udje u prvu prostoriju, vrata nalik onim na sefovima se zatvaraju i cela grupa obilazi dve prostorije u kojima su izložene sve dragocenosti. Grupa ima oko 20-tak minuta da razgleda ekponate, a onda kada cela grupa razgleda sve, otvaraju se druga vrata gde svi posetioci istovremeno napuštaju prostorije Dijamantskog fundusa.

Nakon toga, turisti izlaze iz zgrade Oružane palate, na improvizovanom punktu ponovo pokazuju karte za obilazak crkava i nakon toga sledi obilazak eksterijera Kremlja. Dakle, nemoguće je kupiti kartu za Oružanu palatu i šetati se Kremljom. Morate imati kartu za obilazak crkava da bi mogli da se šetate Kremljom.

Crkve se nalaze na Sabornom trgu Kremlja i vredi ih obići. Tu su Arhangelovska i Blagoveštanska crkva, Uspenska saborna crkva, kao i hram Polaganja rize, nedaleko i Patrijaršijski dvor. U Uspenskoj sabornoj crkvi su krunisani mnogi ruski carevi i sahranjeni mitropoliti i patrijarsi. Crkva Polaganje riza podignuta u 15. veku od strane pskovskih majstora kao kapela ruskih mitropolita i patrijarha. Arhangelovska je najnovija od njih, gradjena je početkom 16. veka, na mestu nekadašnje istoimene stare crkvice. Blagoveštanska crkva ima čak devet zlatnih kupola i u njoj su se venčavali članovi vladajućih porodica i krstila njihova novorodjenčad.

Najveći deo Sabornog trga je formiran tokom 16. veka. Nakon obilaska crkava, lepo je prošetati i preostalim delom Kremlja. Tamo se može videti Car – top, Car – zvono, Granovita palata, dvorac Terem, Zvonik Ivana Velikog, Vojni muzej, Državna palata Rusije, Palata Senata koji je zvanična rezidencija predsednika Ruske federacije. Za taj obilazak je u proseku potrebno planirati u proseku još 45 minuta do sat vremena. Naravno, nije svuda dozvoljen ulaz, a nažalost, kada smo mi bile, čak i vrata nekih crkava su bila zatvorena za posetioce.

Ako nas pitate šta je ostavilo najveći utisak, odgovorićemo vam Dijamantski fundus/fond. Sama reč vam dovoljno kazuje šta sve tamo možete videti! Dve sobe pune zlata, zlatnih poluga, dragog kamenja, dijamanskog i brilijanstkog nakita i drugih dragocenosti. Iako su prostorije zamračene, oko vas će sve da šljašti i svetluca. Jedan od najznačajnijih eksponata koji se nalazi u Dijamantskom fundusu je i replika Imerijalne ruske krune koja na sebi ima 11426 dijamanata, a na njenom vrhu se nalazi veliki crveni dragi kamen – spinel – sa oko 400 karata. Svaka reč je suvišna! Oko nas su se čuli samo uzdasi! Nismo videle nijednog ravnodušnog posetioca.

Nemojte se iznenaditi. Kremlj je aktivno državno i političko sedište Rusije, tako da će ovde uvek biti dosta obezbedjenja, policije, vojske. Pored toga, vrlo često, pored vas će prolaziti limuzine kojima se prevoze političari i baš zato postoje saobraćajci koji usmeravaju kretanje turista koji se u želji da uhvate što bolji kadar, zanesu i odu na ulicu. Dakle, moraju da se poštuju saobraćajni propisi i prelazi sa jedne na drugu stranu preko pešačkog prelaza. Ipak je ovo rezidencija prvog čoveka Rusije, pa joj je to i osnovna funkcija i sve je podredjeno normalnom funkcionisanju i obavljanju državničkih poslova. Na obodima Kremlja, možete videti i heliodrom i teretanu na otvorenom.

Sve ukupno za obilazak Kremlja vam je potrebno oko 2 – 2,5 sata od momenta kada udjete u kompleks. 

Da li vredi utrošiti novac i vreme za obilazak Kremlja? Naš odgovor je: „apsolutno“!
Da li bi voleli da prošetate Kremljom?

PREPORUKE:

• Obratite pažnju kog dana planirate obilazak Kremlja (jer četvrtkom ne radi)
• Najbolje je ustati ranije, kupiti karte i obilaziti Kremlj odmah po otvaranju
• Pre kupovine karata isplanirati redosled obilaska Kremlja i potrebno vreme za obilazak kako bi znali za koje termine da kupite karte (naša preporuka je Oružana palata, Dijamantski fudus, pa obilazak crkava)
• Ući u kompleks Kremlja preko Borovitskaya kapije
• Obavezno posetiti i Dijamantski fundus


Hvala SmitzArt što su sa nama podelile svoje utiske iz Kremlja.

Kratak pregled obilaska možete pogledati na njihovom Youtube kanalu,

a više o njima saznati na njihovom blogu:

smitzart

 

Idemo na put, u Rusiju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.