A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 65: Nemačka (Germany)

Nemačka – Predlažemo vam da reportažu pogledate uz muzičku podlogu, pioniri elektro muzike, nemački sastav Kraftwerk i numera Das Model:

Nemačka (Germany, Deutschland), zvanično Federativna Republika Nemačka, zemlja Srednje i Zapadne Evrope, kopneno okružena sa 9 evropskih država. Nemačka je sa oko 84 miliona stanovnika nakon Rusije najmnogoljudnija zemlja Evrope. Glavni i najveći grad je Berlin čija metropolitan regija broji 5,7 miliona stanovnika, dok je finansijski i poslovni centar Frankfurt, koji je ujedno i vodeći poslovni centar Evrope. Industrijski najrazvijenija je oblast Rur na severu teritorije.

Nemačku je 2018. godine posetilo 38 miliona turista, što je čini devetom najposećenijom državom sveta.

Najposećenija nemačka destinacija

Najposećenija nemačka destinacija je glavni grad Berlin, koji je 2018. godine privukao 13,5 miliona posetilaca, čime je pretekao Prag i Barselonu i zauzeo 3. mesto na listi najposećenijih gradova Evrope, odmah nakon Londona i Pariza.

Gradjevine Berlina datiraju još iz XIII veka, opisujući njegovu burnu istoriju, a grad pruža obilje turističkih atrakcija: Brandenburška Kapija, zgrada parlamenta Reichstag, ostrvo muzeja koje je kompleks od 5 muzeja na ostrvu reke Spree u istorijskom delu grada, memorijalni Berlinski Zid, Istočna Galerija koja je zid za uličnu umetnost – grafite, muzej Pergamon sa velikom kolekcijom umetničkih antikviteta, pešački trg Alexanderplatz sa tornjem Berliner Fernsehtrum koji pruža panoramski pogled, gradska katedrala, gradski trg Potsdamer Platz, palata Charlottenburg, mnoštvo istorijskih spomenika, mostova, uredjenih parkova, modernih gradjevina, tržnih centara, kulturnih ustanova, sportskih terena i ugostiteljskih objekata.

Klikom na link tv-turm.de možete virtuelno posetiti berlinski TV toranj

Najveća nemačka luka

Hamburg je lociran u severnom delu teritorije, i sa 4,2 miliona žitelja je drugi najnaseljeniji nemački grad. Najveća je državna luka, a treća najveća u Evropi i leži na obalama tri reke, Elbe oko 40 km pre njenog ušća u Severno More i njene 2 pritoke, Alster i Bille. Hamburg je važan evropski centar na poljima nauke, istraživanja i edukacije.

Turistički je poznat po svojoj arhitekturi i gradjevinama, koncertnim dvoranama, kao i mostovima, kojih na svojim rekama i kanalima Hamburg ima više od 2400, što ga čini i sa gradom sa najviše mostova u Evropi. Dve regije grada se nalaze na UNESCO listi zaštićenih područja zbog jedinstvenog poslovno-urbanog načina gradnje.

Minhen u Bavarskoj je pored svojih gradjevina poznat po Oktoberfest-u, najvećem svetskom folk festivalu koji traje dve nedelje i privlači više od 6 miliona posetilaca svake godine. Engleska Bašta (English Garden) je jedan od najvećih svetskih parkova, a obiluje uredjenim šetalištima na obalama jezera i otvorenim barovima. Veliki broj posetilaca privlače i muzeji, kao i Alianz Arena, koja je dom jednog od najvećih fudbalskih klubova svih vremena, slavnog Bayern-a. 

Frankfurt na obalama reke Majne, evropski poslovni gigant poznat i po jednom od najzaposlenijih svetskih aerodroma. Primer je veoma multinacionalne sredine, od blizu 5 miliona stanovnika njegove metropolitan regije, čak 60% je van-nemačkog porekla. Sedište je mnogih banaka i poslovnih kompanija, a turistički je najpoznatiji po muzejima, kojih je više od 30, sajmovima, šopingu, futurističkoj arhitekturi zbog koje je često nazivan “Evropski Njujork” i gradske četvrti Bahnhofsviertel sa mnoštvom barova i noćnih klubova.

Veliki broj gradova sa bogatom turističkom ponudom je prilično ravnomerno rasprostranjen po čitavoj teritoriji Nemačke, tako da i bez poseta najvećim metropolama u svakom njenom delu možete uživati u znamenitostima:

Rečne plovidbe su jedan od najpopularnijih i najboljih načina za razgledanje i posetu većem broju regija Nemačke, a dobro organizovane rute kruzera prolaze kroz čak 7350 km plovnih rečnih puteva.

Više o Dresden-u možete saznati klikom na link: Dresden, Nemačka

Više o Lübeck-u možete saznati ovde: Lübeck, Nemačka

Neke od istorijskih gradjevina:

 

Prirodna bogatstva Nemačke:

Pogledajte i video zapis o Nacionalnom Parku Schwarzwald:

Ponešto o Nemcima:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.