A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 60: Finska (Finland)

Finska, zvanično Republika Finska, nordijska je država locirana u Severnoj Evropi, sa izlazom na Baltičko More, tačnije na Botnički i Finski Zaliv. Kopneno se graniči sa Norveškom, Švedskom i Rusijom.

Priroda i pejzaži Finske

Finska je poznata kao “Zemlja hiljadu jezera”, a u svetu je apsolutni lider na tom polju, na svojoj teritoriji ima neverovatnih 187,888 registrovanih jezera površine veće od 500 m². Osim jezera, geografski je karakteriše i veliki broj ostrva, i to većinom jezerskih, kojih je ukupno oko 179,000, od čega je 75,818 površine veće od 500 m². Veći rečni tokovi se nalaze u severnom delu države, a razudjena morska obala na jugu je sastavljena od više arhipelaga i poluostrva. Prirodne atrakcije su i polarna svetlost Aurora Borealis i ponoćno Sunce.

Životinjski svet Finske

Veoma raznovrsna fauna – Ljubitelji životinja mogu posmatrati losove, irvase, jelene, medvede, riseve, lisice, vukove, mnoštvo drugih sisara, retke vrste foka i blizu 500 vrsta ptica u njihovom prirodnom staništu.

Sportske i druge aktivnosti

U poslednjoj deceniji je izgradjeno više unikatnih hotelskih kompleksa koji turistima omogućavaju posmatranje okolne prirode i polarnih svetlosti iz udobnih smeštajnih jedinica, a napravili su pravi bum na svetskom turističkom tržištu:

Spomenućemo i ledene hotele:

Finska – Neka od naselja:

A klikom na fotografiju ispod idemo u obilazak prestonice Finske, Helsinkija, uz stručnu pomoć našeg partnera, Jasmin&Jasmin Putovanja:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.