A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 32: Kamerun (Cameroon)

Kamerun, zvanično Republika Kamerun, država je locirana u Srednjoj-Zapadnoj Africi, sa izlazom na Atlantski okean, tačnije na Gvinejski zaliv, sa dužinom obale od 402 km.

 

Granica: Nigerija na zapadu i severu, Čad na severoistoku, Centralnoafrička Republika, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon i Republika Kongo na jugu.

Površina 475,442 km2, a populacija 26.546,000. Glavni grad je Yaounde, sa 1.768,000 stanovnika i nalazi se u središnjem delu države, a najveći grad i ekonomski centar države je priobalni grad Douala, sa 1.974,000 stanovnika, koji je i glavna luka. Ostali gradovi sa populacijom većom od 300,000 su Gaoura, Kousseri, Bamenda i Maroua.

Kamerun je geografski podeljen na 5 zona, a turistička literatura ga opisuje kao “Afriku u malom”, jer su zastupljene sve glavne karakteristike afričkog kontinenta: obalni ravni deo, pojas paralelan sa obalom koga odlikuju stepe i savane, planinski lanac u srednjem delu sa najvišim vrhom Mount Cameroon (4,095 m), južni deo pod prašumom i pustinje na severu teritorije. Samim tim, zastupljeno je i više tipova klime: tropska, ekvatorijalna, planinska i pustinjska.

Najveće jezero je Čad, kojeg deli sa istoimenom državom i nalazi se u severnom delu, a postoji i veći broj manjih jezera vulkanskog porekla. Veće reke su Sanaga i Wouri.

Službeni jezici su francuski i engleski, a u upotrebi je i više lokalnih jezika.

 

A putopis kroz Kamerun možete razgledati uz muzičku numeru Mbombo, u izvodjenju dive Carole Bakotto:

 

Ndoleh, nacionalno jelo Kameruna, sastoji se od kuvanog kikirikija, gambora i gorkih listova biljke ndole

 

Neki od domaćih proizvoda

Detalji iz svakodnevnice:

Fenomenalan video klip za kraj:

 

Credits: @n2bmservices

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.