A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 50: Dominikanska Republika (Dominican Republic)

Dominikanska Republika (engl. Dominican Republic; špan. Republica Dominicana), karipska država locirana na istočnoj strani ostrva Hispaniola, kojeg deli sa Haitijem. Hispaniola je jedno od dva ostrva u Karibima (uz Saint-Martin) čiju teritoriji dele dve suverene države. Ostrvo je Kristofer Kolumbo nazvao Hispaniola prilikom svoje prve ekspedicije i pohodu na “Novi Svet” 1492. godine, a bilo je medju prvim kopnenim teritorijama koje je ugledao i posetio nakon šest nedelja plovidbe.

Počevši od 2001. godine, Dominikanska Republika je najposećenija država u regionu Kariba. U 2018. godini je zabeležila posetu 6,3 miliona turista, čak za 1,4 miliona više od prateće Kube. Turistički je veoma razvijena, a njena turistička ponuda je medju najbogatijim i najraznovrsnijim u svetu. Sedam medjunarodnih aerodroma su idealno pozicionirani u priobalnom delu i u blizini najpopularnijih odredišta, obiluje prelepim plažama, hotelskim kompleksima, vodenim tokovima, bogatim španskim kolonijalnim nasledjem i terenima za golf. Tropska klima i planinski diverzitet na njenoj teritoriji dodatno privlače turiste iz svih krajeva sveta, a prednjače Amerikanci, Kanadjani, Nemci, Rusi, Francuzi i Britanci. Takodje, od 1995. godine, Dominikanska Republika je najbrže rastuća ekonomija zapadne hemisfere.

Glavni i najveći grad Dominikanske Republike je Santo Domingo, čija metropolitan regija broji 3.318,000 stanovnika, po čemu je i najveće naseljeno mesto u Karibima. Santo Domingo je ekonomski centar i glavna luka Dominikanske Republike. Stare zidine Santo Dominga datiraju još od 1500. godine i važi za najstariji grad američkih kontinenata. Danas je moderna prestonica, a Zona Colonial je srednjevekovni deo grada koji je pod UNESCO zaštitom.

Plaže Dominikanske Republike su medju najlepšim u Karibima. Bilo da tražite mirnu i odvojenu plažu ili udobnu ležaljku pored plažnog bara sa muzikom, naći ćete šta vas zanima. Baš kao što kaže turistički logo ove zemlje – Dominican Republic has it all! -Dominikanska Republika ima sve!

 

Turistički logo Dominikanske Republike

Severnom stranom ostrva se pružaju beskrajne plaže od belog peska, dok se na južnoj mogu naći i plaže od oblog kamenja. Istočna strana ostrva nudi kombinaciju različitih plaža i luksuznih rizorta.

Turistička ponuda Dominikanske Republike je veoma raznovrsna i bogata, pa osim kulturno-istorijskih znamenitosti i velikog broja plaža, zahvaljujući reljefu u unutrašnjosti zemlje sa veliki brojem planinskih vrhova i vodenih tokova nudi mnoštvo dodatnih aktivnosti. Takodje je regionalni lider u terenima za golf, kojih ima čak 27:

 

NEKOLIKO MOTIVA IZ SVAKODNEVNICE:

 

Photo credits: dominicanexpert.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.