A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 55: Eritreja (Eritrea)

Eritreja, država je na severoistoku Afrike sa izlazom na Crveno More

Neizbežna kafa za dobrodošlicu. Ceremonija sipanja i posluživanja kafe od strane žena je duboko usadjena u kulturu Eritrejaca

Eritreja, država je na severoistoku Afrike sa izlazom na Crveno More, a kopneno se graniči sa Etiopijom, Sudanom i Džibutijem. Teritoriji Eritreje pripada i arhipelag Dahlak koji se sastoji od 2 veća i 124 manja ostrva, kao i više ostrva iz grupe Hanish Islands.

Eritreja je multietnička država sa devet etničkih grupa u svojoj populaciji i sa čak devet nacionalnih jezika, od kojih su Tigrinija, arapski i engleski službeni jezici.

Geografski položaj Eritreje i osnovni podaci

Glavni i najveći grad je Asmara sa 960,000 stanovnika, a lociran je u središnjem delu države, oko 90 km od obale Crvenog Mora. Asmara se nalazi na nadmorskoj visini od 2,325 m i po tome je šesti najviši glavni grad na planeti. Asmara je 2017. našla mesto na UNESCO listi zaštićenih područja, zbog svoje održavane arhitekture u modernističkom stilu.

Obalni grad Massawa je najveća luka Eritreje, kao i čitave Istočne Afrike, a sa prosečnom temperaturom na godišnjem nivou od 30 °C važi za jedan od najtoplijih gradova na svetu. Burna istorija se ogleda u velikom broju gradjevina u otomanskom, egipatskom i italijanskom stilu. Massawa je udaljena 115 km od glavnog grada Asmare, a preko Visija Eritreje (Eritrean Highlands) ih povezuju veoma atraktivna magistrala i železnica.

Arhipelag Dahlak se sastoji od 2 veća i 124 manja ostrva, a proglašen je za nacionalni park 1995. godine. Njegove vode su stanište za 325 vrsta riba, a ostrva su od davnina poznata i po lokalnom proizvodu, nakitu izradjenom od školjki i bisera. Većina ostrva je atraktivan spoj stena i peščanih plaža i privlače sve više turista iz godine u godinu.

Arheološka nalazišta Eritreje:

Neka od obeležja Eritreje:

Nekoliko motiva iz svakodnevnice:

Photo credits: Explore Eritrea Travel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.