La Isla Bonita – Kuril

Arhipelag Kuril, vulkanskog je porekla i sastoji se od 56 ostrva rasporedjenih u dva grebena, Veliki Kuril (Greater Kuril Chain) i Mali Kuril (Lesser Kuril Chain), a čine granicu izmedju Ohotskog Mora i Tihog Okeana. Otkrivena su od strane Rusa u XVIII veku i od tada su pod njihovom administracijom. Četiri najjužnija ostrva su i danas sporna, obzirom da ih i Japan i Rusija smatraju svojom teritorijom. Ime Kuril su dobili od ruske reči kurit (pušenje), zbog čestih isparenja iznad ostrva.

Geografski položaj arhipelaga Kuril

Samo dva vulkana se smatraju aktivnima, mada nije bilo jačih erupcija u poslednjih 100 godina, ali obzirom da se ostrva nalaze u trusnom području i podložna su jakim zemljotresima, moguće su i iznenadne erupcije. Nešto aktivniji vulkan od dva aktivna je lociran na manjem i izolovanom ostrvu tako da ne predstavlja opasnost niti smetnju za posetioce. Severnija ostrva su manje obrasla zelenilom, a na južnim ostrvima ima i predela pod šumama.

A Kuril Ostrva su po mnogima najlepša na planeti. Posetioci opisuju da i uživo deluju kao naslikana i nestvarna. U zavisnosti od sastava stena, ostrva su različitih boja, bela, crvena, siva, sa manje ili više zelenila, jezera vulkanskog porekla ili vodenih tokova. Procenite sami i uživajte u njihovoj nesvakidašnjoj lepoti:

Photo Credits: https://kayaking-kamchatka.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.