La Isla Bonita: ostrvo Sable

La Isla Bonita – Ostrvo Sable (franc. Ile de Sable – peščano ostrvo) je kanadsko ostrvo, nacionalni park i rezervat prirode, lociran u severnom delu Atlantskog Okeana, oko 165 km od najbližeg kopna u kanadskoj provinciji Nova Scotia. Izrazito duguljastog je oblika, površine 34 km2. Dugačko je oko 44 km i maksimalne širine oko 1,5 km.
.
 
 
Geografski položaj ostrva Sable
Ostrvo Sable
 
Nekada noćna mora za mornare, danas jedinstvena prirodna oaza
 
Tamnija strana priče – Misteriozno, izolovano i vetrovito ostrvo neobičnog i jedinstvenog oblika je bilo dobro poznato starim moreplovcima i često nazivano “Groblje Atlantika” (The Graveyard of the Atlantic), a na njegovu teško vidljivu obalu i plićake su od 1538. godine magla, jaki vetrovi i nemirno more u nesrećni završetak plovidbe pogurali više od 350 brodova, odnoseći živote oko 10,000 ljudi. Ostrvo Sable je bila misterija za moreplovce i zbog svoje peščane strukture – konstantno menja oblik, peščane dine do 30 m visine koje se jedan dan vide i ubeleže na mapu, sledećeg dana nisu vidljive jer više ne postoje i odnešene su vetrom. Većina nesreća se dogodila pre moderne ere, a u drugoj polovini XX veka tek jedna, 1999. godine usled kvara navigacionih uredjaja kada se nasukala jahta Merrimac, prilikom čega je tročlana posada jahte preživela, pronašavši spas na samom ostrvu.
.
Veoma mala nadmorska visina i veliki talasi su mornarima otežavali da ugledaju ostrvo Sable, posebno noću i pri magli, koja se često stvarala usred sudara hladne Labrador struje i tople Golfske struje

 

Mapa sa poznatim lokacijama olupina od 1583. godine, Sable Island (Credits: Department of Education Nova Scotia)
 
Priču smo počeli sa nasukanim brodovima zbog onoga po čemu je ostrvo danas najpoznatije.
Svetlija strana priče – Pretpostavlja se da su još početkom XVIII veka sa jednog nasukanog broda uspeli da se spasu i domognu obale njegovi današnji stanovnici – konji, sada već posebne i evoluirane rase Sable Island Horse.
.
 
 
Veći broj manjih jezera i bara sa pitkom vodom, kao i prilično raznovrstan biljni svet su im omogućili prilagodjavanje, opstanak i razmnožavanje, a danas na ostrvu živi i slobodno se kreće oko 570 primeraka ove rase konja, dok njihov broj u poslednjih 10 godina raste u proseku za 6 novih članova godišnje.
.
 
 
 
Okarakterisani su kao divlji, iako im je predak pripitomljen konj, pa su često nazvani i poludivlji konji. Zapravo je prošlo više od 30 generacija otkako su na ostrvu. Manji su od većine drugih rasa konja, odrasla jedinka je veličine ponija, a jedna od glavnih odlika im je veoma duga griva.
.
 

.

Konji ostrva Sable nemaju previše kontakta sa ljudima i retko prilaze malobrojnim turistima koji mogu posetiti ostrvo u ograničenom broju, ali bez obzira na to su osvojili srca ljubitelja životinja širom planete zbog svoje gracioznosti i razdraganosti.
.

O konjima ostrva Sable je izdato na desetine knjiga, osnovano je više klubova obožavalaca, na raznim lokacijama se održavaju izložbe fotografija, a otvoreno je i nekoliko umetničkih galerija sa crtežima ovih plemenitih životinja.

Ostrvo Sable je 2013. godine proglašeno za park prirode, a divlji konji su odlukom države pod strogom zaštitom. Poseta ostrvu je moguća, ali je dozvoljena samo od juna do oktobra, u ograničenom broju i uz prijavu unapred. Na ostrvu nema stalnih stanovnika, već izmedju 5-10 zaposlenih naučnika iz ministarstva životne sredine Kanade koji se smenjuju na odredjeni vremenski period. Dolazak na ostrvo je moguć jedino sa manjim, modifikovanim avionima koji imaju pojačane gume za sletanje na pesak ili sa manjim plovilom. Veći brodovi ne mogu prići zbog mogućih plićaka usred pomeranja tla.

Naučna stanica Ministarstva za zaštitu životne sredine Kanade

Desetak ljudi i blizu 600 konja nisu usamljeni na ostrvu Sable, barem ne u decembru i januaru, kada se dogadja najveća svetska migracija foka, tačnije sivih foka koje dolaze na ovo ostrvo na parenje i podizanje mladunaca.

Sive foke na ostrvu Sable

Tada je ostrvo preplavljeno sivim fokama, koje u brojnosti oko pola miliona donesu na svet i više od milion prinova, a dogadja se jedan od najneverovatnijih susreta životinja na planeti.

Dodatak raznolikosti živog sveta su ptice, kojih ima preko 330 različitih vrsta.

Za sada toliko sa ostrva Sable

Za sam kraj, pogledajte kako izgleda poseta ovom nesvakidašnjem ostrvu:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.