A-Z IDEMO NA PUT OKO SVETA – Država br. 58: Etiopija (Ethiopia)

Etiopija, zvanično Federativna Demokratska Republika Etiopija, država je u Istočnoj Africi bez izlaza na more, većim delom svoje teritorije locirana na poluostrvu Rog Afrike (Horn of Africa). Kopneno se graniči sa Eritrejom, Džibutijem, Somalijom, Kenijom, Južnim Sudanom i Sudanom. Sa nešto više od 115 miliona stanovnika je druga najmnogoljudnija država u Africi, a petnaesta u svetu. Etiopija je najstarija nezavisna država Afrike i jedna od najstarijih u svetu. Interesantan je podatak da se ne koristi gregorijanski, već etiopski kalendar, u kome godina počinje 12. septembra i ima 13 kalendarskih meseci.

Adis Abeba (Addis Ababa) je glavni i najveći grad Etiopije, a njegova metropolitan regija broji 4.790,000 stanovnika. Locirana je u centralnom delu države, na nadmorskoj visini od 2,355m, po čemu je najviši glavni grad Afrike, a četvrta najviša prestonica u svetu.

U Adis Abebi se nalaze sedišta brojnih političko-ekonomskih organizacija, uključujući Afričku Uniju, Ekonomsku Komisiju UN za Afriku, kao i mnoge druge medjunarodne organizacije, a zbog svog internacionalnog uticaja se smatra i političkom prestonicom Afrike. Etiopija je trenutno četvrta najbrže rastuća ekonomija na planeti, a taj razvoj je najviše vidljiv upravo u prestonici, koja je danas jedno od najvećih svetskih gradilišta. Ubrzani proces urbanizacije i gradnje će po planu trajati do kraja 2025. godine, a uključuje izgradnju više od 400 stambenih i poslovnih zgrada, 35 hotela različitih kategorija i asfaltiranje ukupno 58 km gradskih ulica. U toku je i realizacija projekta “Addis Ababa Riverfront” i kompletno uredjenje obala reka Ginfile i Kebena, a još u decembru 2019. je otvoren najluksuzniji hotel Afrike, pogledajte više u video zapisu:

Sve to ipak ne znači da siromaštvo nije i dalje prisutno, posledice teške ekonomske krize koja je pogodila Etiopiju osamdesetih godina prošlog veka su i dalje vidljive, ali se otklanjaju i procenat populacije koja živi u siromaštvu je u konstantnom blagom opadanju. Samo u poslednje dve godine je stambeno zbrinuto oko 60,000 ljudi.

Etiopija je po površini na desetom mestu u Africi, a reljef je veoma, može se reći i ekstremno raznovrstan, i zastupljeni su gotovo svi tipovi terena – masivni planinski lanci koji pokrivaju oko 60% teritorije, visoravni, doline, kanjoni, nizije sa ravnicama, savane, prašume i pustinje. Samim tim, postoji i više tipova klime. Obzirom na pretežno planinski reljef, bogata je rečnim vodama, kao i jezerima.

Etiopljani su kao nacija veoma religiozni, a najsvetije mesto je Lalibela, kompleks verskih objekata uklesanih u monolitne stene, izgradjenih u periodu od VII – XIII veka. 

U severnom delu Etiopije, na nadmorskoj visini od 2,580 m se nalazi kompleks crkvi Abuna Yemata Guh, koji važi za najekstremnije primere crkvi na svetu. Crkve su uklesane visoko u litice stena i svaki prilazak znači i rizikovanje života.

Pogledajte više o crkvi Abuna Yemata Guh u video zapisu:

Vredne posete su i ruševine tvrdjave Gondar iz XVII veka:

Etiopija je i zemlja sa velikim brojem različitih plemena na svojoj prostranoj teritoriji, verovatno i sa najbrojnijom populacijom koja vrlo retko ili uopšte ne dolazi u dodir sa savremenim svetom: 

Credits: www.traveltoethiopianow.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.