A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 53: El Salvador

El Salvador, zvanično Republika El Salvador, država Srednje Amerike sa izlazom na Tihi Okean (Pacifik) na jugu svoje teritorije, a kopneno ograničena sa Hondurasom na severoistoku i Gvatemalom na severozapadu. Po površini je najmanja srednjeamerička država, dok je na listi sa najmanje stanovnika druga u istom regionu.

Službeni jezik El Salvadora je španski, a interesantan je podatak da je 2001. godine salvadorska moneta colon zbog svoje nestabilnosti zamenjena američkim dolarom, koji je od tada zvanična valuta ove države.

Glavni i najveći grad je San Salvador sa 2.406,000 stanovnika, lociran u središnjem delu države na Salvadorskim Visoravnima i okružen je vulkanima. San Salvador važi za bitan finansijski i kulturni centar Srednje Amerike, a u njemu se nalaze sedišta više regionalnih ekonomskih institucija, uključujući Srednjeamerički Integracioni Sistem – The Central American Integration System (SICA) i Srednjeameričku Banku za Ekonomske Integracije – The Central American Bank for Economic Integration (BCIE).

Oko 65 km severozapadno od San Salvadora se nalazi Santa Ana, drugi grad po veličini u El Salvadoru sa oko 390,000 stanovnika, a najpoznatiji je po proizvodnji visokokvalitetne kafe, kulturno-istorijskim znamenitostima, kao i jezeru Coatepeque.

El Salvador je površinski najmanja, ali je i najgušće naseljena država Srednje Amerike. Osim San Salvadora i Santa Ane nema većih gradova, a veliki broj manjih naselja je rasporedjen po čitavoj  teritoriji države:

Najživopisnija regija El Salvadora se nalazi na zapadu države, sačinjena od nekoliko manjih naselja i brda obraslih i okićenih cvećem – Ruta de Las Flores. Istoimena povorka-karneval prolazi rutom 4 puta godišnje, a obilazak traje sedam dana.

Arheološka nalazišta El Salvadora:

Prirodno-geografske atrakcije:

Neka od obeležja El Salvadora:

Nekoliko motiva iz svakodnevnice:

Photo Credits: elsalvador.travel

1 thought on “A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 53: El Salvador”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.