A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 49: Dominika (Dominica)

Dominika, zvanično Komonvelt Dominika (Commonwealth of Dominica), ostrvska i planinska država u istočnom delu Kariba, sa obalama na Atlantskom Okeanu i Karipskom Moru. Nešto više od 72,000 stanovnika naseljava ostrvo, a sem glavnog grada, Roseau-a sa 16,000 stanovnika, nema većih naseljenih mesta.

Službeni jezik je engleski, a lokalno se govori i dominikanski Creole.

Dominika je specifična po mnogo čemu, tako i po piću koje se služi za dobrodošlicu, specijalni rum spravljen od lokalnog bilja, jak afrodizijak Bois Bande Bush Rum
Roseau, glavni grad Dominike

Ostrvo relativno male veličine, nešto manje od Njujorka, vulkanskog je porekla i leži na devet vulkanskih kratera od kojih je najviši Morne Diablotins sa nadmorskom visinom od 1,447 m. Ostrvo Dominika važi za najneravniju zemlju u Karibima.

Ekstremni reljef Dominike

Poznata je i pod nadimkom “Prirodno Ostrvo Kariba” (The Nature Island of the Caribbean) zbog svog spektakularnog reljefa i veoma raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta, što je stavilo i na listu zaštićenih prirodnih područja. Iz vulkanskih kratera nije zabeležena ozbiljnija erupcija u poslednjih 500 godina, što je doprinelo i očuvanju prašume, koja skoro u potpunosti prekriva ostrvo. Prašuma Dominike je teško pristupačna, slabo istražena i dom je retkim biljnim i životinjskim vrstama.

Bujne prašume Dominike

Klima Dominke je susret tropsko-prašumske i tropsko-monsunske, koju karakterišu visoke temperature i veoma obilne padavine, koje Dominiku čine jednim od najkišovitijih mesta u svetu. Jake kiše stvaraju veliki broj vodenih tokova (tačan broj 365 – info) i stajaćih voda, popularnih prirodnih bazena. Nešto manje kišoviti period je od januara do aprila.

Dominika je jedno od najkišovitijih mesta u svetu. Mesec sa najvećom količinom padavina je novembar, a najmanje padavina je u februaru i aprilu

Dominika je poznata i po vrelom jezeru, – Ključajuće Jezero (Boiling Lake), koje je drugo po veličini jezero u svetu nastalo od vrelog izvora.

Boiling Lake (Ključajuće Jezero)

 

I pored ogromnih prirodnih bogatstava, Dominika je slabije turistički razvijena od ostalih karipskih zemalja iz više razloga: veliki broj kišnih dana, veoma je izložena uraganima, a tu je i nedostatak većeg aerodroma, kojeg je gotovo nemoguće izgraditi obzirom na reljef ostrva. Iz tog razloga najveći broj posetilaca pristiže kruzerima.

Jedan od ukupno dva aerodroma Dominike
Pristanište za kruzere, Newtown, Roseau

Dominika nudi veoma širok izbor aktivnosti za turiste, od obilaska tvrdjava i kulturno-istorijskih gradjevina, uživanja u mnogobrojnim barovima i restoranima, do prirodnjačkih avantura: plovidbe morem i rekama, ronjenje ili snorkeling, planinarenje, posmatranje kitova i naravno, boravak na morskim, jezerskim ili rečnim kupalištima.

Gradska Katedrala, Roseau
Crkva Parish of Saint Mark
Utvrdjenje Fort Shirley
Nacionalni Muzej Dominike
Veoma neobičan spomenik – zasad afričkog baobab drveta i smrskani školski autobus na koji je drvo palo tokom uragana David 1979. godine. Iz oborenog baobaba je niklo novo drvo. Srećom, u autobusu nije bilo nikoga prilikom pada
Nautička luka Portsmouth
Portsmouth je poznat i po velikom broju plažnih barova
Prašume sa retkim biljnim vrstama
Vožnja živopisnim putevima
Vidikovac Petit Soufriere
Vidikovac Palmiste
Vidikovac Grand Bay
Zaliv Pagua
Uvala i vodopad Boetica
Zaliv Calibishie
Tajni Zaliv (Secret Bay)
Zaliv Saint Davis
Uvala Veille Case
Zaliv red Rocks (Crvene Stene)
Peščani Zaliv (Sand Bay)
Plaža Rosalie Bay
Plaža Batalie
Plaža Anse Soldat
Papagaj Sisserou može biti vidjen samo u prašumama Dominike, a mesto je našao i na nacionalnoj zastavi
Nacionalno jelo je govedji kari sa rižom i plantinom
Neki od suvenira

NEKOLIKO MOTIVA IZ SVAKODNEVNICE:

 

Pogledajte i video zapis o Karipskom Ostrvu Prirode:

 

Photo Credits:  @DiscoverDominica

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.