A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 56: Estonija (Estonia)

Estonija, zvanično Republika Estonija, država je smeštena u baltičkom regionu Severne Evrope, locirana izmedju Baltičkog mora na severu i zapadu, Čudsko-pskovskog jezera i Rusije na istoku i Letonije na jugu.

Teritorijalno je najmanja među zemljama koje izlaze na obale Baltičkog mora, a pored kontinentalnog dela Estoniji pripadaju i 3 veća i preko 2.200 manjih ostrva u Baltičkom moru. Jedna je od najzelenijih država sveta, čijih je 54% teritorije obraslo šumom.

Estonija je vodeća zemlja Evrope na polju digitalnih inovacija i gotovo sve je moguće uraditi digitalnim putem. Po pokrivenošću i brzini interneta je medju vodećima u svetu. U Estoniji je kreiran Skype, prvi svetski digitalni način komunikacije sa vizuelnim kontaktom koji je besplatan.

Geografski položaj Estonije i osnovni podaci

Glavni i najveći grad je Talin (Tallin) sa 438,000 stanovnika, lociran u severnom delu zemlje, na obali Baltičkog Mora. Talin je finansijski i kulturni centar Estonije, a rangiran je u prvih 10 najdigitalnijih gradova sveta. Evropska je prestonica za odbrane od hakera i sajber napada, kao i sedište više vodećih svetskih digitalnih kompanija, uključujući Skype, Transferwise i Microsoft centar za inovacije.

Tartu je drugi najveći grad Estonije, lociran na obalama reke Emajogi, 186 km jugoistočno od Talina, a važi za obrazovnu prestonicu Estonije.

Veći deo teritorije Estonije se nalazi na veoma maloj nadmorskoj visini, izmedju 50-70 metara. Šumoviti predeli su poznati po uredjenim drvenim stazama za šetnju, ukupne dužine 1420 km.

Neka od obeležja Estonije:

Nekoliko detalja iz svakodnevnice:

Photo Credits: visitestonia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.